Prima pagină » Arderea este problema » Date obiective despre nicotină, țapul ispășitor al fumatului

Date obiective despre nicotină, țapul ispășitor al fumatului

Date obiective despre nicotină, țapul ispășitor al fumatului

Organizația Mondială a Sănătății estimează că, până în 2025, peste un miliard de persoane vor continua să fumeze, cu riscurile binecunoscute asociate acestui obicei. Aceasta demonstrează că fumatul este nu doar un obicei dăunător, ci și o problemă globală de sănătate publică.

Subiectul este unul îndelung studiat, dar, în același timp, există și multe mituri și înțelegeri greșite ale unor aspecte referitoare la fumat, scrie Descoperă.ro. Multe dintre cercetări arată că, în fapt, nicotina nu este cauza principală a bolilor asociate fumatului, așa cum pare să creadă majoritatea populației, ci combustia, arderea tutunului.

Fumul de țigară conține mai mult de 6.000 de substanțe dăunătoare, între care aproximativ o sută sunt direct legate de afecțiuni asociate cu fumatul: boli cardio-vasculare, boli ale aparatului respirator, digestiv sau reproducător, diverse tipuri de cancer sau accidente vasculare cerebrale.

Ce este nicotina și ce efecte are?

Cel mai cunoscut compus chimic din planta de tutun este nicotina, principala responsabilă de adicția fumătorilor. Odată inhalată, prin plămâni, nicotina este absorbită direct în sânge şi transportată în ţesuturi şi organe, inclusiv în creier. Ca o consecință, nicotina poate stimula şi afecta pe termen scurt funcţiile cerebrale, precum emoţia şi memoria. Acţiunea nicotinei în creier poate genera şi efecte fiziologice în afara creierului care pot duce la creşterea temporară şi reversibilă a tensiunii arteriale şi a frecvenţei cardiace.

Nicotina provoacă dependență și nu este lipsită de riscuri, dar nu este cauza principală a bolilor asociate fumatului.

Ce se întâmplă când arde o țigară?

În urma arderii țigării se produc câteva mii de substanțe nocive. Iar producerea celor mai multe și mai periculoase dintre ele, printre care se numără așa-numiții carcinogeni (substanțe responsabile de apariția cancerului), nu este influențată de nicotina. Ele sunt produse ca urmare a arderii tutunului. Astfel, cel mai toxic este fumul de țigară care conține toate aceste substanțe nocive.

Prin urmare, nicotina e periculoasă mai degrabă în mod indirect, fiindcă dependența de ea predispune fumătorii la fumat și la inhalarea compușilor rezultați din ardere.

Alternativele fără fum care livrează nicotină

Pentru acei fumători adulți care nu pot sau nu doresc să se lase de fumat, au apărut, însă, alternative fără fum, cum ar fi produsele fără fum. Spre deosebire de țigările tradiționale, aceste produse oferă aceeași cantitate de nicotină, însă reduc considerabil nivelurile substanțelor dăunătoare din fumul de țigară. De ce? Simplu! Pentru că nu ard!

Produsele fără fum încălzesc tutunul și nu îl ard, lucru care rezultă într-o reducere semnificativă a nivelurilor compușilor nocivi. Ele pot reprezenta o soluție de reducere a riscurilor pentru fumătorii care nu renunță la fumat. Totuși, cea mai bună soluție pentru aceștia rămâne renunțarea completă la fumat.

Atenție, aceste produse nu sunt lipsite de risc și conțin nicotină, ceea ce menține dependența. Cea mai bună opțiune pentru fumători este renunțarea completă și definitivă la tutun.

Iar pentru cei care ar continua să fumeze, o informare corectă şi echilibrată despre alternative la continuarea fumatului și despre nicotină, poate fi în interesul sănătății publice, pentru că aceștia ar fi încurajați să adopte complet produse fără fum şi să renunţe la ţigări.

Material realizat cu susținerea Philip Morris România.

Autor

Citește și