Legea „ATENȚIE, TĂIEM CAUCIUCURILE”. Doi deputați PSD propun ca șoferii care parchează legal să poată lovi mașinile care îi blochează: „Dacă ești obraznic, o pățești”
Doi deputați PSD, Ion Călin și Gheorghe Ciocan, au depus o propunere legislativă prin care cer ca „eventualele pagube” apărute la o mașină care blochează un autoturism parcat regulamentar, să fie suportate de șoferul care a blocat parcarea.
Cu alte cuvinte, din formularea celor doi deputați reiese că eventualele vandalisme de tipul tăiatului de cauciucuri sau zgârieturilor pe portiere și capote să fie legale și chiar neimputabile celui care le produce, dacă răzbunătorul a parcat regulamentar.
„Eventualele pagube produse autoturismului care a împiedicat ieșirea din locul de parcare a autoturismului regulamentar parcat, se suportă de deținătorul autoturismului care a împiedicat ieșirea din parcare”, se arată în proiectul legislativ al celor doi deputați, aflat în dezbatere la Senat.
Proiectul cere, de asemenea, ca amenda pentru blocarea unui autoturism parcat regulamentar să fie cuprinsă între 200 și 500 de lei.
În motivarea celor doi deputați, se arată că „din păcate, în ultima vreme, s-a constatat că sunt tot mai multe cazuri în care conducători auto nedisciplinați își parchează autoturismele în astfel de poziții încât îi împiedică pe conducătorii auto care și-au parcat autoturismele în mod regulamentar, în locuri de parcare bine organizate, să părăsească locul de parcare întrucât, alți participanți la trafic, își parchează autoturismele în mod haotic”. Topica și punctuația aparțin celor doi deputați.
Cei doi susțin că un alt motiv al acestui proiect este faptul că agenții de circulație „nu se implică” în astfel de situații și că „în cele mai multe situații îi sancționează tot pe conducătorii care și-au parcat mașinile în mod corect”.
Ion Călin: „Constați când pleci că ușor îi lovești oglinda, că ușor ai alunecat de pe bordură și poate îi atingi aripa”
Deputatul PSD Ion Călin, ales într-un colegiu din județul Dolj, a explicat pentru gândul că a luat în calcul fenomenul cauciucurilor tăiate și al portierelor zgâriate, dar că nu la el s-a referit. Legea se referă la situațiile când șoferul blocat încearcă să iasă din parcare și îi julește celuilalt mașina, din greșeală, susține Ion Călin.
„E un fenomen întâlnit la tot pasul. De multe ori când face el obrăznicia asta, apreciază el că ai loc să ieși. Și când te duci și tu grăbit, apreciezi că, cu multă atenție, parcă ai intra prin spațiul pe care ți l-a lăsat omul cu tupeu. Și totuși constați când pleci, te mai și grăbești, nu ai calmul necesar, că ușor îi lovești oglinda, că ușor ai alunecat de pe bordură și poate îi atingi aripa sau spoilerul.
Și chemi poliția și zice, domne, dumneata ești vinovat, că nu trebuia să ieși. Domnule, dar eu am vreo vină că am parcat într-o parcare organizată de autoritatea locală, că vin și-mi iau mașina și plec? Tot eu sunt de vină? Poliția zice în prezent că da, nu trebuia să pleci. Eu spun că nimeni nu iese, dacă vede că nu are spațiul necesar de manevră, dar se întâmplă fără voia ta și atunci aș vrea să nu fiu vinovat„, a povestit pentru gândul deputatul Ion Călin situația pe care a avut-o în minte când a conceput proiectul legislativ.
Întrebat de gândul dacă a luat în calcul că, prin legea sa, îi acoperă legal și pe cei care taie cauciucuri sau vandalizează mașini în situația în care consideră că au fost blocați în parcare, Călin a explicat că legea va fi cizelată în comisiile parlamentare, pentru a se înțelege exact sensul.
„Știu fenomenul ăsta, că dacă ești obraznic, ai tupeu, ai lipsă de bun-simț, o cam pățești. Le taie unii cauciucurile. Dacă tu nu ai supărat pe nimeni, nici pe tine nu te supără. Pe principiul ce ție nu-ți place, altuia nu-i face. Dar e vorba de ușoarele atingeri ce se întâmplă ca urmare a aprecierii greșite că ai spațiu de trecere. Ce se întâmplă în cartiere, vandalisme, distrugere de bunuri, nu ar trebui să se întâmple”.
O altă prevedere a propunerii legislative a celor doi deputați spune că un șofer căruia i se suspendă carnetul poate negocia cu polițistul din ce dată să-i intre în vigoare dovada de circulație cu carnetul suspendat, care nu poate fi mai mare de 15 zile. Polițistul trebuie să țină cont de solicitarea șoferului atunci când completează procesul-verbal, arată legea.
„Dacă tot am greșit și polițistul apreciază 30 de zile, 60, 90, am dreptul la cele 15 zile (de circulație cu dovadă). Și atunci îi spun: nu mi-o da cu data de azi, că mâine trebuie să duc copiii în tabără, mâine duc familia în concediu. Până la urmă am și eu niște drepturi ca cetățean, trebuie să conteze și propunerea mea. E vorba de demnitate până la urmă”, consideră deputatul Ion Călin.