Mașinile Ford B-Max produse de constructorul auto american Ford la fabrica din Craiova (STS) au fost echipate cu un modul care să apeleze automat serviciul de urgență 112 în cazul unui accident, în urma unui parteneriat încheiat între companie și Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS).
Protocolul de cooperare în domeniul activităților Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență a fost semnat de către directorul STS, Marcel Opriș, și fostul director general Ford România, Henrik Nenzen.
„Primele 100 de mașini Ford de tipul B Max care au ieșit pe poarta fabricii sunt echipate cu un modul care să apeleze automat serviciul de urgență 112 în cazul unui accident. Astfel, Ford a implementat, pe vehiculele fabricate, un sistem de conectivitate prin voce și de informare care permite inițierea unui apel direct către 112 prin intermediul telefonului ocupantului vehiculului, conectat la sistemul din mașină prin Bluetooth, furnizând și coordonatele GPS ale vehiculului. Centrele de preluare a apelurilor de urgență au fost dotate cu echipamente și pot permite recepționarea apelurilor de tip eCall și a datelor asociate: localizarea, tipul autovehicului, direcția de mers, numărul de pasageri. Apelul de urgență poate conține comunicarea vocală dintre accidentat și operatoarea 112, concomitent cu transmiterea automată a unor date asociate”, se arată într-un comunicat al STS.
Introducerea sistemului de apelare automată la 112, în cazul unor accidente grave, va permite salvarea a sute de vieți, potrivit sursei citate.
Romania, prin STS, este singura țară care pune în aplicare proiectul Comisiei Europene înainte de data recomandată, ianuarie 2015, cu aprobarea vicepreședintelui Comisiei Europene, Neelie Kores, se spune în comunicat.
Proiectul pan-european de implementare a serviciului eCall, denumit HeERO, a început oficial în 2011, în baza unui acord de finanțare semnat între ERTICO, liderul de consorțiu, și Comisia Europeană. Unul dintre beneficiari este administratorul Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență (SNUAU) – STS.
În cadrul proiectului HeERO, România face parte dintr-un consorțiu alături de opt țări europene în care vor mai fi dezvoltate alte sisteme pilot, respectiv Germania, Italia, Suedia, Finlanda, Olanda, Grecia, Cehia și Croația. Fiecare dintre aceste țări este responsabilă cu implementarea și operaționalizarea unui sistem pilot eCall cu respectarea standardelor în domeniu.
Serviciul de Telecomunicații Speciale are responsabilitatea coordonării pachetului ce include activitatea de operaționalizare a sistemului la nivel European. Proiectul este desfășurat derulat pe o perioadă de 36 de luni. La sfârșitul acestui proiect, România va fi capabilă sa implementeze sistemul eCall prin care vor fi alertate toate dispeceratele de urgență (Ambulanță, Pompieri, Poliție), care vor primi date exacte despre un eventual accident auto. Sistemul presupune echiparea autovehiculelor cu un modul care să apeleze automat (sau manual) serviciul de urgență 112 în cazul unui accident.
Sistemul eCall este o inițiativă a Comisiei Europene, definit în cadrul programului eSafety, care are drept scop creșterea siguranței rutiere și salvarea de vieți omenești.
Serviciul de Telecomunicatii Speciale organizează și coordonează activitățile în domeniul telecomunicațiilor speciale pentru autoritățile publice din România și alti utilizatori prevăzuți de lege. Instituția are structură militara și face parte din sistemul național de apărare.