Cum citești corect noua etichetă aplicată pe anvelope. Care sunt cele mai bune pneuri pentru mașina ta – FOTO+VIDEO
Șoferii vor putea să își aleagă cu mai multă ușurință anvelopele pentru mașinile pe care le dețin, în funcție de calitatea acestora, prin intermediul unei etichete care este, de acum, aplicată pe pneurile ce pot fi achiziționate de la distribuitorii din România.
Informațiile suplimentare vor apărea pe o etichetă specială, asemănătoare celei aplicate pe aparatele electrocasnice. În funcție de clasa de eficiență a consumului de combustibil, de gradul de aderență pe teren umed și de zgomotul exterior de rulare al anvelopelor, care vor fi notate pe acest autocolant, cumpărătorii vor putea să își aleagă pneurile potrivite.
Etichetele vor fi aplicate pe anvelope potrivit unui regulament al Comisiei Europene (1222/2009), care a intrat oficial în vigoare la finalul anului 2009, dar care este obligatoriu de la începutul lunii noiembrie a acestui an.
El are ca scop creșterea siguranței și eficienței economice și ecologice a sectorului transporturilor rutiere, prin promovarea unor pneuri eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil, sigure în cazul în care carosabilul este umed și caracterizate de niveluri de zgomot scăzute, după cum se menționează în cadrul regulamentului publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
„Prin acest Regulament, consumatorul va putea lua decizii în cunoștință de cauză, în funcție de necesitatile acestuia”, au declarat pentru gândul reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), care se vor ocupa și de realizarea controalelor pentru asigurarea etichetării corecte a anvelopelor.
FOTO: Laszlo Raduly/Mediafax Foto
„Astfel, dacă parcurge mai frecvent distanțe mici și zone aglomerate, în oraș, va alege un tip de pneu ținând cont de distanța la frânare. Dacă parcurge distanțe mai mari, poate lua în calcul preponderent nivelul de zgomot”, ne-au mai explicat cei de la ANPC.
DESCARCĂ AICI TEXTUL COMPLET AL REGULAMENTULUI 1222/2009
„Eticheta energetică ce clasifică produsele pe o scară de la > la >, astfel cum este aplicată aparatelor electrocasnice (…) este bine cunoscută de către consumatori și s-a dovedit a fi un succes în promovarea aparatelor electrocasnice mai eficiente. Același concept ar trebui utilizat pentru etichetarea eficienței consumului de combustibil în cazul pneurilor”, se explică în regulamentul Comisiei Europene nr.1222/2009 din 25 noiembrie 2009, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Sancțiuni de până la 20.000 de lei pentru neetichetarea anvelopelor
Regulamentul se va aplica începând cu luna noiembrie, doar în cazul pneurilor fabricate după data de 1 iulie a acestui an, nu și în cazul celor produse înainte de această dată sau în cazul „stocurilor de pneuri care au înscrisă pe flanc data fabricației înainte de săptămâna 27 din anul 2012”, ne-au mai explicat reprezentanții ANPC.
FOTO: Octav Ganea/Mediafax Foto
În următoarea perioadă, inspectorii autorității vor organiza controale la nivel național care să urmărească respectarea acestui regulament european privind etichetarea pneurilor, dar nu înainte de ai consilia pe acest subiect pe cei din domeniu.
În cazul în care vor fi sesizate nereguli, cei de la ANPC pot aplica amenzi cuprinse între 9.000 de lei și 20.000 de lei.
Cum arată noua etichetă
Noua etichetă este alcătuită din trei pictograme ce reprezintă clasa de eficiență a consumului de combustibil, aderența pe teren umed și zgomotul exterior de rulare al pneurilor.
Astfel, în partea stângă a autocolantelor care sunt aplicate pe anvelope apare pictograma ce prezintă clasa de eficiență a consumului de combustibil în care se încadrează acestea. Există șapte clase, notate de la A la G, care se stabilesc în funcție de coeficientul de rezistență la rulare. Aceasta din urmă reprezintă, practic, raportul dintre rezistența la rulare a unui cauciuc și sarcina pusă pe cauciuc.
Sursă: YouTube
În pictograma aflată în partea dreaptă a noii etichete, cumpărătorii vor putea observa clasa de aderență la teren umed în care se încadrează anvelopele pe care urmează să le achiziționeze. Aceste clase sunt notate tot cu litere de la A la G, unde A reprezintă clasa cu cele mai scurte distanțe de frânare.
Dacă este luată drept exemplu o viteză de rulare de 80 de km/h, diferența între distanțele de frânare ale claselor A și F nu poate fi mai mare de 18 metri.
Sursă: Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Cea de-a treia pictogramă, aflată în partea inferioară a autocolantului aplicat pe anvelorpe ilustrează clasa de zgomot exterior de rulare și valoarea sa măsurată în decibeli.
Pe noile etichete pot apărea trei tipuri de astfel de pictograme, care îi informează pe posibilii cumpărători dacă:
– nivelul de zgomot exterior de rulare al anvelopei este cu cel puțin trei decibeli sub valoarea care va intra în vigoare până în luna noiembrie a anului 2016 (o linie)
– nivelul de zgomot exterior de rulare al anvelopei este deja în conformitate cu viitoarele reglementări (două linii)
– nivelul de zgomot exterior de rulare al anvelopei este în conformitate cu reglementările din prezent, dar anvelopa este prea zgomotoasă dacă sunt luate în calcul viitoarele reglementări (trei linii)
Sursă: Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Pe etichetă va apărea și numele furnizorului sau marca sa înregistrată.
Care sunt pneurilor în cazul cărora nu se aplică regulamentul
Regulamentul nu se va aplica, potrivit Jurnalului Oficial al Uniunii Europene, în cazul a opt tipuri diferite de pleuri, mai exact:
– pneurile reșapate
– pneurile profesionale de teren
– pneuri proiectate pentru a fi montate doar pe vehicule ce au fost înmatriculate pentru prima oară înainte de 1 octombrie 1990
Sursă: YouTube
– pneuri de rezervă de uz temporar de tip T (pneuri concepute special pentru a putea fi utilizate la presiuni de umflare mai mari decât cele standard)
– pneuri a căror categorie de viteză este mai mică de 80 de km/h
– pneuri cu diametru nominal al jantei mai mic de 254 de mm sau mai mare de 635 de mm
– pneuri echipate cu dispozitive suplimantare care au rolul de a îmbunătăți proprietățile lor de tracțiune (exemplu: pleurile cu nituri)
– pneuri proiectate pentru a fi montate doar pe vehiculele destinate curselor.
Sursă: YouTube