Marcel Ciolacu: „Am fost o perioadă prea lungă pompier de serviciu. Să schimbi 10 prim-miniștri în 10 ani este o UTOPIE”

Publicat: 17/10/2024, 23:31
Actualizat: 18/10/2024, 11:57

Marcel Ciolacu a afirmat la postul România TV că „să schimbi 10 prim-miniștrii în 10 ani e o utopie”.  Premierul, candidat PSD la președinția țării,  crede că președintele ar trebui săă fie alături de guvern, indiferent de componența politică. 

„În fiecare zi înveți ceva, la fiecare întâlnire cu acești oameni înveți ceva. Și vezi pe unde statul trebuie să intervină. Cred că în această logică, președintele României are obligația să se implice alături de guvernul României, nu să încurce guvernul României, nu să conducă parlamentul României, nu să conducă guvernul României. Să fie plusul fiecărei instituții”.

Ciolacu: „Ne-am bătut joc prea mult e funcția de prim-ministru”

Ciolacu reamintește că România a schimbat numeroși prim-miniștri în cei 10 ani de mandat prezidențial al lui Klaus Iohannis.

„Am fost o perioadă prea lungă pompier de serviciu. Ne-am bătut joc mult prea mult timp de funcția de prim-ministru. Să schimbi 10 prim-miniștri în 10 ani. Este o utopie. Să schimbi sute de miniștri și să te întrebi de ce nu avem autostrăzi. Avem un ministru de 3 ani și ceva și se văd lucrurile concret. Cam asta e cartea mea de vizită în această luptă pentru funcția de președinte”.

SCURT ISTORIC: Cine au fost prim-miniștrii României în ultimii 10 ani

De la USL la tehnocrație

Victor Ponta, șeful PSD, a devenit prim-ministru al României din 7 mai 2012, alcătuind coaliția de guvernare Uniunea Social Liberală dintre partidul său și PNL. USL, o alianță social-liberală, a fost creată la inițiativa lui Ponta și a partenerului său de guvernare, Crin Antonescu, șeful PNL, pentru a combate măsurile de austeritate ale guvernului PDL condus de Emil Boc și a președintelui Traian Băsescu.

Guvernul USL l-a urmat pe cel tehnocrat condus de premierul Mihai Răzvan Ungureanu, fost șef SIE, demis printr-o moțiune de cenzură. După plecarea de la guvernare a Partidului Național Liberal, Ponta a continuat guvernarea alături de UNPR, UDMR și ALDE, Călin Popescu Tăriceanu fiind partenerul său de guvernare.

La un an după ce a pierdut alegerile prezidențiale în fața lui Klaus Iohannis, pe 5 noiembrie 2015, Victor Ponta a demisionat în urma protestelor antiguvernamentale rezultate după incendiul de la clubul Colectiv, soldat cu 64 morți. Pe 17 noiembrie 2015, Dacian Cioloș devine premierul unui guvern tehnocrat pentru un an.

Guvernarea PSD (2017-2019)

Pe 4 ianuarie 2017, după victoria din alegerile parlamentare din 2016, PSD condus de Liviu Dragnea revine la guvernare cu Sorin Grindeanu ca prim-ministrul unei guvernări de coaliție PSD-ALDE. În urma unor conflicte avute cu Liviu Dragnea pe tema schimbării legilor justiției, Sorin Grindeanu a fost demis printr-o moțiune de cenzură inițiată de propriul partid.

Următorul prim-ministru a fost Mihai Tudose, numit în funcție pe 29 iunie 2017. Pe 16 ianuarie 2018, și acesta având conflicte cu Liviu Dragnea, a demisionat. Între 2017-2018, în România s-au desfășurat cele mai mari proteste și demonstrații anti-corupție de la revoluția din 1989.

Pe 29 ianuarie 2018, Viorica Dăncilă a devenit prima femeie prim-ministru a României. Ea a fost demisă din funcția de premier pe 4 noiembrie 2019 printr-o moțiune de cenzură inițiată de Ludovic Orban, șeful PNL, care a succedat-o la Palatul Victoria.

Guvernarea PNL (2020-2021)

În 2019, Liviu Dragnea a fost arestat pentru corupție, iar Dăncilă a pierdut alegerile prezidențiale împotriva lui Klaus Iohannis. Ludovic Orban a condus țara pe durata pandemiei de COVID-19, instituind măsuri de restricție considerate nepopulare. Ca urmare, PNL a ajuns pe locul 2 la alegerile parlamentare câștigate de PSD din decembrie 2020, iar Orban și-a prezentat demisia pe 7 decembrie.

Pe 23 decembrie 2020, Florin Cîțu a devenit noul premier al unei coaliții de guvernare alcătuită din PNL, UDMR și USR-PLUS.  În timpul guvernării sale, pandemia s-a agravat, rezultând 60.000 de români morți.

România a fost devastată de criza energetică și scumpiri, dar și de o criză politică rezultată în urma alegerilor interne dintre Florin Cîțu și Ludovic Orban pentru șefia PNL. USR a ieșit de la guvernare în urma certurilor cu PNL. Pe 5 octombrie 2021, guvernul lui Florin Cîțu este demis printr-o moțiune de cenzură cu un număr record de voturi (281), inițiată de PSD, USR și AUR.

Coaliția de guvernare prin rotație: PSD-PNL (2021-2024)

După negocieri îndelungate în care țara a rămas fără guvern timp de peste o lună, PSD, PNL și UDMR au ajuns la un acord să creeze un guvern de coaliție. Cele trei partide au intrat la guvernare odată ce fostul general Nicolae Ciucă a devenit cel de-al 70-lea prim-ministru al României.

Pe durata mandatului său, România a sprijinit Ucraina cu ajutoare financiare și militare în fața invaziei rusești din 2022. Nicolae Ciucă, ales ca noul șef PNL, a negociat cu șeful PSD, Marcel Ciolacu, ca cele două partide să guverneze prin rotație până la alegerile parlamentare din noiembrie 2024. Ciucă și-a dus la bun sfârșit mandatul timp de 18 luni, iar pe 12 iunie 2023, a demisionat din funcția de premier.

Din 15 iunie 2023, Marcel Ciolacu a devenit primul social-democrat care a preluat funcția de premier al României după aproape 4 ani de opoziție. UDMR s-a retras de la guvernare.  În cele 18 luni de mandat, a crescut veniturile și pensiile românilor, iar România a aderat la Schengen (maritim și aerian).

Sursa Colaj Foto: Shutterstock 

Citește și: Marcel Ciolacu RESPINGE ferm ideea ca Iohannis să ajungă premier: „Nu există o astfel de șansă. E un om comod”

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Pe cine vede Crin Antonescu în turul 2 pentru președinție și cine va fi la...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu...
„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Cum s-au dat de gol rușii...
Poliția, chemată la vila lui Silviu Prigoană! Totul la scurt timp după ce copiii lui...
Ce mânca părintele Arsenie Boca în Postul Crăciunului, de fapt. Care era mâncarea lui preferată
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Pun cauciucuri de iarnă cu indice de greutate diferit pe aceeași axă. E legal?
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Șoferii din România NU mai pot face ITP. Anunțul RAR venit azi, 21 noiembrie
Bizușa, „perla” Sălajului, lăsată de izbeliște. Pădurea a „înghițit” izvoarele termale
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Pentru prima dată în istorie, astronomii au fotografiat îndeaproape o stea din afara galaxiei Calea...