Cu doar 10 camere video pe șosele, încasările la roviniete au crescut cu aproape 50%
Încasările pe rovinietele cumpărate de șoferi au crescut de la 900 de milioane de lei la 1,3 miliarde lei, cu aproape 50%, în condițiile în care pe șosele au fost instalate doar 10 camere video care ajută la detectarea autovehiculelor pentru care a fost sau nu plătită rovinieta.
Dan Șova, ministrul delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes național și investiții străine, a declarat la emisiunea „După 20 de ani”, de la Pro TV, că urmează să fie instalate alte 55 de camere, până la un total de 65, care să fie folosite pentru sistemul de detectare automată a rovinietei. Ministrul speră să se ajungă la un nivel al încasărilor de 2 miliarde de lei (aproximativ 500 de milioane de euro).
Proiectul sistemului automatizat de detectare a plății rovinietei prin camere video pe șosele a fost demarat de fostul ministru PDL al Transporturilor Anca Boagiu.
Ministrul Dan Șova a mai explicat și că acest sistem va fi aplicat și pentru plata taxei de autostradă pe viitoarea șosea Comarnic-Brașov, de 58 de kilometri.
„Plata (taxei de autostradă – n.r) nu se va face cu sistem de barieră, pentru că s-ar face aglomerație. Și nici investitorii nu agreează sistemul cu barieră. O să fie și taxă electronică cu telefonul mobil – prin sms, o să fie și cu un cod de bare pe geam, pentru cine circulă mai mult, eventual. Poți să cumperi și de la benzinărie, să o pui în geam. O să fie mai multe mecanisme”, a declarat Dan Șova.
El a explicat și ce presupune taxarea pe baza unui cod de bare.
„Înseamnă să cumperi tot un fel de vinietă pe care o pui în geam, și când treci camera de luat vederi îți ia codul de bare și îți ia banii din cont automat. Codul de bare îl cumperi tot de la benzinării”, a precizat Dan Șova.
EUROVISION 2013. Tot ce trebuie să știi despre competiția EUROVISION 2013. Cine sunt favoriții