Cum se împart tichetele din programul „Rabla”

Publicat: 25 07. 2013, 17:57
Actualizat: 03 02. 2019, 02:34

Un număr de 378 din cele 3.000 de tichete destinate firmelor și instituțiilor publice în cadrul Programului „Rabla” vor fi repartizate celor 81 de persoane juridice validate până în prezent de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), 105 tichete revenind Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

AFM a anunțat închiderea primei etape de evaluare și validare a dosarelor depuse de firme și instituții publice în Programul „Rabla” 2013. În această sesiune, 570 de dosare au fost depuse, dintre care 81 au fost acceptate pentru 378 de autovehicule, iar 125 de dosare au fost respinse.

Începând de joi, persoanele juridice care au fost acceptate în program se pot adresa unuia dintre operatorii economici autorizați să desfășoare activități de colectare și tratare a vehiculelor scoase din uz.

Printre persoanele juridice ale căror dosare au fost acceptate se numără Ministerul Afacerilor Interne care s-a angajat să caseze 105 autovehicule uzate pentru a achiziționa tot atâtea autovehicule noi cu reducerea de câte 6.500 de lei pentru fiecare mașină.

Un număr de 56 de autovehicule noi vor fi achiziționate prin „Rabla” de către Ministerul Apărării Naționale pentru Unitatea Militară 02574 București.

Celelalte persoane juridice acceptate până acum în program vor primi mai puțin de 50 de tichete, majoritatea urmând să achiziționeze cu reducere numai unul sau două autovehicule.

Mai multe tichete vor fi repartizate Ministerului Economiei (14) și Administrației Române a Serviciilor de Trafic Aerian Romatsa RA (11).

Lista persoanelor juridice care au fost acceptate în program, precum și cea cu cele respinse sunt publicate pe site-ul AFM (www.afm.ro).

Prin Programul „Rabla”, Administrația Fondului pentru Mediu a emis 3.000 de tichete valorice pentru persoanele juridice – operatori economice și instituții publice.

Pentru stimularea achiziționării autovehiculelor cât mai prietenoase cu mediul, se oferă posibilitatea acordării, pe lângă prima de casare de 6.500 de lei a unui eco-bonus în valoare de 500 lei pentru: achiziționarea unui autovehicul nou, încadrat în norma de poluare Euro 6, achiziționarea unui autovehicul nou, al cărui motor generează o cantitate de emisii ce dioxid de carbon mai mică de 100g/km și achiziționarea unui atuovehicul nou, cu sistem de propulsie hibrid, fără a putea fi însă cumulate mai mult de două eco-bonusuri.

Persoanele juridice care au fost respinse, precum și alte persoane juridice interesate au posibilitatea să întocmească un (nou) dosar de finanțare pe care să-l depună la sediul AFM, în vederea participării la program, până la data de 31 august 2013.