Prima pagină » Alegeri SUA 2024 » Trump vs. Harris în relația cu Zelenski/ Fonduri alocate de SUA pentru Ucraina/ Ion Petrescu: „România a jucat cu perspectivă, inteligent”

Trump vs. Harris în relația cu Zelenski/ Fonduri alocate de SUA pentru Ucraina/ Ion Petrescu: „România a jucat cu perspectivă, inteligent”

Trump vs. Harris în relația cu Zelenski/ Fonduri alocate de SUA pentru Ucraina/ Ion Petrescu:

Războiul din Ucraina, declanșat pe 24 februarie 2022, a fost sprijinit de la început de Statele Unite și implicit de președintele Joe Biden. SUA au alocat deja finanțări de peste 100 de miliarde dolari pentru a finanța războiul. Rezultatul votului din 5 noiembrie ar putea aduce schimbări în privința războiului din Ucraina, în contextul în care Donald Trump ar putea să nu fie de acord că continue finanțarea războiului, spun analiștii.

Câți bani au alocat SUA pentru războaie

Statele Unite consideră Ucraina un partener strategic regional cheie care a întreprins eforturi semnificative pentru a-și moderniza armata și a-și spori interoperabilitatea în relașia cu NATO. Departamentul de Stat al SUA anunță că „Rămâne o prioritate urgentă de asistență de securitate să furnizeze Ucrainei echipamentul de care are nevoie pentru a se apăra împotriva războiului Rusiei împotriva Ucrainei.”

Până în prezent, am oferit asistență militară de peste 64,1 miliarde dolari de când Rusia și-a lansat invazia premeditată, neprovocată și brutală pe scară largă a Ucrainei la 24 februarie 2022, se arată în comunicatul Departamentului de Stat al SUA. 

Din februarie 2022, Congresul american a aprobat circa 175 de miliarde de dolari ca asistenţă pentru Kiev, din care aproximativ 56 de miliarde reprezintă ajutor militar direct. La rândul ei, Uniunea Europeană şi statele sale membre au oferit Ucrainei de atunci şi până în septembrie anul acesta o asistenţă de 118 miliarde de euro ca ajutor militar şi economic.

Pe 1 noiembrie 2024, SUA au mai anunțat un nou pachet de ajutoare pentru Ucraina în sumă de 425 de milioane de dolari, potrivit AFP. De menționat este că noul pachet, care vine cu câteva zile înainte alegerilor prezidenţiale din SUA şi într-un moment în care Washingtonul acuză Coreea de Nord că a trimis soldaţi în Rusia pentru a lupta împotriva Kievului, cuprinde echipamente de apărare antiaeriană, muniţie pentru artilerie, vehicule blindate şi arme antitanc.

Echipament militar trimis de SUA în Ucraina

Potrivit aceeași surse, SUA au trimis echipament Ucrainei în valoare de 31,7 miliarde de dolari. Potrivit Departamentul american de stat, Ucraina a primit echipamente militare, iar lista completă poate fi consultată aici. 

Apărare aeriană: Până acum, Ucraina a primit cel puțin trei sisteme Patriot din Germania, SUA și România. A mai primit 12 sisteme naționale avansate de rachete sol-aer (NASAMS) și muniții; sisteme de apărare aeriană și muniție HAWK; rachete AIM-7, RIM-7 și AIM-9M pentru apărare aeriană; peste 3.000 de rachete antiaeriene Stinger; sisteme de apărare aeriană Avenger; VAMPIRE contra-sisteme aeriene fără pilot (c-UAS) și muniții; plus multe altele.

Lansatoare: Peste 40 de sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) și muniție; Lansatoare de bombe cu diametru mic lansate la sol și rachete ghidate; Peste 200 de obuze de 155 mm și peste 3.000.000 de cartușe de artilerie de 155 mm; Peste 7.000 de cartușe de artilerie de 155 mm ghidate cu precizie; Peste 70.000 de cartușe de 155 mm de sisteme RAAM; multe altele.

Manevră la sol: 31 tancuri Abrams; 45 tancuri T-72B; peste 300 de vehicule de luptă de infanterie Bradley; patru vehicule Bradley Fire Support Team; 189 de transportoare blindate Stryker; peste 900 de transportoare blindate de personal M113; peste 400 de vehicule blindate de securitate M1117; peste 1.000 de vehicule protejate la ambuscade rezistente la mine (MRAP); peste 5.000 de vehicule multifuncționale cu roți de mare mobilitate (HMMWV); peste 200 de vehicule tactice ușoare; 300 vehicule blindate de tratament medical;

Aeronave și sisteme aeriene fără pilot: 20 elicoptere Mi-17; sisteme aeriene fără pilot (UAS) Switchblade; Phoenix Ghost UAS; Puma UAS; și multe altele.

Maritim: Două sisteme de apărare de coastă Harpoon și rachete antinavă; Peste 100 de bărci de patrulare de coastă și fluvială; Nave de apărare de coastă fără pilot; şi Echipamente de securitate portuară.

Patriot pentru Ucraina

La începutul acestui an, președintele Ucrainei a spus că țara sa are nevoie de încă șapte baterii Patriot pentru a respinge eficient atacurile rusești împotriva infrastructurii energetice a țării, dar și asupra a obiectivelor militare și civile.

România a căzut de acord cu Statele Unite să donează un sistem Patriot Ucrainei, dar să primească altul nou la schimb. Costul donației pentru Ucraina se ridică la 60 de milioane de dolari , iar România va achiziționa un alt sistem Patriot „din surse externe nerambursabile”.

Analistul militar Ion Petrescu a declarat pentru GÂNDUL.ro că: „Gestul României de a dona un sistem Patriot Ucrainei a fost unul de solidaritate consimțită de aliați. Un aspect probat de anunțul Norvegiei privind contribuția financiară la achiziționarea unui nou sistem Patriot. De reținut aspectul că, oricum țara noastră mai are de primit trei sisteme Patriot, deja contractate, și – pe baza ajutorului financiar norvegian, plus a unora similare ce ar fi posibil să le primim din Suedia și Germania -, mai avem per total de primit în dotarea armatei noastre patru sisteme Patriot.”

„România „a jucat ” cu perspectivă, inteligent și iată că nu a avut de pierdut la capitolul defensivă antiaeriană.”, a mai menționat Ion Petrescu.

Acuzațiile de moment ale unor terți se bazau pe necitirea paragrafului din cadrul legal care stipula achiziționarea, în compensație, a unui nou sistem Patriot, în locul celui donat, pe baza contribuției financiare a unor state aliate, membre ale grupului creat pentru întărirea apărării antiaeriane a NATO, condus de Germania. Practic, organismul militar românesc a dovedit o viziune care a anticipat opțiuni aliate comune, a punctat analistul militar Ion Petrescu.

Relația Biden/Harris/ Trump – Zelenski

Analistul militar Ion Petrescu punctează că în cazul unei victorii a lui Donald Trump la alegerile din 5 noiembrie, în Ucraina ar putea exista răsturnări de situație.

Posibila victorie electorală a lui Donald Trump, la alegerile prezidențiale de peste Ocean readuce în discuție relațiile dintre președintele ucrainean și cei trei lideri americani actuali Joe Biden, Kamala Harris și Donald Trump. Zelenski a avut mereu un dialog franc – după caz și constructiv – cu Joe Biden, în folosul Ucrainei, Kamala Harris a reiterat public continuarea sprijinului complex și masiv al SUA, pentru statul ucrainean, iar Donald Trump s-a ferit, în mod constant de orice sprijin public față de Kiev, cu excepția promisiunii nerealiste că în 24 de ore el va pune pune punct conflictului militar dintre cele două țări slave – Ucraina și Rusia, a punctat Ion Petrescu.

Analiștii din Ucraina vorbesc și ei despre incertitudinea asupra modului în care ar proceda Trump pentru a-şi pune în aplicare intenţia de soluţionare a războiului ruso-ucrainean.

 Viitorul nostru depinde de ce se întâmplă pe 5 noiembrie, nici mai mult, nici mai puţin. Acesta va fi un moment de răscruce pentru evoluţia ulterioară a evenimentelor, dacă vor continua la fel ca până acum sau dacă vom vedea o schimbare radicală, spune Vitali Novak, analist și comentator ucrainean.

Foto: Profimedia

CITEȘTE ȘI:

Sistemul ELECTORILOR din SUA. Cristian Pîrvulescu: „Este gândit pentru a menține un echilibru în favoarea elitelor”

Ce va schimba revenirea lui TRUMP la Casa Albă? Cele trei mari DOSARE care pun pe jar lumea de astăzi: „Marea capcană, marele coșmar pentru SUA”

Reporter politic, acreditat la Guvern. În presă din 2004. Am lucrat la TVR, Rol.ro, Realitatea.net, Realitatea TV, Mediafax.ro, B1 TV, România Liberă. Doctorandă la SNSPA, sub coordonarea Prof. ... vezi toate articolele

Citește și