Prima pagină » Alegeri SUA 2024 » Mâncărurile și deserturile preferate ale președinților SUA – de la porumb și slănină la înghețată și burgeri

Mâncărurile și deserturile preferate ale președinților SUA – de la porumb și slănină la înghețată și burgeri

Top 46 delicatese: Mâncărurile preferate ale președinților SUA. Sursa Colaj Foto: Profimedia

În fiecare epocă, președinții SUA nu doar că au condus o mare națiune, ci au și influențat cultura culinară a acesteia. De la preparatele simple ale primilor lideri la delicatesele sofisticate din epoca modernă, fiecare președinte a avut propriile sale preferințe gastronomice.

În contextul alegerilor din 2024, ne amintim că, dincolo de dezbateri și campanii, mâncarea rămâne un simbol al identității și valorilor fiecărei țări. Vă invităm să descoperiți top 45 de delicatese care au încântat gusturile liderilor americani, într-o istorie culinară de 235 ani.

Max the Meat Guy, un creator de conținut și bucătar de profesie, a gătit și gustat câteva dintre cele 45 de preparate.

El a constatat din care partid provin președinții cu cele mai bune gusturi culinare. Și Mr.Beat a făcut un clip despre ce a mâncat fiecare președinte american.

Primii președinți SUA mâncau clătite, scoici, pui prăjit și macaroane (1789-1845)

Între 1776 și 1845, agricultura americană a trecut printr-o serie de transformări importante, alimentate de Revoluția Americană, de creșterea teritorială și de stabilitatea economică din „Era Bunelor Sentimente” (1817-1825). În anii 1820, SUA au devenit un exportator agricol mondial de tutun, porumb și bumbac. 

Primul președinte al SUA, generalul George Washington, nu făcea parte din niciun patid, dar susținea politicile Partidului Federalist, formațiunea din care a luat naștere Partidul Democrat. El adora clătitele rustice, unse cu miere și cu o bucată de unt deasupra. Se tot spune în cultura populară că primul președinte a purtat o proteză dentară din lemn în ultimii săi ani de viață, dar este un mit. Dinții săi doar căpătaseră o culoare închisă, similară cu cea a lemnului. Ce-i drept, primului președinte american îi plăceau alunele, ciocolata caldă, cireșele și mierea.

Federalistul John Adams, al doilea președinte SUA, îi plăcea să bea hidromel. Fiind din New England, mânca preparate simple, precum plăcintele cu cod și pateuri cu mere.

Thomas Jefferson, al treilea președinte SUA, membru al Partidului Democrat Republican (formațiunea din care s-a născut partidele Whig și cel Republican de azi), scriitor, filosof, diplomat, arhitect, autor al Declarației de Independență și violonist, adora macaroanele cu brânză după bucătăria franțuzească. Adora cartofii prăjiți, napii și șunca.

James Madison, președintele democrat-republican, iubea înghețata din acele vremuri. Prima Doamnă, Dolley Madison, a popularizat înghețata.

Când populația SUA ajunsese la 10 milioane de locuitori,  James Monroe, președintele democrat republican, îi plăcea să înfulece pui prăjit cu făină și aluat condimentat, o rețetă sudistă după care s-au inspirat lanțurile de restaurante KFC și Popeyes de azi. Avea cine foarte elegante care includeau budinca de pâine cu carne.

Și potrivit lui Max the Meat Guy:

„În timpul mandatului său a fost inventat faimosul sos american pentru fripturile făcute la grătar”.

John Quincy Adams, președinte național republican, al șaselea președinte și fiul lui John Adams, primul președinte american fotografiat din istorie,  adora să savureze fructe proaspete, în special pepenii. A plantat pomi fructiferi în curtea Casei Albe.

Al șaptelea președinte american și primul democrat de la Casa Albă, Andrew Jackson, cunoscut pentru cariera sa militară și participarea la dueluri, îi plăcea să mănânce fasolea de păstaie verde gătită și slănină rumenită, precum și brânză și budincă din lapte și porumb.

Martin Van Buren, democrat, mânca deseori stridii prăjite cu lămâie, precum și mere, plăcinte din mere și gogoși din mere.

William Henry Harrison din partidul Whig (din care se va naște Partidul Republican), președintele cu cel mai scurt mandat din istoria SUA, mânca carne de veveriță cu sos. O răceală i-a fost fatală după ce a ținut discursul de inaugurare pe durata unei ploi reci de primăvară, fiind președinte doar pentru o lună. A fost succedat de vicepreședintele său, John Tyler

Budinca indiană cu porumb era desertul favorit al celui de-al zecelea președinte american, John Tyler, membru Whig, care a avut 15 copii. Budinca servită era preparată cu scorțișoară, melasă și nucșoară.

Războiului Civil American și Reconstrucția: Porumbul și slănina, cele mai consumate (1845 -1881)

Vine o perioadă dificilă când America trebuie să se afirme ca o putere mondială ce căuta să-și consolideze identitatea de republică federală constituțională, dar sclavia era încă existentă. În timpul Războiului Civil American (1861–1865) și al Reconstrucției (1865–1877), mesele președinților reflectau, în general, o alimentație rustică și substanțială, tipică vremii. Alimentația era compusă din alimente simple, de bază: porumb, slănină, tocană de vită și varză murată.  

Americanii cultivau grâu și porumb în cantități mari, dar în condiții dificile. În statele sudiste, erau puși sclavii să le cultive. Din grâu și porumb se preparau varietăți de pâine la mijlocul secolului 19, de aceea, pâinea de porumb era preferata lui James K. Polk, democrat și al 11-lea președinte american. Și mai era plăcinta cu oțet.

Zachary Taylor, republican, mânca gogoși de orez cu zahăr pudră și scorțișoară numite „calas”, la vremea când carnea de vită costa 7 cenți per 400 grame. Pe 4 iulie 1850, Taylor a consumat cantități abundente de cireșe și lapte rece  în timp ce participa la un eveniment de strângere de fonduri pentru Monumentul Washington. Pe parcursul mai multor zile, s-a îmbolnăvit grav de o boală digestivă necunoscută, asemănătoare  cu gastroenterita acută, diareea și dizenterie. A murit la scurt timp, fiind succedat de vicepreședintele său Millard Fillmore.

Pentru republicanul Millard Fillmore,  carnea era mai accesibilă – mânca deseori tocană cu carne de vită, morcovi și cartofi. Și mai mânca supă.

Democratului Franklin Pierce îi plăceau scoicile prăjite și plăcintele cu mere. În timpul mandatului său, Casa Albă arăta ca o „grădină zoologică”, având șapte câini și două păsări primite cadou din Japonia.

Cel mai nepopular președinte din istorie, democratul James Buchanan, mânca varza murată și unt. 

„Președintele acesta a încercat să medieze Nordul cu Sudul, dar până la urmă a eșuat în a preveni Războiul Civil. Îmi imaginez că eșecul său a avut de-a face cu abilitățile sale de a lua decizii, eșec reflectat în gusturile sale la mâncare”, a comentat Max the Meat Guy pe ton ironic despre James Buchanan.

Primul președinte republican al națiunii americane, Abraham Lincoln, mânca foarte des slănină. El a abolit sclavia și a reunit Statele Unite după un război civil sângeros.  A fost asasinat în 1865, fiind succedat de vicepreședintele Andrew Johnson.

Lui Andrew Johnson, democrat, dar și afiliat cu unioniștii pro-republicani, cel care a cumpărat statul Alaska de la Imperiul Rus, îi plăcea să mănânce porumb prăjit (popcorn – floricelele de azi). Nu a fost niciodată la școală, dar a învățat singur să citească.

Ulysses Grant, general al armatei unioniste și președinte republican, considera budinca din orez drept gustarea sa favorită. El disprețuia uciderea animalelor și ura să vadă sânge încât că refuza să mănânce carne dacă nu era prăjită. 

După Războiul Civil American, soiurile de planete au suferit modificări pentru a obține recolte mai bune, iar tehnicile de agricultură au fost îmbunătățite în mijlocul și sudul Statelor Unite pentru a produce cât mai mult porumb, încât că regiunea a căpătat numele  „centura fertilă” sau „centura de porumb” („Corn Belt”).  De aceea, republicanul Rutherford B. Hayes, cel de-al 20-lea președinte, mânca până și clătite făcute din porumb.

Iar al 20-lea președinte american, republicanul James Garfield, mânca tocană cu carne de vânat, în special cea de veveriță. El a fost asasinat în 1881, fiind succedat de vicepreședintele Chester A. Arthur.

Gusturi prezidențiale mai rafinate: Cotlete de oaie, hering și plăcinta cu mere (1881-1929)

Revoluția industrială a epocii de aur americane a adus luxul și diversitatea culinară, iar președinții se bucurau de mese somptuoase cu preparate pe bază de carne, pește și legume, influențate de bucătăria europeană. Către anii interbelici, alimentația  a culminat cu meniuri mai rafinate, simbol al abundenței și prosperității după ce SUA își afirmă statutul de superputere militară. 

Cotletele de oaie se enumeră printre preparatele preferate ale președintelui republican Chester B. Arthur, cunoscut pentru perciunile sale stufoase și pentru hainele scumpe cu care se îmbrăca.

Cel de-al 22-lea și al 24-lea președinte american, democratul Grover Cleveland, este până în prezent singurul președinte american care a îndeplinit două mandate neconsecutiv. El mânca deseori Hering marinat. Consuma frecvent alcool și fuma. Donald Trump, dacă va fi reales anul acesta, ar putea să-i bată recordul – va deveni al doilea președinte reales după o pauză de patru ani.

Benjamin Harrison, republican, mânca porumb cu sare și unt. Odată a servit broască țestoasă. În timpul mandatului său, Casa Albă a fost electrificată. Nu era obișnuit cu noua tehnologie și îl punea pe un servitor să-i aprindă și să-i stingă becurile.

Președintelui republican William McKinley, asasinat în 1901, adora un mic dejun copios ce includea ouă. O omletă a fost numită în onoarea sa. La vremea lui, o cutie de carton cu ouă costa 20 de cenți. A fost succedat de vicepreședintele Theodore Roosevelt.

Cel de-al 26-lea președinte american, republicanul Theodore Roosevelt, cunoscut ca un mare aventurier și veteran al războiului hispano-american,  fiind comandatul primului Regiment Voluntar de Cavalerie din Statele Unite, îi plăcea friptura suculentă de vită. Chiar în 1906, el a încurajat o lege privind consumul cărnii de vită, impunând măsuri drastice de reglementare privind sacrificarea vitelor și procesării cărnii în condiții igienice.  Avea 42 ani când a început mandatul de președinte după asasinarea predecesorului său, fiind cel mai tânăr președinte american din istorie. El mai mânca și supă de țestoasă, stridii, copane de pui, filet de vită, fulgi de crab, biscuiți  și prepeliță.  Avea apetit pentru tot ce era din carne.

Lui William Howard Taft, republican și cunoscut ca cel mai supraponderal președinte american, îi plăcea să înfulece cartofi și carne de porc. Preparatul său preferat a fost unul dintre cele mai apreciate preparate prezidențiale de către echipa Max the Meat Guy. Mânca și două fripturi la cină. Cântărea între 152–154 kg la finalul mandatului prezidențial.

Woodrow Wilson, președintele democrat care a condus SUA pe durata Primului Război Mondial, mânca salată cu pui. Primul Război Mondial (1917–1918) a dus la restricții alimentare și raționalizări, iar președintele Woodrow Wilson a promovat „marțea fără carne”.

Mâncarea favorită a lui Warren Harding, președinte republican cu o reputație proastă datorită scandalurilor politice și zvonurilor privind relațiile extraconjugale, a fost plăcinta cu pui. A murit de la un infarct și a fost succedat de vicepreședintele său, Calvin Coolidge.

Desertul preferat al lui Calvin Coolidge, cel de-al 30-lea singurul președinte american născut pe 4 iulie, era plăcinta cu mere. A fost primul președinte american care a gustat mâncarea chinezească.

Cursa gastronomiilor prezidențiale:  între un desert rece și o friptură bine făcută (1929 – 1989)

În perioada Marii Depresiuni (1929–1939), alimentele erau în general simple și accesibile, accentul fiind pus pe preparate ieftine și hrănitoare. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial (1939–1945), raționalizarea resurselor a schimbat și dieta de la Casa Albă.  În perioada Războiului Rece (1947–1989), președinții au combinat mâncăruri americane simple, ca friptura și cartofii, cu preparate inspirate din bucătăriile internaționale. 

Herbert Hoover, președintele republican căruia i s-a dedicat marele baraj Hoover Dam, îi plăcea să mănânce cartofi cu bezele și bezele cu ciocolată. America nu a dus-o bine atunci, traversând Marea Depresiune Economică, criza șomajului, epidemia de poliomielită și furtunile de nisip care au compromis agricultura. Pentru un elev american,  masa de prânz includea doar o supă chioară cu un sandviș cu unt de arahide, ceapă și un măr. Dar creatorii clipului au apreciat desertul ca fiind foarte delicios.

Democratul Franklin Delano Roosevelt, cel de-al 32 -lea președinte SUA,  a fost singurul care a îndeplinit cele mai multe mandate – trei mandate întregi la număr. Nu a reușit să ducă la bun sfârșit cel de-al patrulea mandat prezidențial pentru că a murit de la un accident cerebral vascular, fiind succedat de vicepreședintele său, Harry Truman. Roosevelt, deși paralizat din cauza poliomielitei, a fost primul șef de stat american care a zburat cu avionul. Este considerat astăzi drept unul dintre cei mai buni președinți americani după ce a implementat programele de reforme financiare „New Deal” pentru a salva SUA din Marea Depresiune și a condus SUA către victorie în cel de-al Doilea Război Mondial, făcând din națiunea americană superputerea care este astăzi.  Gustarea lui preferată era sandvișul cu brânză prăjită și Hot dog.

Harry Truman, singurul lider din istorie care a utilizat armele nucleare asupra zonelor civile pentru a încheia Războiul din Pacific, adora friptura „bine gătită”, drobul de carne și puiul prăjit.

Dwight Eisenhower, general în cel de-al Doilea Război Mondial, îi plăcea să ia parte la petrecerile cu grătar după specificul postbelic. Avea câteva deserturi favorite  – ciocolată de casă cu bezele și budinca din porumb.

John F. Kennedy, democrat, adora supa de scoici după rețetă de New England, dar a fost fotografiat când savura o înghețată cu vanilie într-o epocă în care preparatele congelate deveniseră populare. Cel mai tânăr președinte american votat din istoria SUA a fost asasinat în 1963 și succedat de vicepreședintele său, Lyndon B. Johnson.

Johnson, președintele democrat care a condus SUA în Războiul din Vietnam, mânca slănină în fiecare dimineață și friptură de pui cu piure de cartofi la felurile principale. Îi mai plăcea să mănânce frigărui cu carne și mâncare mexicană picantă. Avea un apetit grozav, dar nu și o sănătate la fel de grozavă, invocată ca motivul pentru care a refuzat să mai candideze.

Richard Nixon, președintele republican care a retras trupele din Vietnam și singurul care și-a dat demisia din funcție în istoria SUA, avea o gustare bizară: brânză de vaci cu ketchup la micul dejun. Și mânca la prânz drob de carne tocată cu sos.

„Ce urăsc mai tare decât să pun ketchup pe friptură este să pun ketchup pe brânză”, a spus Max the Meat Guy, care o consideră cea mai oribilă gustare prezidențială.

Richard Nixon și-a dat demisia în urma scandalului „Watergate”.  În ziua în care și-a anunțat demisia, Richard Nixon a comandat brânză de vaci, felii de ananas și un pahar de lapte.  Fotografia cu ultimul meniu prezidențial se află în arhivele Bibliotecii Richard Nixon. 

El a fost succedat de vicepreședintele său,  Gerald Ford, care adora friptura de vită înăbușită în oală cu varză roșie.

Gustarea preferată a democratului Jimmy Carter era grișul. Și-a numit câinele „Grits” după desertul său preferat.

Iar cel de-al 40-lea președinte american,  republicanul Ronald Reagan, avea permanent pe biroul oval un borcan voluminos cu bomboane și jeleuri colorate într-o perioadă când moda și cinematografia americană au luat amploare. El mânca deseori aceste mici gustări pentru a renunța la fumat.

Masa prezidențială în noul mileniu: Fast Food (1989-2024)

Între 1989 și 2024, președinții americani au fost influențați de popularitatea și creșterea industriei fast-food, o tendință larg răspândită în toată America. Dar și apetitul pentru mâncărurile exotice a crescut pe măsură ce lumea a intrat într-o nouă epocă a globalizării și digitalizării cu multiple provocări, precum terorismul, schimbările climatice și obezitatea. 

Președintele republican George H.W. Bush  care a încheiat Războiul Rece cu URSS mânca șorici la pungă. Nu suporta broccoli.

Democratul Bill Clinton a fost deseori fotografiat la restaurantele McDonald’s, când savura câte un cheeseburger. Dar cel mai mult adora să mănânce Enchilada cu pui. Era alergic la lapte și ciocolată.

Republicanul George W. Bush, renumit pentru declanșarea războiului împotriva terorismului în Irak și Afganistan, adora Pizza Margherita sau Cheeseburger Pizza. Și ocazional, mânca sărățele combinate cu bere. Era să se înece de la pretzel.

Democratul Barack Obama, primul președinte de culoare, a optat pentru o dietă mai sănătoasă – adoră broccoli. Dar a fost surprins și când mânca cheeseburger, ciocolată, înghețată, sushi și nachos cu chili.

Republicanul Donald Trump, candidat la alegerile din acest an, adoră orice este fast food: a fost fotografiat când mânca o găleată cu pui prăjit de la KFC și burgeri Big Mac de la McDonald’s. Atât de mult îi place mâncarea de la McDonald’s că a lucrat pentru câteva ore să prepare cartofi prăjiți și să servească clienții printr-un drive-thru.

Președintele în funcție, democratul Joe Biden, și-a exprimat public slăbiciunea pentru înghețata cu vanilie și chipsuri de ciocolată, dar a fost fotografiat când mânca preparate fast food, dar și mâncare sănătoasă. Dacă ar câștiga alegerile din acest an, trebuie știut că prima femeie vicepreședinte din istoria SUA, Kamala Harris,  gătește și mănâncă preparate de origine mexicană și indiană: aperitive indiene tika, orez indian,  nachos mexican cu brânză,  pui înăbușit, cereale, dar și gumbo, o tocană din Louisiana.

 

Președinții cu cele mai bune gusturi culinare și președinții cu cele mai proaste gusturi

Max the Meat Guy și echipa au votat că Partidul Republican a avut președinții cu cele mai bune gusturi culinare, cu un scor de 58%.

Președinții democrați au primit un scor de 40,9%. Friptura de porc a republicanului Howard Taft a fost cea mai apreciată, primind un scor de 90%

Preparatul preferat al democratului Harry Truman, și anume, friptura „bine gătită”,  a primit cel mai mic scor  – 0%.  Echipa a considerat-o aproape necomestibilă.

 

 

 

Sursa Foto: Shutterstock 

Sursa Galerie Foto: Profimedia 

Citește și:

Gerald Ford a afirmat cum ar putea o femeie să devină președintele SUA: „Doar dacă ea este vicepreședinte, iar președintele ar păți ceva”

Președintele american care a declarat război „sărăciei” și „rasismului”, dar a pierdut războiul din VIETNAM. A renunțat să mai candideze

Un fost președinte american și-a surprins simpatizanții la un discurs: „Tocmai am fost ÎMPUȘCAT, dar este nevoie de mai mult pentru a ucide un elan”

Jimmy Carter devine primul fost președinte american CENTENAR din istorie. Împlinește azi 100 ani

 

 

 

 

Autor
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele

Citește și