Prima pagină » Auto » Ce se va întâmpla cu James May și Richard Hammond după ce BBC a încheiat colaborarea cu Clarkson

Ce se va întâmpla cu James May și Richard Hammond după ce BBC a încheiat colaborarea cu Clarkson

Ce se va întâmpla cu James May și Richard Hammond după ce BBC a încheiat colaborarea cu Clarkson
James May a spus că deja se gândește ce să facă în continuare, sugerând că ar putea renunța de tot la domeniul auto pentru a deveni învățător.

James May, în vârstă de 52 de ani, coprezentator al emisiunii „Top Gear”, în ultimii 12 ani, alături de Jeremy Clarkson și Richard Hammond, a declarat joi că este pregătit să revină „la viața normală”, sugerând că el și colegul său, Richard Hammond, se pregătesc să renunțe la realizarea show-ului de succes difuzat de postul TV britanic BBC 2, potrivit dailymail.co.uk.

James May a spus că deja se gândește ce să facă în continuare, sugerând că ar putea renunța de tot la domeniul auto pentru a deveni învățător.

„S-ar putea să vreau să fac ceva complet diferit cu viața mea, sunt destul de bătrân acum. S-ar putea să fac ceva ce nu are legătură cu mașinile, mi-am dorit mereu să fiu învățător”, a declarat James May, care a precizat că nu a vorbit cu Jeremy Clarkson după ce acesta a fost concediat miercuri, și părând să confirme speculațiile potrivit cărora va părăsi emisiunea „Top Gear”.

„Am știut toți trei că nu va dura pentru totdeauna”, a spus James May.

Solidaritatea față de Jeremy Clarkson vine după ce o sursă a publicației Daily Mail a declarat că Andy Wilman, producătorul executiv care a creat emisiunea „Top Gear” împreună cu Clarkson, și Richard Hammond vor refuza să realizeze noi episoade ale emisiunii fără prezența vedetei Jeremy Clarkson.

James May a spus că nu se va întoarce „neapărat” la „Top Gear”.

„Am spus întotdeauna că în ziua în care se va termina pentru mine, va trebui să fiu mărinimos și să zic «uite, a fost un noroc chior, acum să revenim la viața normală», iar acea zi pare că a venit. Am făcut emisiunea asta împreună timp de 12 ani. Este un moment foarte important din viețile noastre, dar nimic nu durează pentru totdeauna. Am știut cu toții că nu va dura o veșnicie. Ce nu știam era cum se va termina. Deci asta e, o să mă duc să mănânc niște fasole și să-mi văd de viață”, a declarat James May jurnaliștilor care l-au așteptat joi în fața casei sale.

May a catalogat decizia de concediere a lui Jeremy Clarkson ca fiind foarte dură. „Cred că au fost forțați să o facă”, a precizat vedeta britanică.

„Nu știu tot ce s-a întâmplat. Mulți oameni fac tot felul de judecăți de valoare, dar nimeni nu știe toată povestea și nici eu nu o știu. Decizia abia a fost luată ieri, trebuie să stăm să ne gândim ce facem în continuare”, a mai declarat James May.

Radiodifuzorul public britanic (BBC) a anunțat, miercuri, că va renunța la colaborarea cu Jeremy Clarkson, starul show-ului „Top Gear”, care a fost suspendat pe 10 martie, ca urmare a unei dispute violente a acestuia cu un producător.

Contractul lui Jeremy Clarkson cu BBC nu va fi reînnoit, a declarat Tony Hall, directorul general al corporației britanice de media.

Tony Hall a spus că nu a luat cu ușurință această decizie, precizând însă că „a fost depășită o limită” și acest lucru nu poate fi „trecut cu vederea”.

Potrivit materialului publicat pe bbc.com, radiodifuzorul public britanic are o serie de reguli stricte privind modul în care trebuie să se comporte angajații săi, iar agresivitatea verbală și violența fizică nu este permisă pentru niciunul dintre membrii staff-ului său.

În același material se mai spune că Jeremy Clarkson este unul dintre starurile BBC foarte apreciate de telespectatori, iar corporația chiar nu a dorit să renunțe la colaborarea cu acesta, însă Clarkson primise deja – înainte de altercația cu producătorul Oisin Tymon, care a dus la suspendarea sa – un avertisment final privind comportamentul său.

Potrivit bbc.com, este de așteptat ca show-ul „Top Gear”, unul dintre cele mai apreciate și populare programe difuzate în Marea Britanie, la televiziunea BBC Two, să continue și fără Jeremy Clarkson.

Nu a fost încă stabilit dacă James May și Richard Hammond, coprezentatori ai „Top Gear” alături de Jeremy Clarkson, vor continua să realizeze această emisiune. La fel ca și în cazul lui Clarkson, contractele lui James May și Richard Hammond cu BBC s-au încheiat și trebuie renegociate.

Între timp, unul dintre potențialii înlocuitori ai lui Jeremy Clarkson, Chris Evans, a negat speculațiile apărute în presa britanică în acest sens.

Pe de altă parte, potrivit bbc.com, este de așteptat ca pentru Jeremy Clarkson să fie declanșat un adevărat război al ofertelor din partea altor televiziuni, având în vedere că acesta nu mai este sub un contract cu BBC.

Lansat în 1977, show-ul „Top Gear” a început să fie difuzat în actualul format în anul 2002. „Top Gear” este unul dintre cele mai profitabile programe ale BBC, aducând venituri de aproximativ 50 de milioane de lire sterline pe an radiodifuzorului public britanic, conform bbc.com.

„Top Gear” are o audiență de aproximativ 350 de milioane de telespectatori la nivel mondial și are 3 milioane de abonați la canalul dedicat pe platforma YouTube. Totodată, revista Top Gear are un tiraj de 1,7 milioane de copii la nivel mondial, conform bbc.com.

Jeremy Clarkson a fost suspendat pe 10 martie de la cârma emisiunii „Top Gear”, după ce a fost acuzat că l-ar fi lovit cu pumnul pe Oisin Tymon, un membru al echipei de producție. Totodată, BBC a anunțat la momentul respectiv că a demarat o anchetă în legătură cu acest incident, deși Tymon nu a făcut o plângere oficială în acest caz.

Publicația britanică The Telegraph a anunțat, miercuri dimineață, că ancheta s-a încheiat, iar Jeremy Clarkson a fost găsit vinovat pentru faptul că l-a atacat pe Oisin Tymon.

The Telegraph a mai relatat că, în urma anchetei interne derulate de BBC, s-a ajuns la concluzia că Jeremy Clarkson a fost implicat într-o confruntare fizică cu respectivul producător, după aproximativ 20 de minute în care cei doi s-au certat.

Altercația s-ar fi iscat după ce Jeremy Clarkson ar fi fost informat, după o zi de filmare, că nu poate să mănânce friptură cu cartofi prăjiți din cauză că bucătăria hotelului în care era cazată echipa „Top Gear” era închisă.

Jeremy Clarkson, în vârstă de 54 de ani, este celebru pentru remarcile sale explicite și atitudinea acerbă împotriva conceptului de „corectitudine politică”.

Anul trecut, Jeremy Clarkson a primit un avertisment final din partea BBC, după ce a fost acuzat că a folosit o expresie rasistă în timp ce filma un episod din emisiunea „Top Gear”. Acel incident a fost cel mai recent dintr-o serie mai lungă de momente controversate – intens comentate și criticate – în care a fost implicat starul britanic.

După suspendarea lui Jeremy Clarkson, emisiunea „Top Gear” nu a mai fost difuzată de BBC, în Marea Britanie. La rândul lor, Richard Hammond și James May, coprezentatori ai „Top Gear”, au refuzat să mai realizeze acest show fără Jeremy Clarkson. Totodată, o serie de show-uri live programate în Marea Britanie și care se desfășurau sub brandul „Top Gear” au fost anulate.

Între timp, o petiție online împotriva suspendării prezentatorului Jeremy Clarkson a fost semnată de aproximativ un milion de persoane. Săptămâna trecută, un tanc pe care se afla o persoană îmbrăcată în costumul lui The Stig, celebrul pilot profesionist al show-ului „Top Gear”, a fost dus la sediul central al BBC din Londra de susținătorii lui Jeremy Clarkson. Acolo, „The Stig” a depus o cutie cu cele un milion de semnături care sunt împotriva suspendării lui Clarkson.

Pe de altă parte, radiodifuzorul public britanic ar putea avea pierderi estimate la 67 de milioane de lire sterline pe an după ce au renunțat definitiv la Jeremy Clarkson, după cum a relatat recent dailymail.co.uk.

BBC Worldwide, „brațul comercial” al corporației BBC, câștigă o sumă estimată la 50 de milioane de lire sterline pe an din vânzarea drepturilor de difuzare ale show-ului „Top Gear”, la nivel internațional. Acest show este difuzat în 214 țări din lume (inclusiv în România, n.r.).

În plus, BBC Worldwide câștigă milioane de lire sterline din revista Top Gear, care este editată de asemenea în mai multe țări din lume, dar și din show-uri live care folosesc brandul „Top Gear” și care sunt realizate atât în Marea Britanie, cât și în străinătate. Acestora li se adaugă vânzările de DVD-uri care folosesc de asemenea brandul „Top Gear”.

Citește și