Prima pagină » Auto » 7 sfaturi pentru momentul în care ți se oprește motorul în mers

7 sfaturi pentru momentul în care ți se oprește motorul în mers

7 sfaturi pentru momentul în care ți se oprește motorul în mers
Oricât de mult ne-ar plăcea să credem că mașinile sunt minunate, ele rămân, până la urmă, niște fiare cu măruntaie extrem de complicate tehnic. Așa că ar trebui să te aștepți că, măcar o dată în viață, motorul mașinii pe care o conduci o să se oprească din senin. Iată șapte sfaturi pentru acel moment care poate deveni foarte periculos.

Toată lumea știe că mașinile moderne sunt mai sigure, mai confortabile și mai ușor de condus decât automobilele de acum 30 de ani. Dar, totodată, sunt și mult mai complicate din punct de vedere tehnic, ceea ce înseamnă că există mai multe puncte sensibile care pot, la un moment dat, să cedeze. Sau poate ai rămas, pur și simplu, fără carburant în rezervor.

Așadar, cel mai bine e să fii pregătit pentru orice scenariu posibil, cu toate că probabilitatea de producere a unei defecțiuni este, totuși, foarte redusă. Dar chiar această probabilitate redusă duce la uitarea unor cunoștințe de bază care trebuie aplicate într-un moment dificil. Iar unul dintre aceste momente dificile (și chiar periculoase) este atunci când motorul mașinii se oprește în mers. Iată șapte sfaturi care te pot ajuta dacă ajungi într-o astfel de situație.

1. Scoate mașina din viteză

Nu contează dacă te afli la volanul unei mașini cu cutie de viteze manuală sau automată, acest pas este esențial pentru a păstra inerția vehiculului și pentru a te scăpa pe tine de durerea menținerii piciorului stâng pe pedala de ambreiaj (în cazul unei cutii manuale). La mașinile cu cutie automată, levierul trebuie pus în poziția N.

2. Păstrează distanța de siguranță față de mașina din față

Acest sfat este, de fapt, și o regulă de circulație care trebuie pusă permanent în aplicare, dar care este mult mai importantă atunci când motorul de sub capotă își dă duhul. În acest caz, distanța față de mașina din față trebuie să fie mai mare, fiindcă sistemele de asistență (servodirecție, servofrână) nu mai funcționează, ceea ce duce la o greutate sporită în manevrarea volanului și a pedalei de frână.

3. Caută un loc în care poți opri în siguranță

E foarte important ca mișcările pe care le faci la volan să fie line, astfel încât ceilalți șoferi să îți poată anticipa acțiunile și să te evite la timp. Astfel, înainte de a vira brusc către marginea șoselei, caută rapid cu privirea un loc în care poți opri, după care asigură-te că te poți îndrepta înspre acel loc.

Citește în continuare pe ProMotor.ro.

Autor

Citește și