„Timbrul de mediu se mai plătește încă la înmatricularea unei mașini, iar recuperarea sumei respective se face fie pe cale administrativă, prin Agenția Națională de Administrare Fiscală, fie pe cale judecătorească, dacă contribuabilul dă statul în judecată”, a declarat vineri Cristiana Pașca Palmer, ministrul Mediului.
Pe de altă parte, taxa de mediu este contestată la Curtea Constituțională.
„Consider că eliminarea taxei de timbru este un dezastru pentru protecția mediului. Țara va fi invadată de mașini second hand. Însă trebuie schimbată forma actuală a acestei taxe, care a fost declarată discriminatorie de UE. Am propus ca taxa să fie inclusă în prețul combustibilului”, a declarat ministrul Mediului.
Cristiana Pașca Palmer a adăugat că sumele aferente taxei de mediu erau utilizate de Administrația Fondului de Mediu pentru proiecte care au avut success, cum ar fi Programul Rabla sau Casa Verde.
La data de 9 iunie 2016, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a emis o decizie prin care statul român este obligat să restituie și timbrul de mediu (taxa auto în vigoare) pentru mașinile la mâna a doua, după ce și celelalte trei forme ale taxei au fost declarate nelegale. Impactul bugetar estimat de Guvern este de 6,5 miliarde de lei.