Top 10 cei mai bogați președinți ai SUA. Pe ce loc se situează Donald Trump și ce avere are
Alegerile prezidențiale din Statele Unite din 2024 vor fi al 60-lea scrutin de la înființarea națiunii. Alegerile sunt programate pentru marți, 5 noiembrie 2024. Dar cât câștigă un președinte în funcție, cât câștigă președinții după încheierea mandatului și cine este cel mai bogat președinte care a trăit vreodată?
De la înființarea republicii, bărbații albi înstăriți au avut o influență semnificativă asupra direcției națiunii. Figuri importante dintre părinții fondatori, precum George Washington, Thomas Jefferson și James Madison, proveneau din familii înstărite, proprietari de terenuri. Bogăția și conexiunile le-au permis moștenitorilor familiilor de elită din America să își urmărească aspirațiile prezidențiale.
Familii politice proeminente, precum Adams și Trump, exemplifică această tendință. Cu toate acestea, este important de menționat că nu toți președinții s-au născut bogați; unii și-au acumulat averea după încheierea mandatului: proprietăți imobiliare, economiile din cariera lor politică, moșteniri, drepturi de autor din cărți vândute, afaceri deținute, profituri din moșiile familiei și alte surse de venit.
Salariul inițial al președintelui Statelor Unite a fost stabilit la 25.000 de dolari în 1789 și a fost majorat doar de cinci ori de atunci. În prezent, președintele câștigă 400.000 de dolari pe an. Iată lista realizată de CEO Today cu cei mai bogați 10 președinți din istoria Americii, cu valoarea netă ajustată la inflația de azi.
1. Donald J. Trump – Al 45-lea președinte (2017-2021)
Valoare estimată a averii: 6,6 miliarde – 7,07 miliarde de dolari
Donald Trump s-a născut într-o familie bogată și, conform New York Times, a moștenit peste 413 milioane de dolari de la tatăl său. Și-a crescut considerabil averea preluând afacerea imobiliară, Trump Management, pe care a redenumit-o Trump Organization. Acum, deține acum miliarde în active imobiliare.
În Manhattan, cu sprijinul financiar și politic al tatălui său, Trump a realizat primele sale afaceri, demolând și renovând clădiri emblematice. De-a lungul timpului, el a intrat în diverse domenii de afaceri, inclusiv licențierea numelui său pentru hoteluri și terenuri de golf din întreaga lume. Faima sa a crescut și datorită reality show-ului „The Apprentice”, care l-a transformat într-o figură publică cunoscută.
Trump a deținut, de asemenea, mai multe concursuri de frumusețe între 1996 și 2015. Cu toate acestea, afacerile sale nu au fost lipsite de eșecuri, inclusiv falimentele mai multor cazinouri și hoteluri. De-a lungul carierei sale, Trump a reușit să se mențină pe piață, adesea folosind legile falimentului pentru a-și restructura datoriile.
Forbes estimează că mogulul american, fost președinte SUA, are o avere 6,6 miliarde de dolari în octombrie 2024. Între timp, Bloomberg îi estimează averea la 7,07 miliarde de dolari, deși Trump însuși susține că are o avere netă mult mai mare. Este considerat cel mai bogat fost președinte american din istorie. Are un avion privat (Trump Force One), o colecție impresionată de mașini Rolls Royce, Lamborghini și Ferrari, o reședință la Mar-a-Lago din Florida, un Penthouse din Trump Tower (New York City) de trei etaje, o vilă din New Jersey și un conac în Bedford și încă un conac în New Castle, New York, cu 60 de camere, 12 băi, o piscină interioară de marmură albă și bazine. Mai are un zgârie nori Trump Parc cu 38 de etaje, mai multe apartamente în Trump Park Avenue, un conac Château des Palmiers din Sant Martin ce a fost scos la vânzare. Trump deține multe terenuri de golf în Scoția, Florida, California și în Emiratele Arabe Unite.
2. John F. Kennedy– Al 35-lea președinte (1961-1963)
Valoare maximă a averii: 1,1 miliarde de dolari
John F. Kennedy provenea dintr-o familie bogată și și-a moștenit întreaga avere. Tatăl său, Joe Kennedy, era unul dintre cei mai bogați oameni din Statele Unite, acumulând avere prin banking și investiții. Soția sa, Jackie, o moștenitoare din industria petrolului, a adus și ea o contribuție financiară semnificativă. În 1942, mama ei, Janet Lee Bouvier, s-a căsătorit cu cel de-al doilea soț al ei, Hugh Dudley Auchincloss Jr. , avocat și moștenitor al companiei Standard Oil. Joseph P. Kennedy Sr. s-a născut într-o familie bogată din East Boston, Massachusetts.
El a făcut o mare avere ca investitor pe piața de acțiuni și mărfuri și, mai târziu, a făcut investiții în imobiliare. În timpul Primului Război Mondial , a fost director general adjunct al unui șantier naval Bethlehem Steel din zona Boston. A făcut cunoștință cu Franklin D. Roosevelt, care era secretarul adjunct al Marinei. În anii 1920, Kennedy a făcut profituri uriașe prin reorganizarea și refinanțarea mai multor studiouri de la Hollywood. Tatăl lui John F. Kennedy și-a mărit averea după ce a dobândit drepturi de distribuție pentru whisky-ul scoțian . El deținea cea mai mare clădire privată din țară, Chicago’s Merchandise Mart și a fost ambasadorul Statelor Unite în Regatul Unit din 1938 până la sfârșitul anului 1940.
3. George Washington – Primul președinte (1789-1797)
Valoare maximă a averii: 585 milioane de dolari
Primul președinte al Statelor Unite a moștenit o avere considerabilă prin plantația prosperă Mount Vernon de la fratele său vitreg. În plus, a câștigat venituri importante ca general și, mai târziu, ca președinte, având un salariu anual de 25.000 de dolari, ceea ce reprezenta 2% din bugetul SUA de la acea vreme.
La momentul decesului, George Washington a avut 317 de sclavi. Washington și-a acumulat averea în mai multe moduri diferite:
- ca inspector;
- ofițer al Armatei Continentale și președinte al SUA;
- investiții în obligațiuni și acțiuni corporative;
- veniturile din plantația sa din Mount Vernon și bunurile moștenite de la familia sa și prin intermediul soției sale bogate.
4. Thomas Jefferson – Al 3-lea președinte (1801-1809)
Valoare maximă a averii: 236,4 milioane de dolari
Thomas Jefferson a moștenit 1.200 de hectare de teren lângă Charlottesville, Virginia, de la tatăl său. Și-a extins proprietatea și a construit reședința iconică Monticello.
Deși a avut o avere mare o mare parte din viață, la momentul decesului, Jefferson avea datorii considerabile.
În timpul vieții sale, Jefferson a deținut peste 600 de sclavi.
5. Theodore Roosevelt – Al 26-lea președinte (1901-1909)
Valoare maximă a averii: 138,7 milioane de dolari
Theodore Roosevelt a moștenit o sumă substanțială dar nu și-a crescut activ averea. A intrat în politica publică de la o vârstă fragedă și a pierdut o investiție semnificativă în urma unui eșec la un ranch în Dakota.Până să se apuce de politică, la 1898, Roosevelt a fost comandatul primului Regiment Voluntar de Cavalerie din Statele Unite. A participat la războiul hispano-american, luptând în Bătălia de la San Juan Hill.
Roosevelt a preluat președinția la vârsta de 42 de ani, pe 14 septembrie 1901, când președintele McKinley a murit pe patul de spital în urma unei cangrene rezultată de la împușcare. Poreclit „Teddy Roosevelt”, al cărui nume a inspirat ursulețul de pluș , a rămas în continuare cea mai tânără persoană care a devenit președinte din istoria SUA.
Teddy Roosevelt s-a născut într-o familie proeminentă și bogată din orașul New York, care își are rădăcinile în unul dintre cei mai timpurii coloniști din New Amsterdam din secolul al XVII-lea. Întreprinderile de familie au inclus și o companie de feronerie și sticlă industrială. În calitate de președinte, Roosevelt a adoptat o politică externă agresivă, dar a văzut și America ca meritând un rol de pacificator global, câștigând Premiul Nobel pentru Pace.
Roosevelt a absolvit Harvard, a practicat box și jiu-jitsu și a efectuat o expediție în Africa între 1909-1911 finanțată de Andrew Carnegie și sponsorizat de Instituția Smithsonian. Expediția a strâns aproximativ 11.400 de exemplare de animale pentru a fi împăiate. El și fiul său au împușcat 17 lei, 29 de zebre, 27 gazele, 9 maimuțe, 8 hipopotami, 2 struți, un pelican, rinoceri și 4 crocodili.
6. Andrew Jackson – Al 7-lea președinte (1829-1837)
Valoare maximă a averii: 133,6 milioane de dolari
Andrew Jackson a fost unul dintre puținii președinți care au pornit din sărăcie. Deși a ajuns să obțină o avere substanțială după ce s-a căsătorit și a moștenit-o pe soția sa, Rachel.
Între 1812 și 1820, Jackson a avut 42 de sclavi, dar după ce a devenit președinte, deținea aproape 100 de sclavi. Potrivit unui inventar făcut după moartea lui Jackson, ar fi avut 161 de sclavi la Hermitage și la o plantație din Mississippi.
7. James Madison – Al 4-lea președinte (1809-1817)
Valoare maximă a averii: 114,2 milioane de dolari
James Madison provenea dintr-o familie bogată, care deținea vaste plantații. A construit celebra proprietate Montpelier, însă a întâmpinat dificultăți financiare.
Madison a început să rămână fără bani spre sfârșitul vieții. Fiul său vitreg a pierdut o mulțime din banii fostului președinte din cauza dependenței sale de băutură și jocuri de noroc.
8. Lyndon B. Johnson – Al 36-lea președinte(1963-1969)
Valoare maximă a averii: 103,4 milioane de dolari
Lyndon Johnson a câștigat o avere semnificativă după ce s-a căsătorit cu Claudia “Lady Bird” Taylor. Cea mai mare sursă de venit a familiei Johnson a fost postul de radio deținut de Lady Bird.
Ca președinte, urmărea știrile pe mai multe televizoare simultan. Conducea o mașină amfibie de fabricație germană, Amphicar.
Deși a crescut în sărăcie, Lyndon Johnson și-a adunat propria avere la bătrânețe. După ce a moștenit o mică bucată de pământ în Texas, el a construit o fermă întinsă de 1.500 de acri care avea să devină „Casa Albă din Texas”.
9. Herbert Hoover – Al 31-lea președinte (1929-1933)
Valoare maximă a averii: 84,3 milioane de dolari
Herbert Hoover, un om de afaceri de succes, și-a construit averea ca inginer minier înainte de a intra în politică. A scris un manual de inginerie minieră și a deținut mine de argint în Birmania.
Rămas orfan la vârsta de 9 ani, Hoover a fost crescut de unchiul său și a plecat să lucreze ca inginer minier în California, înainte de a se muta în Australia, unde și-a făcut avere ca director al unei companii miniere.
Pe lângă salariul său mare, Hoover a adunat participații valoroase în mai multe companii miniere. Odată ales președinte, Hoover și-a donat salariul guvernamental unei organizații de caritate.
10. Bill Clinton – Al 42-lea președinte (1993-2001)
Valoare maximă a averii: 76,8 milioane de dolari
După mandatul său, Bill Clinton a câștigat sume considerabile din publicarea autobiografiei sale, „My Life”, și din discursuri plătite, iar succesul soției sale Hillary a contribuit și el la averea lor totală.
Familia Clinton a cumpărat o casă din Chappaqua pentru 1,7 milioane de dolari în 1999, aproape de sfârșitul președinției lui Bill Clinton. În 2016, anul în care Hillary a candidat la președinția SUA, familia Clinton a mai achiziționat încă o casă de 1,6 milioane de dolari, potrivit New York Post.
Barack Obama și Michelle, soția sa, ar avea o avere estimată la 70 milioane de dolari, potrivit Economic Times. Pensia unui fost președinte american se ridică la peste 200,000 dolari pe an.
Care au fost cei mai săraci președinți ai SUA?
Potrivit 24/7, James Buchanan, considerat cel mai nepopular și incompetent președinte din istoria SUA pentru că nu a putut împiedica secesiunea și Războiul Civil American, a fost și cel mai sărac. S-a născut într-o cabană din bușteni din Pennsylvania, având încă 10 frați. A fost singurul președinte din istoria SUA care nu s-a însurat. A lucrat 9 ani ca procuror și a petrecut 16 ani lucrând în mai multe funcții publice, inclusiv în cea de secretar de Stat. N-a reușit să strângă o avere mai mare de 1 milion de dolari.
Abraham Lincoln s-a născut și el într-o cabană de lemn. A făcut muncă manuală și a lucrat ca avocat timp de 17 ani înainte de a deveni președinte SUA, iar americanii l-au poreclit „Abe cel Cinstit” pentru prestația serviciilor sale și atitudinea față de clienți. Nu a avut decât o casă în Springfield, Illinois. Nici succesorul său nu a fost prea bogat. Andrew Johnson, fiu al unui bărbat croitor și o femeie pantofar, n-a fost niciodată la școală, dar a reușit să devină primar și să devină guvernator de Tennessee și senator. Singura sa avuție a fost o casă mică în Greeneville.
Ulysses S. Grant, unul dintre generalii proeminenți ai Războiului de Secesiune, a fost sărac. Tatăl lui Grant era tăbăcar, iar soția lui era fiica unui negustor bogat. Și-a pierdut întreaga avere când a fost escrocat de un partener de investiții. Grant deținea o casă modestă în Galena, Illinois. Deși a murit cu puțini bani, cartea cu autobiografia sa, publicată postum, i-a ținut familia pe linia de plutire. Deși era cunoscut pentru ținuta sa vestimentară și eleganță, Chester Arthur nu a fost un președinte bogat. A fost fiul unui predicator irlandez, dar a făcut sume substanțiale în calitate de colector pentru portul New York. Casa lui din New York era bine amenajată, cu mobilier comandat de la Tiffany. Woodrow Wilson și Harry Truman, cei doi mari președinți democrați care au condus Statele Unite către victorie în cele două războaie mondiale, nu au reușit să strângă averi mai mari de 1 milion de dolari.
Citește și: Mâncărurile și deserturile preferate ale președinților SUA – de la porumb și slănină la înghețată și burgeri