Un fenomen îngrijorător ia amploare în România – afacerea permiselor false. Potrivit Antena 3 CNN, tot mai mulți români și-au cumpărat permise de conducere falsificate de pe internet.
Vânzătorii susțin că sunt reale. Majoritatea nu sunt români. Rețelele de socializare sunt pline de reclame la permise auto false. Românii ajung să plătească 1.800 euro pentru un permis original, introdus în baza de date, vânzătorii solicitând banii, poză cu buletinul, fotografie de tip CI, semnătură și adresa pentru livrare. Mulți clienți ajung să nu-și primească permisele și rămân cu banii luați.
Reporterii Antena 3 CNN, printr-o investigație sub acoperire, au încercat să cumpere permise de conducere pentru a depista escrocii și a le studia modalitățile de înșelăciune.
Ana Ciuvică, reporter, a declarat:
„Am găsit și noi o astfel de pagină care promite permise de conducere adevărate și înregistrate în baza de date. Deși nu a răspuns nimeni la telefon, persoana care are acest număr mi-a scris imediat un mesaj. Mi-a spus că îi pot adresa în scris toate întrebările”.
Vânzătorul, într-o limbă română stâlcită, i-a spus reporterului că permisul costă 700 euro, iar plata este efectuată în două rate, o parte din banii la momentul trimiterii comenzii și o parte după livrare, în maxim 10 zile lucrătoare.
Permisul era doar pentru categoria B, nu și pentru categoriile AM și B1.
Bogdan Ghebaur, purtător de cuvând al IGPR, a atenționat:
„De cele mai multe ori sunt postate online diverse anunțuri la care lumea apelează, intră în anumite discuții, lumea le trimite banii și mai apoi le este transmisă o fotografie cu un permis presupus adevărat. Acesta este, de fapt, cu totul fals. Sub nicio formă nu putem cumpăra un permis de pe internet și cu garanția că va fi implementat în bazele de date și asta nu doar in România, în toate statele din UE este strict reglementat modul în care se emite un permis de conducere”.
Sursa Foto: Shutterstock