Taxa auto pe care românii sunt nevoiți să o plătească pentru emisiile poluante ce provin de la autoturismele pe care le dețin ar putea fi suspendată până la începutul anului viitor, iar sumele achitate până în momentul de față ar putea fi restituite.
Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență privind suspendarea unor dispoziții ale legii nr. 9/2012 ar putea fi adoptată, marți, de Camera Deputaților, după ce ea a fost anterior adoptată de către Senat. În acest caz, Camera Deputaților, este cameră decizională.
DESCARCĂ AICI ORDONANȚA DE URGENȚĂ
DESCARCĂ AICI NORMELE DE APLICARE ALE LEGII INIȚIALE
Dacă ordonanța va fi adoptată, taxa auto va fi suspendată până la data de 1 ianuarie 2013, iar românii care au achitat-o ca urmare a primei transcrieri a dreptului de proprietate, în perioada cuprinsă între data la care ea a intrat în vigoare și data la care ea va fi suspendată, pot cere restituirea sumelor plătite.
Citește și Ce au discutat liderii USL la Parlament. PACHETUL LEGISLATIV pregătit pentru taxa de primă înmatriculare și rovignetă
Aceste sume nu vor fi însă restituite decât la cererea contribuabililor.
Proiectul de lege a fost analizat de către membrii Comisiei pentru buget, finanțe și bănci pe data de 26 iunie a acestui an, iar apoi, pe data de 19 septembrie, aceasta a fost examinat și de către reprezentanții Comisiei pentru industrii și servicii.
Ambele comisii au decis, cu majoritate de voturi, trimiterea ordonanței pentru aprobare în plenul Camerei Deputaților.
Cine trebuie să plătească taxa auto
Pentru a plăti taxa auto românii trebuie să depună, în prezent, banii într-un cont deschis la unitățile Trezoreriei, pe numele Administrației Fondului de Mediu (AFM).
Citește și TAXA AUTO 2012. Acesta este CALCULATORUL OFICIAL unde verifici cât te costă taxa pe poluare
În momentul în care proprietarul unui autoturism vrea să îl înmatriculeze sau să transcrie dreptul de proprietate asupra acestuia, el trebuie să aibă dovada efectuării plății taxei pe poluare.
Taxa auto trebuie plătită o singură dată, atât în cazul mașinilor noi, cât și în cazul celor la mâna a doua care sunt înmatriculate pentru prima oară în România. Chiar și românii care dețin automobile înmatriculate după data de 1 ianuarie 2007 trebuie să plătească o astfel de taxă, în cazul în care ea nu a fost achitată anterior.
Citește și Cine plătește NOUA TAXĂ AUTO în 2012. Cum poți cere restituirea diferențelor față de taxele plătite anterior
Persoanele scutite de la plata taxei pe emisii poluante sunt:
– cele care dețin mașini ce aparțin misiunilor diplomatice, oficiilor consulare sau membrilor acestora
– cele care dețin mașini modificate special pentru a veni în ajutorul persoanelor cu handicap
– mașinile serviciilor de ambulanță
– mașinile Armatei, cele ale forțelor de securitate și cele ale Poliție, Jandarmeriei și Pompierilor.
Citește și TAXA AUTO 2012. Când intră în vigoare, cine o plătește și cum s-au schimbat anunțurile de vânzare pe site-urile auto
Citește și Cum „fentează” românii taxa auto 2012. De ce noua taxă auto nu respectă principiul „poluatorul plătește”