Prima pagină » Auto » Legea care prevede restituirea TAXEI AUTO ÎNCASATĂ ILEGAL a intrat în vigoare. Cum își pot recupera șoferii banii

Legea care prevede restituirea TAXEI AUTO ÎNCASATĂ ILEGAL a intrat în vigoare. Cum își pot recupera șoferii banii

Legea care prevede restituirea TAXEI AUTO ÎNCASATĂ ILEGAL a intrat în vigoare. Cum își pot recupera șoferii banii
GHIDUL cu tot ce trebuie să afli despre...

Legea privind restituirea taxei auto încasată ilegal a fost publicată la sfârșitul săptămânii trecute în Monitorul Oficial. Prin urmare, șoferii care au de recuperat diferența dintre suma plătită conform legislației adoptate în iulie 2008 și suma calculată potrivit legislației intrate în vigoare la începutul acestui an pot face o cerere la direcțiile Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).

Legea este menită să degreveze instanțele de procesele intentate de proprietarii de mașini care au plătit o taxă mai mare decât cea prevăzută conform formulei de calcul intrată în vigoare în 2012. Legea privind taxa pentru emisiile poluante a fost adoptată la jumătatea lunii ianuarie și a prevăzut o reducere a taxei auto cu până la 25%, dând totodată posibilitatea ca în cazul în care taxa plătită în 2008 este mai mare, proprietarul să poată solicita restituirea diferenței. Experții susțin însă că birocrația asociată cu recuperarea unor sume de bani de la Fisc îi va determina pe șoferi să apeleze tot la instanțe, unde vor avea de altfel câștig de cauză automat.

„Se renunță la apărarea în instanță făcută de către instituțiile publice în favoarea unei proceduri presupus mai simplă. În medie, primirea unui răspuns de la Fisc durează 45 de zile de la data la care dosarul este considerat complet, or aici știm că pot apărea probleme. Întotdeauna cei de la administrația fiscală îți mai cer câte ceva în plus. Nu este o soluție și cred că până la urmă se va ajunge tot la îmbulzelile din instanțe”, a declarat pentru gândul avocatul Gheorghe Piperea.

„Așa cum știu eu această problemă, nu cred că se va rezolva. Se va ajunge tot la instanțe însă acum va fi un câștigat de cauză automat. Reglementările trebuie abrogate. După aceea, poți să te gândești calm, fără presiunea proceselor, cum să implementezi o taxă cu adevărat de mediu și nu doar o taxă în plus cum este cea pe valoarea adăugată”, a mai spus avocatul.

Citește și ANALIZA MEDIAFAX: Guvernul se joacă cu taxa auto. Puținii cumpărători învață piesa „Cumperi azi, te judeci mâine”

Cine își primește banii înapoi

Conform ANAF, restituirile se aplică pentru cei aflați în următoarele situații:

♦ Contribuabilii care au achitat, în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a Legii nr. 9/2012 și data intrării în vigoare a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 1/2012, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule rulate ca urmare a primei transcrieri a dreptului de proprietate în România și pentru care nu a fost achitată taxa specială pentru autoturisme și autovehicule sau taxa pe poluare pentru autovehicule și care nu face parte din categoria autovehiculelor exceptate sau scutite de la plata acestor taxe, potrivit reglementărilor în vigoare la momentul înmatriculării.

♦ Contribuabilii care au achitat taxa pe poluare pentru autovehicule începând cu 1 iulie 2008 până la data intrării în vigoare a Legii nr.9/2012 iar aceasta este mai mare decât taxa rezultată din aplicarea formulei de calcul din această lege, în care se utilizează elementele avute în vedere la momentul înmatriculării autovehiculului în România. Sumele reprezentând diferența de taxă plătită se restituie numai către titularul obligației de plată.

♦ Contribuabilii care au plătit taxa și, ulterior, autovehiculul a fost scos din parcul auto național. În acest caz se restituie valoarea reziduală a taxei.

♦ Contribuabilii care, în baza unei hotărâri definitive și irevocabile a instanței judecătorești competente, au dreptul la restituirea sumelor reprezentând taxă pe poluare pentru autovehicule/taxă specială pentru autoturisme și autovehicule/taxă pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.

De unde poate fi descărcată cererea pentru restituirea diferențelor de taxă

Modelul cererilor privind restituirea diferențelor de taxă și documentele necesare restituirii sunt prevăzute în Ordinul comun al Ministerului Mediului și Pădurilor și Ministerului Finanțelor Publice nr. 85/62/2012. Cererile pot fi descărcate accesând pagina de Internet, site-ul www.anaf.ro./secțiunea Asistenta contribuabili/Despre impozite și taxe/Taxă pe poluare 2012 și se vor depune la organul fiscal teritorial în a cărui evidență este înregistrat contribuabilul ca plătitor de impozite și taxe.

Informații detaliate se pot obține la:

– birourile pentru asistența contribuabililor din cadrul administratiilor finantelor publice
– telefonic, la Centrul de asistență a contribuabililor, la nr.0314039160

Citește și