Aproximativ 14.000 de tichete pentru programul Rabla au fost rezervate. ANAF, MAI și Garda de Mediu se numără printre beneficiari

Publicat: 13 08. 2015, 17:20

Până în prezent, în sistemul informatic al Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), care gestionează programul Rabla, au fost rezervate pentru persoanele fizice și juridice, aproximativ 14.000 de tichete.

Până în prezent, la registratura AFM au fost depuse peste 1.500 de dosare de către persoanele juridice și instituțiile publice. Au fost analizate 831 de dosare, din care 411 dosare au fost acceptate, pentru 1.380 de autovehicule, și 420 de dosare au fost respinse.

Lista persoanelor juridice și a instituțiilor publice, care au fost acceptate în program, este publicată pe site-ul AFM, (www.afm.ro), la secțiunea aferentă programului.

Persoanele interesate să participe la Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto național pot depune dosarele de finanțare la sediul AFM, până la data de 30 septembrie 2015.

Printre noii beneficiari ai programului Rabla dintre persoanele juridice, se numără Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), care a rezervat 118 tichete, în timp ce direcțiile sale regionale din Brașov și Dolj au mai rezervat alte 10, MAI – Direcția Generală Logistică – 77 de tichete, Garda de Mediu – 63 de tichete, CEC Bank – 53 de tichete, Autoritatea Rutieră Română – 14 tichete. Alte 67 de tichete sunt rezervate de o unitate militară din București, a cărei constestație a fost acceptată după respingerea inițială a dosarului.

Anul acesta, în cadrul programului Rabla, au fost emise 25.000 de tichete (20.000 pentru persoane fizice și 5.000 pentru persoane juridice), prin care, în schimbul casării unei mașini mai vechi de 8 ani se obține o reducere de 6.500 de lei la cumpărarea uneia noi.

Persoanele juridice trebuie să depună un dosar la AFM pentru a beneficia de program, în timp ce personele fizice se înscriu direct la dealer-ul auto dorit, iar tichetele sunt alocate electronic, în sistemul informatic gestionat de AFM.

De asemenea, sunt disponibile trei variante de eco-bonus pentru achiziția unui autoturism cât mai nepoluant. Astfel, valoarea eco-bonusurilor este următoarea: 750 de lei la achiziționarea unui autovehicul nou al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km, în regim de funcționare mixt, potrivit mențiunilor înscrise în certificatul de conformitate al autovehiculului nou; 1.500 de lei la achiziționarea unui autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid (tehnologii hibrid convenționale) și 2.500 de lei la achiziționarea unui autovehicul nou electric hibrid (tehnologii avansate de tip plug-in).

În continuare, se menține posibilitatea cumulării a maxim două eco-bonusuri, cu mențiunea că aceasta se poate realiza numai între un eco-bonus de 750 de lei și unul din celelalte două categorii.