Bacalaureat 2021. Peste 5.000 de absolvenți de liceu susțin ultima probă, la Limba și literatura maternă

Publicat: 01 07. 2021, 06:00
Bacalaureat 2021. Sursă foto: MEDIAFAX FOTO

Joi are loc ultima probă de la BAC 2021, proba scrisă la Limba maternă. Până acum au fost susținute probele la Limba română, Matematică sau Istorie și proba la alegere a profilului. Anul acesta, din cauza pandemiei de coronavirus, probele de competențe nu au mai fost susținute, fiind echivalate, așa cum s-a întâmplat și în 2020.

Ultima probă a examenului din sesiunea iunie – iulie 2021 va fi susținută de absolvenții din liceele cu predare în limba maternă, care vor da teste la maghiară, germană, croată, italiană, rromani, sârbă, slovacă sau ucraineană. La limba maternă s-au înscris în această sesiune 5.800 de absolvenți de liceu, potrivit datelor de la Ministerul Educației solicitate de Gândul.ro.

La examenul de Bacalaureat 2021 susținut în iunie s-au înscris 133.663 de candidați, cu peste 20.000 mai puțini decât anul trecut. Dintre cei înscriși, 114.137 sunt candidați care au absolvit în acest an clasa a XII-a, restul de 19.526 fiind candidați din promoțiile anterioare.

Subiectele și baremele de la fiecare probă de Bacalaureat au fost publicate după susținerea testelor pe subiecte.edu.ro.

BAC 2021. La ce oră începe proba la Limba maternă și ce reguli trebuie respectate

Probele încep la ora 9:00, accesul elevilor în săli fiind permis până la ora 8:30. În sălile de clasă trebuie asigurate următoarele măsuri de prevenire și protecție:

  •  fiecare centru de examen va dispune de asistență medicală, echipamente și materiale de protecție (dezinfectanți, măști etc.);
  • intrările/ieșirile, precum și sensul de deplasare pe coridoare vor fi semnalizate corespunzător și dezinfectate în mod regulat;
  • în sălile de clasă în care se desfășoară probele, locurile se stabilesc astfel încât să existe între candidați o distanță de 1 metru unul față de celălalt, pe rânduri și între rânduri;
  • în situația în care acest lucru nu se poate realiza, se va asigura distanțarea maximă posibilă;
  • fiecare persoană care are drept de acces în școală va primi câte o mască la sosire și, dacă solicită, și la plecare;
  • sălile de clasă vor avea dezinfectanți pentru mâini;
  • în incinta centrului de examen va fi purtată, obligatoriu, masca de protecție;
  • colectarea măștilor purtate se va face în locuri special amenajate și semnalizate.

BAC 2021. Cu ce nu au voie să vină candidații la proba de Limba maternă

Pentru candidații care solicită și primesc, în cazuri justificate, aprobarea Comisiei Naționale de Organizare a Examenului de Bacalaureat în vederea susținerii probelor cu subiectul de rezervă, se organizează proba scrisă după finalizarea ultimei probe prevăzute în calendarul de desfășurare a Bacalaureatului.

  • Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc.
  • Candidații vor fi informați că nu este permis accesul în săli cu manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., precum și cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.).

Bacalaureat 2021. Ce vor păți candidații care vor încearca să copieze

În același timp, candidaților le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu persoane din exterior.

Cei surprinși în aceste situații vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele sau obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni.