Baremul de corectare a subiectelor primite de absolvenții clasei a XII-a la Istorie de la Bacalaureat 2021 a fost publicat de Ministerul Educației.
Marți, 29 iunie, la Bacalaureat 2021 au fost susținute cele două probe obligatorii ale profilului – Matematică și Istorie – după ce luni toți candidații au susținut proba la Limba română. Examenul continuă pe data de 30 iunie cu proba la alegere, iar pe data de 1 iunie, limba maternă.
Baremul la Istorie, proba obligatorie de la profilul umanist, a fost publicat pe subiecte.edu.ro și cele trei subiecte sunt notate cu câte 30 de puncte. Alte 10 puncte se acordă din oficiu.
Sursă foto: Subiecte.Edu.ro
Subiectul I. La primul subiect, notat cu 30 de puncte, candidații au primit două texte din I.A Pop, Istoria ilustrată a românilor pentru tineri și K. Hitchins, Românii 1774-1866. Pe baza conținutului celor două texte, care vorbeau despre Unirea Moldovei cu Țara Românească, elevii aveau de răspuns la 7 întrebări.
La subiectul al II-lea, candidații au primit un text din I. Bulei, O istorie a românilor. Fragmentul prezenta faptele lui Iancu de Hunedoara, voievod al Transilvaniei. Pe baza acestuia, candidații au avut de răspuns la 6 cerințe, una dintre cele fiind formularea unui punct de vedere al candidatului. Această cerință era notată cu 10 puncte.
La subiectul al III-lea, absolvenții au avut de redactat un eseu despre practicile politice adoptate în România în secolul XX. Candidaților li s-a cerut să atingă momente precum constituțiile din 1923, 1938 și 1965, ideologiile politice din România în prima jumătate a secolului XX și formularea unui punct de vedere cu privire la politicile adoptate de România în anii `90.
Testul la BAC Istorie 2021 a început la ora 09.00 și a durat trei ore din momentul în care varianta de subiect extrasă dintre cele pregătite pentru examenul din iunie a ajuns în sala de examen.
La examenul de Bacalaureat 2021 s-au înscris 133.663 de candidați, cu peste 20.000 mai puțini decât anul trecut. Dintre cei înscriși, peste 125.000 susțin marți proba scrisă la matematică și puțin peste 40.000 la istorie, potrivit datelor furnizate de Ministerul Educației la solicitarea GÂNDUL.
Miercuri, 30 iunie, va avea loc proba la alegere a profilului și a specializării, iar ultima probă scrisă, la Limba și literatura maternă, este programată joi, 1 iulie.
Primele rezultate la BAC 2021 vor fi afișate pe 5 iulie, până la ora 12.00 și în aceeași zi vor putea fi depuse contestațiile, până la ora 18.00.
Rezultatele finale ale examenului de Bacalaureat 2021 vor fi anunțate pe 9 iulie.
Citește și: