A doua probă a examenul de Bacalaureat 2021 este susținută marți la Istorie de peste 40.000 de absolvenți de liceu cu profil umanist.
La examenul de Bacalaureat 2021 s-au înscris 133.663 de candidați, cu peste 20.000 mai puțini decât anul trecut. Dintre cei înscriși, peste 125.000 susțin marți proba obligatorie a profilului, dintre care peste 85.000 la Matematică și puțin peste 40.000 la Istorie, potrivit datelor furnizate de Ministerul Educației la solicitarea GÂNDUL.
Conform comunicatului Ministerului Educației, testul la Istorie de la BAC 2021 este structurat în trei subiecte mari, fiecare notat cu 30 de puncte, alte 10 puncte fiind acordare din oficiu.
La primele două subiecte sunt mai multe cerințe, pe baza unor fragmente de text, în timp ce la subiectul al treilea, candidații au de elaborat un eseu pe o temă dată.
GÂNDUL va publica SUBIECTELE LA MATEMATICĂ imediat ce acestea vor fi disponibile.
Baremele vor fi publicate de subiect.edu.ro, după ora 15.00.
Istoria este probă obligatorie pentru profilul umanist. De asemenea, este probă obligatorie pentru:
La examenul de Bacalaureat 2021 nu vor fi „formulări de tip capcană”, spune ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
Subiectele vor avea grad de dificultate mediu, iar formularea cerințelor trebuie să fie clară. Baremul și subiectele vor fi publicate de Subiect.Edu.ro și le puteți găsi și pe GÂNDUL.RO.
Pentru rezolvarea subiectelor, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră.
La probele scrise, mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen.
Ministerului Educației a anunțat că examenul începe la ora 09:00 și durează trei ore, iar primii candidați pot ieși din sală după cel puțin o oră și jumătate.
Pentru elevii care solicită și primesc, în cazuri justificate, aprobarea Comisiei Naționale de Organizare a Examenului de Bacalaureat în vederea susținerii probelor cu subiectul de rezervă, se organizează proba scrisă după finalizarea ultimei probe prevăzute în calendarul de desfășurare a Bacalaureatului.
Elevii claselor a XII-a trebuie să formuleze argumente referitoare la un subiect istoric, să folosească un limbaj adecvat în cadrul unei prezentări scrise, dar și să evidențieze relația cauză-efect într-o succesiune de evenimente sau procese istorie. În plus, ei trebuie să formuleze, în scris, opinii referitoare la o temă de istorie.
La acest punct, elevii trebuie să extragă informațiile esențiale dintr-un mesaj și să descopere constantele în desfășurarea fenomenelor istorice studiate.
Cei care dau examenul de Bacalaureat 2021 la Istorie trebuie să selecteze și să comenteze sursele istorice pentru a susține sau a combate un punct de vedere.
În plus, trebuie să descopere în sursele de informare perspectivele multiple asupra evenimentelor proceselor istorice. Ei trebuie să facă analiza diversității sociale, culturale și de civilizație în istorie pornind de la sursele istorice.
Utilizarea surselor istorice pentru rezolvarea de probleme
Candidații tebuie să utilizeze coordonate temporale și spațiale relative la un subiect istoric și să construiască sinteze tematice.
Absolvenții de liceu care susțin proba la Istorie de la BAC 2021 trebuie să respecte Programa, iar domeniile de conținut vor fi următoarele:
Examenul de Bacalaureat 2021 se desfășoară cu respectarea unor reguli, similare cu cele din sesiunile anterioare. Toate sălile de examen au camere funcționale de supraveghere video și audio.