Ministerul Finanțelor a publicat tarifele maximale la RCA. Lista completă

Publicat: 27 10. 2016, 11:35
Actualizat: 26 03. 2019, 01:30

Astfel, la autoturisme, prima maximă variază între 547 lei și 3.087 lei în funcție de capacitatea cilindrică a mașinii și vârsta șoferului, iar la autovehicule pentru transport de marfă prima este între 749 lei și 2.979 lei, la persoane fizice. La persoane juridice, prima maximă la autoturisme este cuprinsă între 885 lei și 1.285 lei, iar la autovehicule de marfă între 943 lei și 7.534 lei.

„Actul normativ are în vedere situația deosebită apărută în urma unei disfuncționalități a pieței asigurărilor obligatorii auto din România, precum și a situațiilor financiare dificile ale unor societăți din piață, aspecte care au generat o evoluție ascendentă a primelor medii pe piață”, arată un comunicat al ministerului.

Proiectul de HG instituie un mecanism de control al pieței asigurărilor obligatorii auto din România, prin stabilirea de către Autoritatea de Supraveghere Financiară a tarifelor de primă maxime pe categorii de vehicule, tarife ce urmează a fi aplicate de către societățile de asigurare RCA. Tarifele de primă maximă pot fi consultate aici: http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/transparenta/anexaproiectHGplafonare_25102016.pdf

Depășirea nivelului maxim al tarifelor de primă de către societățile de asigurare care practică asigurarea RCA constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 50.000 lei. Pe lângă sancțiunile contravenționale, în funcție de gravitatea faptei, Consiliul ASF poate aplica și sancțiuni contravenționale complementare. Contravențiile se constată de către persoanele cu atribuții privind supravegherea și controlul din cadrul ASF, iar aplicarea sancțiunilor contravenționale se realizează de către Consiliul ASF. Tarifele de primă maxime se stabilesc pentru clasa de bonus/malus B0. Societățile de asigurare care practică RCA vor aplica, pe o perioadă de 6 luni, tarifele de primă notificate anterior datei de intrare în vigoare a prezentei hotărâri, fără însă a depăși tarifele de primă maxime prevăzute în Anexa Hotărârii de Guvern.

Tarife de primă maxime se stabilesc pentru: autoturisme, autoturisme de teren și autovehicule mixte cu masa maximă autorizată mai mică de 3,5 tone și maxim nouă locuri; autovehicule pentru transport persoane cu mai mult de nouă locuri, cum ar fi microbuze, autobuze, autocare, inclusiv autospecializate etc.; motociclete, mopede, motocicluri și ATV-uri cu sau fără ataș; tractoare rutiere; autovehicule destinate transportului de mărfuri; remorci și semiremorci; alte vehicule, precum vehicule cu regim special, utilaje.