Kamala Harris, prima femeie vicepreședinte a SUA, a devenit a doua femeie candidat din partea Partidului Democrat care a pierdut alegerile prezidențiale în fața candidatului republican, Donald Trump. Hillary Clinton, fostă Primă Doamnă, fostă senatoare și secretar de Stat, a fost prima femeie candidat care a pierdut în fața aceluiași oponent politic.
Donald Trump stabilește și el un record, devenind al doilea președinte din istorie care este reales după o pauză de patru ani și îndeplinește două mandate neconsecutive după Grover Cleveland, un președinte democrat din secolul 19.
De asemenea, la momentul inaugurării, Donald Trump va bate recordul de cel mai în vârstă președinte ales. Fiind născut pe 14 iunie 1946, la data de 20 ianuarie 2025, el va avea 78 de ani și 220 de zile. Joe Biden, având la momentul inaugurării 78 ani și 61 de zile, iar în prezent 81 ani și 352 zile, la finalul mandatului său va avea 82 ani și 61 zile, fiind născut pe 20 noiembrie 1942.
Kamala Harris, dacă ar fi câștigat alegerile prezidențiale de pe 5 noiembrie, ar fi devenit prima femeie președinte din istorie și al doilea lider de culoare al SUA după Barack Obama, având părinți cu origini afro-indo-jamaicane. Vicepreședintele ș-a susținut discursul de acceptare a înfrângerii la Howard University.
Kamala Harris, zâmbitoare, îmbrăcată într-un costum închis la culoare și cu pantaloni, și-a exprimat recunoștința pentru voturile susținătorilor ei:
„Inima mea este plină de dragoste și plină de recunoștință pentru încrederea pe care mi-ați acordat-o, plină de dragoste pentru țara noastră și plină de hotărâre. Rezultatul acestei alegeri nu este ceea ce ne-am dorit, nu este pentru ceea ce am luptat, nu este ceea ce am votat. Dar ascultați-mă când spun, lumina promisiunii Americii va străluci mereu atâta timp cât nu renunțăm niciodată și cât continuăm să luptăm. Pentru iubitul meu Doug și familia noastră, vă iubesc atât de mult. Pentru președintele Biden și doamna dr. Jill Biden, vă mulțumesc pentru încrederea și sprijinul vostru. Pentru guvernatorul Walz și familiei Walz, știu că serviciul vostru pentru națiunea noastră va continua. Și echipei mele extraordinare, voluntarilor care au dat atât de mult din ei înșiși, lucrătorilor din secțiile de votare și oficialilor locali, vă mulțumesc”.
Ea spune că este mândră de cursa pe care a dus-o și de modul cum a condus-o. Vicepreședintele a dezvăluit publicului că l-a felicitat pe câștigătorul alegerilor printr-un apel telefonic:
„Pe parcursul celor 107 zile ale acestei campanii, am fost intenționați în a construi o comunitate și o coaliție, aducând împreună oameni din toate categoriile de viață și din toate mediile, uniți de dragostea pentru țară, cu entuziasm și bucurie în lupta noastră pentru viitorul Americii. Și am făcut-o cu convingerea că avem mult mai multe lucruri în comun decât cele care ne separă. Acum, știu că oamenii simt și experimentează o gamă variată de emoții în acest moment. Înțeleg, dar trebuie să acceptăm rezultatele acestor alegeri. Mai devreme, am vorbit cu președintele-ales Trump și l-am felicitat pentru victorie. I-am spus, de asemenea, că vom ajuta pe el și echipa sa cu tranziția și că ne vom angaja într-un transfer pașnic de putere”.
Candidata democrată spune că se va asigura ca transferul puterii să fie pașnic de la administrația Biden către noua administrație Trump, invocând principiul care diferențiază democrația de monarhie și dictatură:
„Un principiu fundamental al democrației americane este că atunci când pierdem alegerile acceptăm rezultatele. Acest principiu, la fel de mult ca oricare altul, diferențiază democrația de monarhie sau tiranie. Și oricine caută încrederea publicului trebuie să o respecte. În același timp, în națiunea noastră, datoria noastră de loialitate este nu față de un președinte sau un partid, ci față de Constituția Statelor Unite, față de conștiința noastră și față de Dumnezeu. Loialitatea mea față de toate cele trei este motivul pentru care sunt aici să spun că, deși admit înfrângerea în aceste alegeri, nu renunț la lupta care a motivat această campanie— lupta pentru libertate, pentru oportunitate, pentru corectitudine și pentru demnitatea tuturor oamenilor. O luptă pentru idealurile care sunt în centrul națiunii noastre, idealurile care reflectă America la cel mai bun nivel. Aceasta este o luptă la care nu voi renunța niciodată”.
Kamala Harris a spus că nu va renunța niciodată la lupta pentru un „viitor în care americanii să-și poată urmări visele, ambițiile și aspirațiile”, precum și pentru femeile din America și libertatea lor de a lua decizii cu privire la propriul lor corp, fără ca guvernul să intervină.
„Nu vom renunța niciodată la lupta de a proteja școlile și străzile noastre de violența cu arme de foc. Și America, nu vom renunța niciodată la lupta pentru democrația noastră, pentru statul de drept, pentru justiție egală și pentru ideea sacră că fiecare dintre noi, indiferent de cine suntem sau de unde pornim, are anumite drepturi și libertăți fundamentale care trebuie respectate și menținute”.
Ea a citat la finalul discursului zicala unui istoric: Ralph Waldo Emerson.
„Există o zicală pe care un istoric a numit-o odată o lege a istoriei, valabilă pentru fiecare societate de-a lungul epocilor. Zicala spune că doar când este suficient de întuneric poți vedea stelele. Știu că mulți oameni simt că intrăm într-o perioadă întunecată, dar, pentru binele tuturor, sper că nu este cazul. Dar iată cum stă treaba, America, dacă este așa, să umplem cerul cu lumina unei miliarde, miliarde de stele”.
În 2016, Hillary Clinton și-a recunoscut înfrângerea în fața oponentului ei, Donald Trump, printr-un discurs. Fosta secretară de Stat era îmbrăcată într-un costum închis la culoare cu gulere de culoare mov, asortate cu bluza din interior care avea aceeași nuanță (semnificând unitate pentru clasa politică și societatea americană divizată), alături de soțul ei, fostul președinte Bill Clinton, având și el o cravată mov.