Liberalul Pavel Popescu, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, anunţă că cere, începând de joi, 28 noiembrie 2024, suspendarea platformei TikTok pe teritoriul României, până la finalizarea anchetei instituţiilor statului cu privire la manipularea procesului electoral în turul I la prezidenţiale.
Popescu a precizat că TikTok reprezintă o amenințare serioasă la adresa siguranței naționale și a propus ca aplicația să fie interzisă pe dispozitivele angajaților din sectorul public, urmând modelul altor țări care au implementat deja astfel de restricții.
Le recomand tuturor românilor să nu își instaleze TikTok. Există dovezi clare că acea aplicație folosește datele într-un mod negativ, a spus vicepreședintele ANCOM, încă de la 17 ianuarie 2024.
El a adăugat că platformele de social media, inclusiv TikTok, au devenit „o mare de content imposibil de manageriat”, iar efectele negative ale acestora pot avea un impact în cascadă asupra securității cetățenilor.
La nivel internațional, mai multe state, inclusiv SUA, Canada și țări din Uniunea Europeană, au implementat restricții asupra TikTok, invocând motive de securitate națională. În acest context, avertismentele emise la momentul respectiv de Pavel Popescu trebuiau sa atraga atenția asupra necesității unor măsuri similare și în România.
Pavel Popescu, fost vicepreședinte al PNL și șef al organizației București, a ajuns, fără prea multă experiență în domeniu, vicepreședinte la instituția care pune în aplicare politica naţională în domeniile comunicaţiilor electronice, comunicaţiilor audiovizuale şi al serviciilor poştale, în urmă cu un an.
Chiar la audieri a recunoscut că „are emoții”.
Înainte de a intra în politică, Pavel Popescu a lucrat în Norvegia, unde a condus vreme de doi ani, o echipă de muncitori în construcții. În Camera Deputaților a fost șef al Comisiei de Apărare.
Argumentul folosit în favoarea sa la audierile din comisie, preliminare votului pentru numirea sa, Popescu a spus că „pe parcursul carierei în Parlament, m-am focusat pe procesul de digitalizare a României, inclusiv pe zona de comunicaţii”.
Un lucru este cert, România trebuie să protejeze securitatea națională și datele cetățenilor săi într-o epocă digitală dominată de riscuri cibernetice tot mai complexe, afirma Popescu la începutul anului.
”Cer, începând de mâine, 28.11.2024, SUSPENDAREA platformei TikTok pe teritoriul României, pânǎ la finalizarea anchetei instituţiilor statului cu privire la manipularea procesului electoral din data de 24.11.2024 (turul I, prezidenţiale). Voi da curs procedurilor oficiale în acest sens”, este anunţul lui Pavel Popescu postat pe Facebook miercuri.
Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a precizat, în contextul, discuţiilor privind rolul companiei chineze TikTok în victoria candidatului Călin Georgescu în primul tur al alegerilor prezidenţiale, că a recomandat instituţiilor publice, în 2023, să interzică aplicaţia TikTok şi că monitorizarea conturilor de social media şi investigarea tacticilor şi tehnicilor de propagare a postărilor de pe reţelele sociale prin manipulare de algoritmi nu intră în atribuţiile instituţiei.
De asemenea, DNSC subliniază că în perioada alegerilor a colaborat cu AEP, STS şi ANCOM pentru a preveni atacurile cibernetice asupra infrastructurii electorale.