Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie – Universitatea București. A intrat în presă accidental, după ce a câștigat un concurs la un post local de televiziune din Constanța, la care s-a prezentat din curiozitate. Avea 18 ani și abia terminase liceul. It was a match.
A fost repartizată imediat la departamentul Sport, după ce i s-a spus că are o voce puternică, de prezentator sportiv. A protestat, însă fără succes. Nu știa nimic despre sport. Citea Eliade, Cioran, nițel din Platon și, în general, câte ceva din „maneliștii” filosofiei la modă printre liceeni la acea vreme. În scurt timp, a aflat de la colegii jurnaliști din sport că era urmărită cu interes pentru comentariile „filosofice” la meciurile de fotbal. A fost primul său succes interdisciplinar în activitatea de jurnalist.
„Rețeta”, învățată cu prețul unor momente de groază în fața unor probleme insurmontabile la orele de fizică. Pe care profesorul le savura tacticos, nu fără satisfacție, după care ne îndruma amabil: „Când nu știm ce să facem, ce facem? Facem ce știm!”. Rețeta e imbatabilă în jurnalism. Investigația începem când știm că nu știm și facem ce știm până aflăm ce nu știm.
A scris la Cotidianul (din perioada Realitatea-Cațavencu), ZIUA (investigație, reportaj), Money Channel și Money Express (divizia business a ex Realitatea-Cațavencu) – interviu, reportaj TV, CorectNews (anchetă, investigație), TVR (multimedia), Ziua News (anchetă, investigație), Puterea, Lumea Justiției și Gândul (interviu, reportaj, anchetă). În prezent lucrează și la o rubrică axată pe tehnologie blockchain, piața cripto, NFT.