Răspuns diplomatic al CE la cererea CNA de INVESTIGARE a TikTok, referitoare la campania lui Georgescu: MONITORIZĂM ÎNDEAPROAPE

Răspuns diplomatic al CE la cererea CNA de INVESTIGARE a TikTok, referitoare la campania lui Georgescu: MONITORIZĂM ÎNDEAPROAPE
Publicat: 27/11/2024, 17:45
Actualizat: 27/11/2024, 17:58

Comisia Europeană a transmis un răspuns rapid după ce Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) i-a cerut să investigheze platforma TikTok cu privire la campania lui Călin Georgescu. Candidatul a reuşit să ajungă în turul doi cu o campanie cu „buget zero”, în care a fost promovat de numeroşi influenceri, care nu şi-au marcat corespunzător postările, fiind susţinut indirect de zeci de mii de conturi apărute peste noapte, notează Observator. Monitorizăm îndeaproape evoluțiile în această privință, este, în esență, răspunsul.

Preşedintele CNA, Monica Gubernat, a spune că a sesizat Comisia Europeană, după ce unul dintre candidați, Călin Georgescu, și-a făcut campania masivă pe TikTok.

Cazul, dezbătut în CSAT

De asemenea, cazul a intrat și pe ordinea de zi a ședinței extraordinare a CSAT, de mâine, Cap de agendă, analiza unor posibile riscuri la adresa securității naționale generate de acțiunile unor actori cibernetici statali și non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral, informează Administrația Prezidențială.

Comisia Europeană, cu ochii pe TikTok

În răspunsul transmis către CNA, Comisia Europeană spune că monitorizează atent acţiunile TikTok şi de asemenea, precizează că a făcut o cerere de informaţii cu privire la măsurile adoptate de platformă pentru dezinformare şi riscurile legate de alegeri.

Comisia poate confirma primirea unei cereri din partea Consiliului Național al Audiovizualului din România de a deschide o investigație oficială cu privire la rolul TikTok în alegerile din România.

Comisia este în strânsă legătură cu coordonatorul serviciilor digitale din România, ANCOM (Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații).

În temeiul Regulamentului privind serviciile digitale, TikTok este o platformă online foarte mare. Prin urmare, are obligația de a evalua și de a atenua riscurile sistemice legate de procesele electorale, inclusiv de alegerile naționale.

Un răspusns în coadă de pește

TikTok este semnatar al Codului de bune practici privind dezinformarea, care urmează să fie integrat în Regulamentul privind serviciile digitale și, prin urmare, și-a asumat angajamente specifice în contextul alegerilor.

În cazul în care Comisia suspectează o încălcare pe baza probelor de care dispunem, Comisia poate iniția proceduri pentru a analiza respectarea de către TikTok a obligațiilor prevăzute în Regulamentul privind serviciile digitale. Monitorizăm îndeaproape evoluțiile în această privință.

Comisia a trimis deja o cerere de informații către TikTok, în data de 2 octombrie, solicitând acestei platforme informații cu privire la măsurile pe care le-a adoptat pentru a evita manipularea serviciului de către actori răuvoitori și pentru a atenua riscurile legate de alegeri, de pluralismul mass-mediei și de discursul civic, care pot fi amplificate de anumite sisteme de recomandare.

Comisia nu intervine în alegerile naționale și urmărește să asigure, în limitele competențelor sale, condiții de concurență echitabile pentru toți candidații”, a transmis Comisia Europeană.

Citiți și: Consiliul Naţional al Audiovizualului sesizează Comisia Europeană în legătură cu implicarea TikTok în alegerile din România. „Avem un risc sistemic”

Klaus Iohannis convoacă CSAT. Se discută riscuri la adresa SECURITĂȚII naționale generate de acțiunile unor actori cibernetici statali și non-statali

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a TikTok după ce CNA a cerut o anchetă privind campania online a...
Care este numele real al Elenei Lasconi? Puțini sunt cei care știu ce scrie în...
FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
Rusia pregătește lovituri de răzbunare pentru atacurile cu rachete ATACMS ale Ucrainei din Kursk
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” |...
Rusia încearcă sa provoace România. Ambasadorul lui Putin a înfipt, la propriu, steagul Rusiei în...
Ce se întâmplă în Pakistan: capitala este blocată, internetul este tăiat, mii de protestatari se...
Călin Georgescu sau Elena Lasconi? Carmen Harra știe cine va fi noul președinte al României
Băutura alcoolică pe care această femeie de 110 ani o bea în fiecare zi, de...
Expert în dezinformare, despre tacticile Kremlinului aplicate de Călin Georgescu: Neagă ce a spus acum...
Părinții bebelușului Victor Ștefan, devastați de moartea lui: Medicii ne-au spus că...
A murit actorul Andrei Ionescu la vârsta de 97 de ani. Acesta s-a stins din...
Detaliul neobservat din clipul lui Călin Georgescu! Ce are în spate și ce semnifică
E legal să folosești anvelope de vară și de iarnă în același timp? Ce stabilește...
Donald Trump, propus pentru nominalizarea la Premiul Nobel pentru Pace 2025
Orașul SECRET de sub Groenlanda! Ce s-a găsit în TUNELURILE de sub gheață?
Decizie pentru Călin Georgescu. Ce a hotărât Curtea de Apel București
Contractul individual de muncă, schimbări importante. Se aplică de la 1 ianuarie
Ce semnifică simbolul care apare în videoclipurile lui Călin Georgescu. Este mai mult decât un...
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Gabriela Cristea, declarații emoționante despre cele două sarcini realizate prin cezariană. “Fetele mele au văzut...
Dan Negru, mesaj emoționant înainte de turul II al alegerilor prezidențiale: ”Nu vă certați cu...
BANCUL ZILEI. Bulişor: - Mami, colegii îmi zic că am capul mare!
Discursul istoric al lui Churchill, Hitler și invadarea Norvegiei