AMENDĂ uriașă pentru românii care nu poartă centura de siguranță pe scaunele din spate. Ce prevede Codul Rutier

Publicat: 05 09. 2024, 10:30
AMENDĂ uriașă pentru românii care nu poartă centura de siguranță pe scaunele din spate / FOTO: Facebook, caracter ilustrativ

Mulți români ignoră faptul că purtarea centurii de siguranță pe scaunele din spate este obligatorie. Codul Rutier nu lasă loc de interpretări, iar amenzile sunt uriașe.

Câți bani scoți din buzunar dacă nu îți pui centura de siguranță când te urci pe bancheta din spate.

Statistica este îngrijorătoare

Deplasarea cu mașina este mijlocul de transport preferat al românilor, dar nu mulți înțeleg că există anumite reguli care trebuie respectate chiar și de către pasageri. Așadar, nu doar șoferii au obligații, ci și ceilalți călători din autoturism.

Sunt reguli de bază și, foarte important, acestea pot face diferența între viață și moarte în cazul nedorit al unui accident.

Din start trebuie spus că purtarea centurii de siguranță nu este ceva opțional, ci obligatoriu. Și se aplică atât pentru pasagerii care stau în față, cât și pentru cei așezați pe bancheta din spate a mașinii.

De obicei, călătorii care urcă direct pe scaunele din spate nu își mai pun centura, ignorând pericolul, dar și faptul că încalcă legea.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, folosirea centurii de siguranță pe locul din spate al autoturismului previne un accident mortal cu 25%.

În cazul unui accident, pasagerii din spate care nu poartă centurile de siguranță vor fi izbiți frontal de scaunul din față, iar de aici pot apărea lovituri puternice și cu urmări dintre cele mai grave.

Prevederile Codului Rutier pentru pasageri

Tocmai pentru a preîntâmpina astfel de situații multe țări au impus prin lege obligativitatea purtării centurii de siguranță și pentru pasagerii așezați pe bancheta din spate.

Iar cine nu ține cont de lege, riscă să primească o amendă uriașă.

În România, Codul Rutier nu lasă loc de interpretări – toți pasagerii unui autoturism trebuie să poarte centura de siguranță, indiferent de locurile pe care le ocupă.

Astfel, dacă în urma unui control de rutină polițiștii observă că pasagerii nu poartă centura de siguranță, amenda maximă aplicată este de 495 de lei.

În plus, șoferul autovehiculului va primi și două puncte de amendă.

„Conducătorii de autovehicule având locuri prevăzute prin construcție cu centuri de siguranță trebuie să informeze pasagerii cu privire la obligația legală de a le purta în timpul circulației pe drumurile publice”, precizează Codul Rutier.

CITEȘTE ȘI:

La ce VITEZĂ sar airbagurile? În ce măsură te protejează dacă nu poți pune centura de siguranță

Ce amendă primesc șoferii din România în 2024 dacă nu poartă centura de siguranță. Și pasagerii riscă sancțiuni mari