Prima pagină » Auto » Galerie foto: Cum arată mașina construită din aproape 2.000 de fâșii de carton, dotată cu motor electric

Galerie foto: Cum arată mașina construită din aproape 2.000 de fâșii de carton, dotată cu motor electric

Cei mai experimentați membri ai echipei Lexus - „samuraii" design-ului auto - sunt denumiți „takumi". Ei sunt adevărații stăpâni ai esteticii și folosesc hârtia și cartonul pentru a proiecta mașinile viitorului, dincolo de lutul clasic.

Pentru a marca importanța designerilor, cei de la Lexus au angajat o echipă de cinci designeri și modelatori din Marea Britanie (companiile LaserCut Works și Scales and Models), care, cu ajutorul producătorului de ambalaje DS Smith, au construit „mașina Origami”, o replică dotată cu motor electric a sedanului sport Lexus IS.

Mașina este fabricată dintr-un cadru de aluminiu și oțel și 1.700 fâșii de carton, tăiate cu ajutorul unui laser. Astfel, „caroseria” bolidului de carton este complet reciclabilă. Lexus-ul unic dispune de toate dotările, inclusiv interior complet, uși funcționale, faruri și roți (la fel de funcționale). Mai mult, mașina se poate „deplasa”, cât timp afară nu plouă. 

Folosindu-se de modelul 3D al bolidului IS, echipa de designeri a împărțit proiectul în secțiuni – caroserie, bord, scaune, roți etc. Fiecare secțiune a fost randată digital în fâșii cu o grosime de 10 mm, tăiate cu laserul. Fiecare din cele 1.700 de elemente are un număr de referință unic, pe care echipa l-a folosit apoi la construirea mașinii. Piesele au fost lipite cu ajutorul unui lipici pentru lemn pe bază de apă, iar procesul a durat trei luni.

Echipa recunoaște că au existat și momente stresante în timpul execuției mașinii Origami. „Scaunele au avut nevoie de ajustare, ca și roțile”, a declarat Ruben Marcos, fondatorul și directorul Scales and Models Company.

Lexus va prezenta oficial mașina din carton IS în data de 8 octombrie, în cadrul expoziției Grand Designs Live, din Birmingham, Marea Britanie. Din nefericire pentru cei care doreau să conducă o mașină reciclabilă, aceasta nu va fi produsă în serie, scrie bbc.com

Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între ... vezi toate articolele

Citește și