Mai poate fi înmatriculată o mașină cu volan pe dreapta, în România? RAR – Registrul Auto Român a expus condițiile în urma cărora autoturismele de acest tip pot fi înregistrate pe teritoriul țării. În plus, reamintim faptul că, anul trecut, Senatul României a adoptat un proiect de lege prin care aceste vehicule să fie interzise în România. Informațiile se regăsesc mai jos.
Reprezentanții RAR – Registrul Auto Român au expus condițiile pe care o persoană trebuie să le respecte, pentru a înmatricula o mașină cu volan pe dreapta în România. În acest sens, autoturismele care provin din Regatul Unit trebuie să fie transportate la un atelier autorizat de reparații, în vederea modificării poziției postului de conducere. Atelierul autorizat trebuie să aibă posibilitatea să efectueze lucrări la sistemele de frânare, direcție, rulare, electric și caroserie.
„Încă mai suntem întrebați dacă eliberăm CIV pentru autovehiculele cu volanul pe partea dreaptă, deși au trecut peste trei ani de la încheierea perioadei de tranziție de după Brexit.
Din acest motiv reamintim că un vehicul care provine din UK ar putea primi CIV de la RAR doar după modificarea poziției postului de conducere într-un atelier autorizat de reparații care are în domeniul de activitate posibilitatea de a efectua lucrări la sistemele de frânare, direcție, rulare, electric, caroserie (elemente de rezistență opțional)”, transmite RAR.
Vezi și Șoferii români cu permis categoria B pot conduce și motociclete. Care sunt condițiile
RAR acceptă modificările în cazul sistemelro de frânare și direcție, în condițiile în care acestea au fost realizate prin înlocuirea anumitor componente neadecvate cu altele noi. Autoturismul trebuie să aibă faruri care emit un fascicul luminos asimetric. Reprezentanții RAR au precizat că sunt exceptate autovehiculele care au fost înmatriculate ultima dată într-un alt stat membru al Uniunii Europene și care, de altfel, nu au modificările mai sus menționate.
„În cazul sistemelor frânare și direcție, modificările sunt acceptate numai dacă acestea au fost realizate prin înlocuirea componentelor neadecvate cu altele noi. Totodată, mașina trebuie să fie echipată în mod obligatoriu cu faruri care emit un fascicul luminos asimetric, orientat spre partea dreaptă a drumului.
Sunt exceptate autovehiculele care au fost înmatriculate ultima dată într-un alt stat membru al UE și care nu au suferit modificări în raport cu configurația de înmatriculare inițială. Această excepție se aplică doar dacă autovehiculul a fost înmatriculat (definitiv) într-un stat actual membru UE înainte de data de 01.01.2021 (31.12.2020 reprezentând data la care perioada de tranziție convenită de Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord – UK și UE s-a încheiat)”, se arată în postarea reprezentanților, pe Facebook.
Vă reamintim faptul că în anul 2023, Senatul României a adoptat un proiect de lege prin intermediul căruia să fie interzisă circulația autoturismelor cu volan pe dreapta, pe teritoriul țării. Guvernul României au emis, ulterior, un punct de vedere negativ. O astfel de interdicție ar fi putut perturba cooperarea bilaterală cu Marea Britanie și ar încălca legislația europeană.
Sursă foto: Envato