Prima pagină » Auto » Cum îți poți verifica online valabilitatea rovinietei

Cum îți poți verifica online valabilitatea rovinietei

Cum îți poți verifica online valabilitatea rovinietei
Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNADNR) a pus la dispoziție, pe site-ul oficial, un serviciu prin care șoferii își pot verifica online valabilitatea rovinietei.

Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNADNR) a pus la dispoziție, pe site-ul oficial, un serviciu prin care șoferii își pot verifica online valabilitatea rovinietei.

Pentru a verifica valabilitatea unei roviniete trebuie completate două câmpuri: numărul de înmatriculare sau seria de șasiu și un cod de verificare.

„Precizăm că pana la data de 01.07.2012 serviciul de verificare a valabilitatii rovinietei se afla în perioada de testare”, se arată într-un comunicat CNADNR.

CNADNR investește 8,9 milioane de euro în modernizarea sistemului de emitere și control a rovinietei

În prezent există 10 puncte fixe și 14 puncte mobile de control automat a rovinietei, însă sistemul informatic de emitere și verificare a taxei de drum va fi extins la nivel național.

CNADNR a anunțat în aprilie că va cheltui circa 8,9 milioane de euro pentru instalarea unor puncte suplimentare de control automat care să acopere rețeaua națională de drumuri. Pe viitor, șoferii își vor putea achiziționa taxa de drum și prin SMS.

Pentru a cumpăra o rovinietă, șoferul trebuie să se prezinte la un distribuitor autorizat (o agenție CNADNR, o unitate a Poștei Române sau o benzinărie afiliată – OMV Petrom, MOL, Rompetrol, Automobil Club Român, UNTRR și alții) și să îi comunice unui operator numărul de înmatriculare al mașinii pentru care vrea să cumpere rovinieta, tipul vehiculului și perioada.

Aceste date sunt introduse în sistemul informatic de emitere, gestiune, monitorizare și control al rovinietei (SIEGMCR) iar șoferul primește un bon sau o factură care să ateste înregistrarea în baza de date, document ce poate fi folosit în eventualitatea unor litigii. Pe baza informațiilor din sistemul electronic, numărul de înmatriculare va fi putea fi verificat ulterior la controalele efectuate de autorități. Conform legii, rovinieta este o taxa care trebuie plătită în cazul în care șoferul se deplasează pe drumuri naționale.

Amenzile pot ajunge până la 4.500 de de lei

O rovinietă valabile 12 luni costă 28 de euro pentru autoturisme, 96 de euro pentru vehiculele de marfă cu masa mai mică de 3,5 tone, 320 de euro pentru camioanele cu masa între 3,5 și 7,5 tone, 560 de euro pentru vehiculele cu masa între 7,5 și 12 tone, 720 de euro pentru camioanele cu masa mai mare de 12 tone și cel mult trei axe și 1.210 euro pentru vehiculele cu o masă mai mare de 12 tone și patru axe.

Amenzile sunt între 250 și 500 de lei pentru autoturisme, între 750 și 1.200 de lei pentru vehiculele cu masa maximă de 3,5 tone și poate ajunge până la 4.500 de lei pentru camioanele cu masa de minim 12 tone și patru axe.

Citește și