Prima pagină » Alegeri prezidențiale 2024 » Rezultatele care schimbă soarta partidelor mainstream!? Andrei Țăranu: PNL riscă să nu intre în Parlament/ Electoratul suveranist este peste PSD-PNL

Rezultatele care schimbă soarta partidelor mainstream!? Andrei Țăranu: PNL riscă să nu intre în Parlament/ Electoratul suveranist este peste PSD-PNL

Rezultatele care schimbă soarta partidelor mainstream!? Andrei Țăranu: PNL riscă să nu intre în Parlament/ Electoratul suveranist este peste PSD-PNL

Pentru prima dată de la Revoluție, un lider PSD nu reușește să intre în turul 2 al alegerilor prezidențiale, un rezultat neașteptat care marchează o premieră în istoria recentă a partidului. În același timp, PNL trăiește o umilință similară, cu cel mai slab scor obținut vreodată de un candidat liberal la alegerile prezidențiale

Marcel Ciolacu, candidatul social-democrat, s-a clasat pe locul 3, cu 19,15%, fiind depășit de Elena Lasconi, care a obținut 19,18%, diferența dintre cei doi fiind de doar 2,742 de voturi în favoarea candidatei USR. Conform datelor finale centralizate de Autoritatea Electorală Permanentă, după numărarea a 100% din secțiile de vot, Călin Georgescu se situează pe prima poziție cu  22,94%, urmat de Lasconi și Ciolacu. Nicolae Ciucă, candidatul PNL, a încheiat pe locul 5, cu 8,79%.

În acest context, Gândul a discutat cu politologul Andrei Țăranu despre rezultatele surprinzătoare ale primului tur al alegerilor prezidențiale, analizând posibilele implicații pentru principalele partide sistem din România.

Sursa: captură video YouTube

Declinul PNL

Andrei Țăranu a subliniat că rezultatele din primul tur al alegerilor prezidențiale reprezintă un „dezastru desăvârșit” pentru PNL, care ar putea risca să nu intre în Parlament în absența unor măsuri concrete.

Este clar că pentru PNL este un dezastru desăvârșit. Dacă nu vor fi atenți, s-ar putea să nu intre în Parlament anul acesta.

Acesta a adăugat că, în urma acestor rezultate, partidele mainstream (PSD și PNL) se află într-un moment crucial, în care ar trebui să ia măsuri radicale pentru a regăsi încrederea electoratului.

Este o situație normală după catastrofele electorale: liderii își dau demisia. Unii și-au anunțat deja intenția de a demisiona, dar întrebarea este cine va veni în locul lor. Dacă nu se schimbă ceva rapid, PNL riscă să se prăbușească.

Provocările PSD

Pe de altă parte, PSD se află într-o situație complicată, în care leadership-ul nu pare să aibă o alternativă clară.

Pentru PSD este complicat, pentru că nu are un alt lider. Dacă Ciolacu, Tudose și Grindeanu își dau demisia, cine vine în locul lor?, a întrebat retoric profesorul Andrei Țăranu.

PSD va trebui să se mobilizeze intens pentru alegerile parlamentare și, după aceea, să ia o decizie legată de conducerea partidului, pentru a evita o pierdere suplimentară de puncte procentuale.

Este destul de complicat pentru PSD, care acum va trebui să se mobilizeze foarte tare pentru alegerile parlamentare și, după aia, așa cum spunea și Victor Ponta, să se gândească la ce face cu președinția partidului. Dacă se apucă acum să intre în bătălii pentru șefia partidului, s-ar putea să aibă de suferit, la fel ca și PNL. Adică să mai piardă puncte procentuale.

Precizare: Menționăm că, la momentul interviului, liderul PSD, Marcel Ciolacu, nu își anunțase oficial demisia din funcția de președinte al social-democraților. (detalii AICI)

Consilidarea electoratului suveranist

Una dintre cele mai mari surprize ale primului tur a fost ascensiunea lui Călin Georgescu, care a reușit să se plaseze pe primul loc. Andrei Țăranu a avut o opinie dură despre acesta, spunând că este un personaj lipsit de conținut.

Este șocant că acest personaj, care este complet gol de conținut, a reușit să câștige, cel puțin acest prim tur al alegerilor prezidențiale. Este un rezultat surprinzător.

În fața unui PSD și PNL în criză de leadership și cu scoruri modeste, extrema dreaptă suveranistă iliberală se consolidează rapid ca un actor major pe scena politică.

Extrema dreaptă suveranistă iliberală are aproape 40%, deci este mai mare decât toate celelalte partide (n.red. PSD și PNL) Asta trebuie spus și subliniat, a atras atenția Andrei Țăranu.

Reforma liberalilor și perspectivele lui Ilie Bolojan

În ceea ce privește viitorul PNL, Andrei Țăranu a precizat că va fi foarte dificil pentru Ilie Bolojan să preia controlul partidului.

Bolojan va avea o misiune extrem de dificilă să reformeze PNL, mai ales că și el va deveni senator. Este greu să reformezi un partid care există din 1875, dar, dacă PNL intră în Parlament, va trebui să elimine complet actuala conducere, inclusiv pe Ciucă, Motreanu, Bode și Florin Roman (…) Lui Bolojan îi va fi foarte greu să scape de ei, a concluzionat Andrei Țăranu.

Precizare: Menționăm că, la momentul interviului, liderul PNL, Nicolae Ciucă, nu își anunțase oficial demisia din funcția de președinte al partidului.

Sursa colaj: Mediafax + Facebook: PNL + PSD

CITEȘTE ȘI:

UPDATE. Rezultate PARȚIALE prezidenţiale 2024. Călin Georgescu 22%, Lasconi 19%, Marcel Ciolacu 19%, după centralizarea a 99,98% din procesele verbale

BBC, reacție după victoria lui Călin Georgescu în turul I al alegerilor: Un candidat de extremă dreapta, pro-rus, șochează scena politică din România

POLITICO: Ultranaționalistul Călin Georgescu vine de NICĂIERI și îl depășește în primul tur pe premierul de centru-stânga Marcel Ciolacu

Tensiune la PNL. Adrian Cozma: „Ne-a costat scump alianța cu PSD. Astăzi am plătit pentru ea”

Rareș Mereuță este reporter specializat în domeniul politic, cu o carieră începută în 2022 ca editor de știri la un post de televiziune central. Absolvent de licență și master în Științe ... vezi toate articolele

Citește și