Ciclonul a provocat inundații în Bulgaria. Acelaşi ciclon a lovit şi ţara vecină. În oraşul Ruse, aflat la frontiera cu România, o ploaie torenţială care a durat o oră, a inundat oraşul.
Puhoaiele au blocat complet circulaţia în zonă. Pompierii au intervenit pentru a-i ajuta pe șoferii captivi în vehicule.
Unii s-au văzut nevoiți să-și abandoneze mașinile și să se încumete să treacă prin apa care depășea un metru.
Meteorologii anunță că sezonul furtunilor nu se încheie
În timpul nopții, un ciclon puternic din Marea Neagră a lovit România. În România, ciclonul va zăbovi până cel puțin vineri seara, iar Administrația Națională de Meteorologie este pregătită să emită coduri roșii.
Vineri, 18 iunie, instabilitatea atmosferică se va manifesta prin înnorări, averse ce vor avea şi caracter torenţial, local descărcări electrice şi izolat căderi de grindină şi intensificări ale vântului; cantităţile de apă, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, vor depăşi 20…30 l/mp şi pe arii restrânse 40…50 l/mp.
12 județe din partea de sud-est a țării sunt deja sub avertizare cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată – Bacău, Galați, Vrancea, Brăila, Ialomița, Călărași, Buzău, Prahova, precum și zona de munte a județelor Dâmbovița, Argeș, Brașov și Covasna – până sâmbătă seară la ora 23:00.
În rest, aproape trei sferturi din țară este sub avertizare cod galben, tot până sâmbătă seara la ora 23:00.
Începând de joi seara, la ora 21:00, șase județe din sud-estul țării se aflau deja sub o avertizare cod galben pentru precipitații semnificative. În Dobruja, estul Munteniei și sud-estul Moldovei vor fi precipitatii care vor avea și caracter torențial și în unele locuri descărcări electrice. Cantitățile de apă, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, vor depăși 20-30 l / mp, iar pe zonele restricționate, 40-50 l / mp.
Specialiștii de la Prognoze Meteo au explicat, pentru Gândul, că, deși, ca imagine, arată fotogenic, ca un ciclon ”supărat”, la nivelul țării noastre și deasupra bazinului Mării Negre acționează un nucleu depresionar care nu reușește să coboare sub 1010 hPa.
Apariția sa nu este deloc suprinzătoare, fiind strict legată de existența unui nucleu rece de tip cut – off low în troposfera superioară, care stă la baza instabilității continue din ultima săptămână, manifestată prin ploi consistente. Instabilitatea va continua să se manifeste și pe parcursul săptămânii următoare.
Ciclonul s-a format iniţial în Marea Mediterană, iar apoi şi-a făcut apariţia în Marea Neagră.