Examenul de Bacalaureat pentru absolvenții clasei a XII-a continuă marți, cu proba obligatorie a profilului: Matematică la profilul real și Istorie la profilul umanist.
La examenul de Bacalaureat 2021 s-au înscris 133.663 de candidați, cu peste 20.000 mai puțini decât anul trecut. Dintre cei înscriși, peste 125.000 susțin marți proba obligatorie a profilului, dintre care peste 85.000 la Matematică și puțin peste 40.000 la Istorie, potrivit datelor furnizate de Ministerul Educației la solicitarea GÂNDUL.
În București, vor susține probele scrise ale examenului de Bacalaureat 2021 peste 15.300 de candidați.
La Matematică, absolvenții de liceu vor primi patru variante de subiecte, în funcție de specializare: matematică-informatică (M1), științe ale naturii (M2), tehnologic (M3) și respectiv pedagogic (M4) – specializarea învățător-educatoare.
Proba este structurată pe trei subiecte mari, pentru fiecare subiect se vor acorda câte 30 de puncte, iar 10 puncte se acordă din oficiu.
Candidații trebuie să știe câteva elemente de logică matematică, precum mulțimi, operații algebrice, șiruri, funcții și lecturi grafice, definițiile funcției, funcții numerice, funcția de gradul I, sisteme de inecuații de gradul I, funcții de gradul II.
De asemenea, aceștia trebuie să interpreteze geometric proprietăți algebrice ale funcției de gradul II, dar și să știe despre vectori în plan și operații cu vectori.
Totodată, tinerii care se prezintă la proba scrisă la Matematică de la BAC 2021 trebuie să stăpânească noțiunile de coliniaritate, concurență, paralelism și calculi vectoriali în geometria plană, dar și elemente de trigonometrie.
GÂNDUL va publica SUBIECTELE LA MATEMATICĂ imediat ce acestea vor fi disponibile.
Baremele vor fi publicate de subiecte.edu.ro, după ora 15.00.
Bacalaureat 2021. Cât de grele sunt subiectele
La examenul de Bacalaureat 2021 nu vor fi „formulări de tip capcană”, spune ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
Potrivit comunicatului Minieterului Educației, subiectele vor avea grad de dificultate mediu, iar formularea cerințelor trebuie să fie clară.
Pentru rezolvarea subiectelor, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor, vor utiliza numai creion negru.
Pentru probele scrise la Matematică și Geografie, candidații pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen.
Examenul începe la ora 09:00 și durează trei ore, iar primii candidați pot ieși din sală după cel puțin o oră și jumătate.
Pentru elevii care solicită și primesc, în cazuri justificate, aprobarea Comisiei Naționale de Organizare a Examenului de Bacalaureat în vederea susținerii probelor cu subiectul de rezervă, se organizează proba scrisă după finalizarea ultimei probe prevăzute în calendarul de desfășurare a Bacalaureatului.
Examenul de Bacalaureat 2021 se desfășoară cu respectarea unor reguli, similare cu cele din sesiunile anterioare. Toate sălile de examen au camere funcționale de supraveghere video și audio.
În profilul tehnologic se încadrează profilurile servicii, resurse și tehnic, cu toate calificările profesionale.