A apărut mecanicul auto virtual, care „încape” într-un smartphone

Publicat: 09/04/2015, 13:28
Actualizat: 05/08/2015, 23:03

Startup-ul din Boston a anunțat recent că va lansa un nou serviciu, OpenbayConnect, care permite companiei să citească codurile de eroare ale calculatorului de bord din mașini și apoi caută automat cel mai apropiat atelier auto, scrie Car and Driver.

Aplicația se bazează, cum era de așteptat, pe portul de diagnoză OBD II, care a devenit obligatoriu pentru autoturismele construite după 1996, în care se introduce un dispozitiv Openbay compatibil cu smartphone-urile utilizatorilor (deocamdată, doar cu iPhone).

„Să spunem că mergi cu mașina pe un drum și se aprinde beculețul de Check Engine. În maximum două minute, vei primi o alertă care îți va spune unde este problema și îți va indica automat cel mai apropiat atelier auto din zonă, în care poți remedia problema”, a declarat Rob Infantino, directorul executiv și fondatorul Openbay.

Aplicația va fi lansată pentru un număr limitat de utilizatori, urmând apoi să fie furnizată la nivel larg. „Una din zonele-pilot este Boston și am ales șoferi cu mașini mai vechi de opt ani”, a spus Infantino. De asemenea, atelierele auto vor fi selectate în funcție de recenziile celor care au apelat la serviciile lor.

Infantino a declarat că își imaginează un viitor în care serviciul îi va ajuta mai ales pe mecanicii auto independenți, care repară, de obicei, mașini mai vechi, ieșite din garanție. „Reprezentanțele auto încearcă să facă un ban, dar pierd bani în fața service-urilor auto independente. În final, consumatorul alege unde își va repara mașina”, a declarat Infantino.

Openbay le permite deja conducătorilor auto să aleagă un service în care să își ducă mașina „bolnavă”. Aplicația are rol de diagnoză și nu acoperă situația vehiculelor care au fost implicate în accidente rutiere. Chiar și așa, este prima de acest gen din lume, în timp ce alți jucători de pe piață, precum Automatic, Progressive Insurance și Delphi încearcă să profite de avantajele oferite de portul OBD II.

Barry Steinburg, directorul companiei Direct Tire & Auto Service din Boston, a testat softul celor de la Openbay. „Cred că mașinile vor putea fi reparate mai ușor”, spune acesta. „Dezavantajul aplicației ține chiar de oameni, care vor căuta cele mai mici prețuri. Momentan, Openbay se referă la cea mai bună calitate, nu la cele mai bune prețuri”.

Ce este OBD?

OBD-1

Începând cu 1988 regulamentele emise de CARB cer ca toate automobilele noi vândute în statul California (USA) să aibă capabilități de diagnosticare la bord. Aceste cerințe, standarde sunt denumite ca fiind OBD-1 sau prima generație de diagnoză la bordul automobilelor. Succesul acestui regulament, standard nu a fost foarte mare deoarece interfața cu echipametul de diagnosticare nu era standadizată și fiecare constructor a plasat conectorul după bunul plac. De asemenea protocolul de comunicație utilizat nu era standardizat și deci imposibil de a creea un echipament de diagnosticare care să poată fi utilizat pe automobile diferite.

În 1994 CARB emite noile regulamente ce vor fi cunoscute ca OBD-2. Acestea sunt impuse tuturor automobilelor noi ce vor fi vândute în California începând cu anul 1996. Atât conectorul (interfața cu echipamentul de diagnosticare) cât și protocolul de comunicație sunt standardizate, ceea ce face posibilă dezvoltarea de echipament de diagnosticare universale.

EOBD

Versiunea europeană a standardului OBD-2 este denumită EOBD implementarea fiind obligatorie pentru toate automobilele noi produse începând cu 2001 pentru motoarele pe benzină și cu 2004 pentru motoarele diesel.

Prezentare generală OBD-2

Termenul OBD-2 implică cerințe standardizate atât pe partea de hardware (electronică, conector) cât și pe partea de software (protocol de comunicație, parametri măsurați). Pe scurt putem spune că standardul OBD-2 se referă la:

– conector
– protocol de comunicație
– mod de funcționare (informații/parametrii înregistrați și puși la dispoziția utilizatorului automobilului)

Conectorul OBD-2

Standardul american SAE J1962, echivalent cu ISO 15031-3, prevede dimensiunile conectorului OBD-2 din vehiculului și pentru echipamentul de diagnosticare. De asemenea locația conectorului din vehicul este standardizată, astfel fiecare automobil ce respectă regulamentul/standardul OBD-2 permite accesul utilizatorului, scrie e-automobile.ro.

foto: e-automobile.ro

foto: e-automobile.ro

foto: e-automobile.ro

foto: e-automobile.ro

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum au reușit spionii Israelului să se infiltreze în Hezbollah. Liderii grupării au făcut o...
Ce se întâmplă în fosta vilă a lui Irinel Columbeanu! Vecinii sunt disperați, nu mai...
FOTO. Ea e gimnasta sexy căreia bărbații i-au cerut apa în care a făcut baie!
Demisii în lanț la o multinațională care le-a cerut angajaților să vină 5 zile pe...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Imagini greu de privit din Israel. Cratere uriașe, resturi de rachete și cartiere distruse în...
Doi pensionari români, prinși pe aeroportul din Munchen cu bijuterii în valoare de 650.000 de...
Prințesa Diana și propunerea indecentă făcută de Mohamed Al Fayed: „A ieșit din biroul lui...
Trucul care te ajută să plătești mai puțin la gaze. Factura va fi mult mai...
Topul judeţelor în funcţie de salariul mediu. În Bucureşti se câştigă aproape dublu faţă de...
Ana-Maria Vasiliu l-a înșelat pe Gabriel?! Soacra a rupt tăcerea: "Nu te omoară nimeni degeaba"
Un bărbat a fost atacat de urs în plină zi, în județul Suceava! În ce...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Au voie utilajele agricole să circule pe drumurile publice? Cum depășești corect un utilaj de...
Iranul a lansat aproape 200 de rachete către Israel. Atacul a fost „mult mai mare”...
A fost găsită o planetă CA PĂMÂNTUL în jurul unei stele foarte aproape de noi
Decizie pentru românii cu mașini mai vechi de 15 ani. Pot ridica 3.000 de lei...
Top 10 cele mai mari pensii din România. Cu două îți cumperi un apartament de...
Hohote de plâns la Asia Express! Ce echipă a ajuns prima la Irina Fodor, în...
VIDEO China este pregătită de război
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
Cu ce se ocupă Cătălina, fiica lui Constantin Enceanu? A ales un drum diferit față...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
Test de cultură generală. De ce cad frunzele toamna?