Taxa auto revine din 2021. Anunț important pentru toți șoferii din România
Taxa auto ar putea reveni în România, din 2021, pentru vehiculele poluante. Aceasta figurează deja în Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă.
Analiștii economici susțin că reintroducerea unei astfel de taxe este absolut necesară având în vedere că în România sunt foarte multe mașini second-hand. Totodată, este benefică și dacă se dorește o tranziție către mașinile electrice.
“Ce s-a schimbat în ultima perioadă este planul Uniunii Europene de a trece către mașini și către activități care poluează cât mai puțin. Acum, s-ar putea ca această cerință de reducere a poluării să vină din partea UE având în vedere că banii care vin sunt europeni”, a explicat Adrian Codirlașu, vicepreședinte CFA România, potrivit ziare.com.
În continuare, Adrian Codirlasu precizează că reintroducerea taxei de poluare va avea efecte benefice pe termen lung, în România.
“Producătorii auto tradiționali, care nu vor veni cu mașini electrice vor avea mari probleme în viitor, iar o asemenea taxă îi va ajuta pe cei de la Dacia să vândă mult mai bine o mașină electrică precum e Spring”, a mai spus Adrian Codirlașu.
Reamintim că de la de la 1 februarie 2017, taxa auto a fost eliminată. Toţi cei care apucaseră să plătească o sumă la înmatricularea vehiculelor urmau să-şi primească banii înapoi de la stat.
Florin Cîțu, anunț despre taxa auto: “Nu cred că ar rezolva problema poluării”
În luna februarie, ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, declara că taxa de poluare nu ar rezolva problema poluării la nivel național.
“Noi ne uităm la o strategie pentru întreaga economie şi aici includem toate sectoarele de energie care poluează, inclusiv traficul rutier. Nu cred că o taxă de poluare doar pentru automobile ar rezolva problema la nivel naţional. Ceea ce încercam să facem este retehnologizarea. Este o politică mult mai bună şi sustenabilă pe termen lung decât o taxă. Mesajul meu este că politica fiscală folosită ca instrument pentru reducerea poluării are rezultate mixte de-a lungul timpului. Atunci când ai o strategie de retehnologizare pe termen lung, cu ajutorul unor împrumuturi de la BEI, de exemplu, reducerea poluării este sustenabila pe termen lung. Deocamdată, nu se discuta de o taxă de poluare, dar vom vedea în viitor”, preciza Florin Cîțu, ministrul Finanțelor.