Prima pagină » Alegeri SUA 2024 » Planurile lui Donald Trump pentru SUA în 2025-2029: Deportări, pedepse cu moartea, concedieri, tarife comerciale și ieșirea din acorduri

Planurile lui Donald Trump pentru SUA în 2025-2029: Deportări, pedepse cu moartea, concedieri, tarife comerciale și ieșirea din acorduri

Planurile lui Donald Trump pentru SUA în 2025-2029: Deportări, pedepse cu moartea, concedieri, tarife comerciale și ieșirea din acorduri
Planurile președintelui Donald Trump privind imigrația, justiția americană, industria SUA, protejarea mediului, războaiele și comerțul global. Sursa Foto: Profimedia

Donald Trump a făcut o serie de promisiuni pe care le va îndeplini din prima zi de la preluarea mandatului de cel de-al 47-lea președinte al SUA. Administrația sa ar putea avea impact asupra comerțului, mediului, industriei auto, imigrației și războaielor regionale. 

Propunerile sale necesită aprobarea Congresului. Republicanii au obținut majoritatea în Senat și Camera Reprezentanților după alegerile legislative în unele state americane, desfășurate simultan cu alegerile prezidențiale din 5 noiembrie.

Va interzice schimbarea sexului la minori

Donald Trump a promis că va revoca legea lui Joe Biden care permitea schimbarea de sex la minori.

„În ce privește mutilarea tinerilor noștri, în ziua 1 a mandatului meu, am să revoc politicile crude ale lui Joe Biden – Gender-Affirming Care and Young People” – un proces ridicol care presupune schimbarea înfățișării, tratamentul cu inhibitori hormonali ai pubertății și  schimbarea sexului copiilor prin operații chirurgicale estetice. Puteți să credeți așa ceva? Voi semna un ordin executiv prin care va instrui toate agențiile federale să oprească programele care promovează conceptul de schimbare a sexului de la orice vârstă”.

Imigrația ilegală: Vor urma expulzări în masă; copiii imigranților ilegali născuți în SUA nu vor mai primi cetățenie

De la „Build the wall!” (promisiunea construirii unui zid cu Mexicul pentru care guvernul mexican va suporta costurile), Donald Trump a trecut acum la crearea „celui mai mare program de deportare în masă din istorie”, scrie AP. Oponentul său politic, vicepreședintele și candidatul democrat Kamala Harris, i-a îndemnat la rândul ei pe sud-americani să nu mai pătrundă ilegal în SUA și a susținut securizarea frontierei. Foștii președinți americani Bill Clinton, George Bush și Barack Obama au crescut cheltuielile pentru construirea barierelor din garduri metalice, suplimentarea trupelor de patrulare și construirea taberelor de imigranții legali pentru a fi deportați. Joe Biden, președintele în exercițiu, a diminuat cheltuielile, iar pe durata mandatului său, 7,2 milioane de migranți au pătruns ilegal în SUA.

Donald Trump inspectează bariera extinsă de garduri metalice dintre SUA și Mexic. Sursa Foto: Profimedia

Donald Trump inspectează bariera extinsă de garduri metalice dintre SUA și Mexic. Sursa Foto: Profimedia

Donald Trump a cerut utilizarea Gărzii Naționale și împuternicirea forțelor de ordine în acest demers. El a propus „filtrarea ideologică” pentru potențialii imigranți, încetarea cetățeniei pe baza dreptului de naștere (ceea ce aproape cu siguranță ar necesita o schimbare constituțională). Președintele ales vrea să reinstituie politicile din primul său mandat, precum „Rămâi în Mexic”, limitarea migrației pe baza unor motive de sănătate publică și limitarea severă sau interzicerea intrării cetățenilor din anumite țări majoritar musulmane. Președintele susține că mare parte din imigranții ilegali transportă droguri de mare risc și

„Securizarea frontierei americane care face parte din planul meu se va face din prima zi a mandatului meu. Voi semna un ordin executiv care să le explice agențiilor federale interpretarea corectă a legii prin care copiii imigranților străini stabiliți ilegali în SUA nu vor mai primi automat cetățenia noastră. Lucruri ca acestea aduc milioane de oameni în țara noastră și intră ilegal în țara noastră. 

Trump a spus că va încerca să pună capăt cetățeniei automate pentru copiii născuți din părinți imigranți, o măsură care ar contraveni celui de-al 14-lea Amendament al Constituției SUA. De asemenea, el a sugerat că ar revoca statutul legal protejat pentru imigranții ilegali din anumite populații, precum haitienii sau venezuelenii. Haiti, descris ca un stat „eșuat” controlat de bande infracționale, se confruntă cu falimentul și criza politică majoră, iar Venezuela condusă autoritar de Nicolas Maduro, se confruntă cu o hiperinflație record, sărăcie, malnutriție, focare de epidemie și emigrare în masă.

Desființarea „Statului Paralel”. Președintele SUA va avea mai multă autoritate

Trump a promis de câteva ori că va recurge la agenţiile federale de aplicare a legii pentru a-şi investiga inamicii politici, inclusiv oficiali electorali, avocaţi şi donatori. În acest sens, Trump a spus că va lua în considerare numirea unui procuror special care să-l ancheteze pe actualul şef al statului Joe Biden.  El a mai spus că va avea în vederea concedierea procurorilor care nu dau curs directivelor sale și va lua în considerare graţierea tuturor celor care au fost condamnaţi pentru infracţiuni legate de insurecția din 6 ianuarie 2021.

Pe lângă anchetele penale, el a sugerat că ar putea recurge la prerogativele de reglementare ale guvernului pentru a-i pedepsi pe cei pe care îl critică în mod nejustificat, cum ar fi trusturile de televiziune. Trump mai promite că printr-un ordin executiv, va nimici ceea ce el numeşte „deep state” (statul paralel), și anume, angajaţi federali despre care el afirmă că îşi urmăresc în mod clandestin propriile agende. Trump promite că va putea concedia mii de funcţionari. Președintele ales dorește să înființeze  un grup independent pentru eficienţă guvernamentală, condus de susţinătorul său miliardar Elon Musk, pentru a preveni risipa financiară din cadrul guvernului federal.

Donld Trump la Capitoliu, pe durata unui discurs ținut în Congres despre Starea Uniunii. Sursa Foto: Profimedia

Donld Trump la Capitoliu, pe durata unui discurs ținut în Congres despre Starea Uniunii. Sursa Foto: Profimedia

„Iată planul meu pentru de a demonta Statul Paralel și de a ne recupera democrația de la camarila coruptă de la Washington DC odată pentru totdeauna. Îmi voi reedita imediat ordinul meu executiv din 2020, restabilind autoritatea președintelui de a elimina birocrații necinstiți și îmi voi exercita această autoritate foarte agresiv. Voi curăța aparatul nostru de securitate națională și serviciile de informații de actorii corupți. Și sunt o mulțime. Departamentele și agențiile care au fost înarmate vor fi pe deplin revizuite, astfel încât birocrații fără chip să nu mai poată ținti și persecuta creștinii conservatori. Pericolul provenit de la dușmanii de stânga pare de necrezut. Vom reforma instanțele care sunt atât de corupte încât că judecătorilor nu le pasă, aparent, fiind mințiți în cererile de mandate. Vom înființa o Comisie pentru adevăr și reconciliere care să declasifice și să publice toate documentele pentru  a expune corupția, cenzura și actele de spionaj ale Statului Paralel. Vom conduce o represiune majoră împotriva divulgatorilor guvernamentali care dau știri false pentru a țese narațiuni false în mod deliberat cu scopul de a submina guvernul și democrația. Vom depune acuzații penale. Vom face ca fiecare inspector general să fie independent și fizic separat de departamentele pe care le supraveghează pentru a nu deveni protectorii Statului Paralel. Voi cere Congresului să stabilească un sistem de audit independent pentru a monitoriza în permanență agențiile noastre de informații pentru a ne asigura că nu ne spionează sau să desfășoare campanii de dezinformare”. 

Pedepsirea cu moartea a traficanților de droguri

Donald Trump promite că va combate mai „agresiv” traficul de droguri, printr-un război împotriva cartelurilor din Mexic. El le compară cu Statul Islamic și îl acuză pe Joe Biden pentru „trădare” din cauza politicii sale privind deschiderea frontierelor și libera circulație.

„Țara noastră este otrăvită din interior de droguri și de toate celelalte infracțiuni care au loc. Cartelurile de droguri poartă război împotriva Americii și acum este timpul ca America să ducă război împotriva cartelurilor. Cu Joe Biden președinte, cartelurile au făcut mai mulți bani decât au câștigat vreodată. Operează la nivelul unor mari companii. Sunt mai mari chiar decât cele mai mari companii ale noastre. Politicile lui Biden pentru frontierele deschise reprezintă o trădare pentru națiunea noastră. Voi doborî cartelurile de droguri la fel cum am doborât ISIS (Statul Islamic din Siria și Irak) și califatul său, și spre deosebire de situația de azi, la vremea mea am avut cea mai întărită frontieră din istoria țării noastre. Voi desfășura toate mijloacele militare necesare, inclusiv Marina SUA pentru a impune embargou naval asupra cartelurilor. Voi ordona Departamentului Apărării să utilizeze forțe speciale, războiul cibernetic și alte acțiuni deschise și operațiuni sub acoperire pentru a cauza distrugeri infrastructurii cartelurilor de droguri și conducerii acestora. Voi desemna cartelurile drept organizații teroriste străine. 100.000 de civili din Mexic au murit tragic sau au fost dați dispăruți din cauza acestor carteluri. Trebuie să ajutăm Mexicul să strivească aceste carteluri. Vrem cooperare deplină cu alte guverne să oprească această amenințare sau vom expune orice mită, orice răsplată și fiecare faptă de corupție care permite cartelurilor să-și mențină domnia brutală”.

Președintele ales promite că traficanții de droguri prinși vor fi judecați și condamnați la moarte.

„Așa cum am spus-o înainte, voi cere Congresului să adopte o lege nouă prin care să garanteze că traficanții de droguri și de persoane primesc pedeapsa cu moartea”. 

Sursa Foto: Profimedia

Sursa Foto: Profimedia

Tarife suplimentare

Trump a vehiculat ideea aplicării unor tarife de 10% sau mai mari tuturor bunurilor importate de SUA. El afirmă că ar elimina deficitul comercial.  Oponenții săi susţin  că aceasta ar duce la preţuri mai mari pentru consumatorii americani şi la instabilitate economică globală.

El a mai spus că ar trebui să dispună de autoritatea de a creşte tarifele impuse unor ţări care taxează la rândul lor importurile din SUA şi a ameninţat cu un tarif de 200% asupra unor autoturisme importate, declarându-se hotărât să împiedice ca autoturismele din Mexic să ajungă în SUA.

Trump a sugerat însă că şi aliaţi ai Statelor Unite, cum este Uniunea Europeană, ar putea fi vizate de creşterea taxelor pentru bunurile pe care le exportă în SUA. El vizează totuşi îndeosebi China, propunând eliminarea treptată, în patru ani, a importurilor de electronice, oţel şi produse farmaceutice. Propune interzicerea deţinerii de proprietăţi imobiliare şi de infrastructură în sectoarele energiei şi tehnologiei de către companii chineze.

Donald Trump și muncitorii din industria metalurgică. Sursa Foto: Profimedia

Donald Trump și muncitorii din industria metalurgică. Sursa Foto: Profimedia

„Liber la forat”. Retragerea din Acordul de la Paris 

Trump a promis că va creşte producţia de combustibili fosili a SUA, facilitând procesul de autorizare pentru foraje pe terenurile federale. Va încuraja construirea de noi conducte de gaz natural. Donald Trump a afirmat că va retrage din nou Statele Unite din Acordurile Climatice de la Paris pentru reducerea emisiilor globale de gaze cu efect de seră. De asemenea, va sprijini creşterea producţiei de energie nucleară.

Va anula deciziile preşedintelui democrat Joe Biden privind vehiculele electrice şi alte politici care vizează reducerea emisiilor auto. Trump a argumentat că SUA trebuie să fie capabile să stimuleze producţia de energie pentru a fi competitive în ce priveşte dezvoltarea de sisteme de inteligenţă artificială, consumatoare de cantităţi mari de energie, scrie Reuters.

Donald Trump, într-o camionetă de salubritate. Sursa Foto: Profimedia

Donald Trump, într-o camionetă de salubritate. Sursa Foto: Profimedia

Reduceri de taxe

În paralel cu agenda sa comercială, Trump a promis că va reduce reglementările federale despre care susţine că limitează crearea de locuri de muncă. El s-a angajat să menţină în vigoare o reducere amplă a impozitelor din 2017, pe care a promulgat-o în timp ce era în funcţie.

Trump s-a angajat să reducă cota impozitului pe profit de la 21% la 15% pentru companiile care realizează produsele în SUA. Va susţine măsuri legislative care să pună capăt impozitării bacşişurilor şi a plăţii orelor suplimentare pentru a-i ajuta pe lucrătorii din HORECA şi din alte servicii. A promis că nu o să impoziteze și nici nu o să reducă alocaţiile sociale. Trump a mai declarat că, în calitate de preşedinte, va face presiuni asupra Rezervei Federale pentru a scădea ratele dobânzilor.

Donald Trump, într-un restaurant McDonald's din Pennsylvania. Sursa Foto: Profimedia

Donald Trump, într-un restaurant McDonald’s din Pennsylvania. Sursa Foto: Profimedia

Fără programe de diversitate

Trump s-a angajat să solicite unităților de învățământ şi universităţilor din SUA să „apere tradiţia americană şi civilizaţia occidentală” şi să elimine programele de diversitate. El a spus totodată că va cere Departamentului de Justiţie să iniţieze procese civile împotriva şcolilor care se angajează în discriminare rasială.

Donald Trump vizitează o clasă de elevi dintr-o școală. Sursa Foto: Profimedia

Donald Trump vizitează o clasă de elevi dintr-o școală. Sursa Foto: Profimedia

El a indicat că va susţine programe în învăţământul preuniversitar care să le permită părinţilor să utilizeze fonduri publice pentru instruirea privată sau religioasă. Trump doreşte, de asemenea, să desfiinţeze Departamentul federal al Educaţiei şi să lase şcolile sub controlul statelor.

Interzicerea sau limitarea avortului 

Trump a numit trei judecători la Curtea Supremă a Statelor Unite care făceau parte din majoritatea care a eliminat protecţia constituţională a avortului şi probabil că va numi în continuare judecători federali care ar menţine limitarea sau ar susține interzicerea avortului, scrie Reuters.

Donald Trump, la un Picnic Congresion în Washington DC. Sursa Foto: Profimedia

Donald Trump, la un Picnic Congresion în Washington DC. Sursa Foto: Profimedia

În acelaşi timp, el a susţinut că o interzicere la nivel federal a avortului este inutilă şi că problema ar trebui rezolvată la nivel de stat. El a argumentat că interzicerea întreruperilor de sarcină peste şase săptămâni favorizată de unii republicani este prea dură şi că orice legislaţie ar trebui să includă excepţii pentru viol, incest şi sănătatea mamei.

Trump a sugerat de asemenea că nu va încerca să limiteze accesul la mifepristonă, medicamentul pentru avort, după ce Curtea Supremă a SUA a respins o contestare a demersurilor guvernului de a-l reglementa. Trump sprijină politicile care promovează fertilizarea in vitro (FIV)  şi îngrijirea prenatală.

Impuls pentru încetarea războaielor

Trump a criticat sprijinul SUA pentru Ucraina în războiul cu Rusia şi a spus că ar putea pune capăt războiului în 24 ore dacă va fi ales – deşi nu a spus cum va realiza acest lucru. El a sugerat că Ucraina ar putea fi nevoită să cedeze o parte din teritoriul său aflat sub ocupație (Crimeea și Donbas) către Rusia dacă ar fi să se încheie un acord de pace. Ucraina a respins propunerea în mod constant.

Donald Trump și Vladimir Putin. Sursa Foto: Profimedia

Donald Trump și Vladimir Putin. Sursa Foto: Profimedia

Trump a mai spus că, sub preşedinţia sa, SUA va regândi fundamental „scopul NATO şi misiunea sa”. El va sprijinit Israelul în lupta sa împotriva Hamas în Gaza, dar l-a îndemnat să pună capăt ofensivei. Poate fi de aşteptat ca Trump să continue politica administraţiei Biden de a înarma Israelul pentru a se apăra de Iran.

În acelaşi timp, este probabil să facă presiuni pentru normalizarea istorică a relaţiilor dintre Israel şi Arabia Saudită, efort pe care l-a făcut în timpul preşedinţiei sale 2017-2021 şi pe care Biden l-a urmărit şi el. Trump a mai spus că, dacă va deveni preşedinte, va „opri suferinţa şi distrugerea din Liban”, dar nu a spus cum va realiza acest lucru. El a sugerat construirea unui „dom de fier” – un scut masiv de apărare antirachetă, similar cu cel al Israelului – peste întregul teritoriu continental al SUA.

 

Citește și: Donald Trump este primul președinte republican care câștigă voturile electorilor din Nevada după 20 ani

 

Autor
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele

Citește și