Sfaturile unei profesoare pentru rezolvarea subiectelor la limba română de la Bacalaureat. Cum să evitați capcanele pentru un BAC de 10
Eliza-Ioana Iordache, profesoară de limba și literatura română la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București, a oferit pentru GÂNDUL.RO o serie de sfaturi cu privire la rezolvarea subiectelor de la Bacalaureat, cu o zi înainte de startul examenului.
Profesoara a realizat un checklist cu 12 puncte, în speranța că absolvenții clasei a XII-a își vor aminti toate aceste trucuri la proba de luni, de la limba și literatura română, atunci când se vor afla în fața foii de examen.
- Citește cu atenție textul propus și cerințele date!
Mama obișnuia să îmi spună când eram de vârsta ta că un exercițiu este pe jumătate rezolvat dacă citesc cu atenție cerința și textul la care face referire. Astăzi, privind totul din locul meu de la catedră și călătorind cu gândul în trecut, realizez că a avut dreptate. Citește cu atenție fragmentul propus spre analiză al subiectului I A și aruncă un ochi și peste cele cinci exerciții pe care trebuie să le rezolvi cu atenție înainte de a începe. Ia pixul în mână și subliniază aspectele din text care te vor ajuta să formulezi răspunsurile pentru fiecare exercițiu, notând în partea dreaptă numărul exercițiului corespunzător. Atenție! Subiectele de examen sunt ale tale, nu vor fi luate în considerare la evaluare, așa că poți sublinia pe ele cât de mult îți dorești.
- Fii atent la verbele de comandă!
Fiecare cerință începe cu un verb de comandă, care îți indică acțiunea pe care trebuie să o faci pentru a rezolva corect sarcina de lucru. Cele cinci verbe pe care le vei regăsi în prima parte a subiectului I sunt indică, menționează, precizează, explică și prezintă. Deși par a fi sinonime, au valențe diferie, pe care le voi sintetiza în câteva cuvinte, în ordinea exercițiilor pe care le vei avea pentru subiectul I, partea A:
- Indică … – oferă un sinonim și contextualizează informația cerută
- Menționează... – utilizând informațiile din fragmentul de text, notează ideea solicitată
- Precizează… – notează informația cerută și citează secvența potrivită din text
- Explică motivul… – sintetizează informațiile și interpretează-le
- Prezintă – comentează, interpretează și respectă numărul de cuvinte indicat
- Formulează răspunsurile în enunț!
După ce ai citit cu atenție fiecare cerință și ai înțeles cum stă treaba cu verbele de comandă, formulează răspunsurile în enunț, nuanțat și corect din punct de vedere gramatical și sintactic!
- Respectă numărul de cuvinte cerut!
Există câteva subiecte care conțin și anumite repere de spațiu: exercițiul 5 (subiectul I, A), eseul argumentativ (subiectul I, B), subiectul al II-lea și subiectul al III-lea. Dacă pentru exercițiul 5 îți este impusă și o limită maximă de spațiu (30 – 50 de cuvinte), pentru toate celelalte subiecte este specificat un număr minim de cuvinte, pe care trebuie să îl respecți cu sfințenie. În caz contrar, punctele pentru redactare nu vor fi alocate și, la subiectul al III-lea, vei pierde 12 puncte prețioase. Be careful!
- Respectă structura textului argumentativ!
Textul argumentativ intenționează să arate opinii în favoarea unui subiect specific, respectând o structură logică: un paragraf care conține o definiție proprie a conceptului enunțat / o prejudecată / o idee clară de la care se poate porni în argumentare, un paragraf de opinie, în care trebuie să enunți cele două idei pe care urmează să le dezvolți, două paragrafe care prezintă cele două argumente și unul care conține ideile din concluzie. Conectorii utlizați au diferite roluri, printre care exprimarea premisei (pro sau contra), exprimarea asentimentului sau a dezacordului, exprimarea certitudinii, a justificării, a concesiei, precizarea ordinii introducerii argumentelor sau a concluziei. Nu uita să îi integrezi în eseul tău și să respecți structura textului argumentativ!
- Gestionează-ți timpul!
Gestionarea timpului trebuie să fie obiectivul tău principal! Alocă un anumit număr de minute pentru rezolvarea exercițiilor de la subiectul I, A (maximum 30 de minute), de la subiectul I, B (maximum 20 de minute), de la subiectul al II-lea (maximum 20 de minute) și, mai ales, de la subiectul al III-lea (minimum o oră și 30 de minute). Timpul va zbura ca vântul și ca gândul, asemenea calului lui Harap-Alb, așa că nu este timp de pierdut!
- Utilizează ciorna!
În cadrul examenului, ciorna îți va fi cel mai bun prieten. Acolo vei putea nota toate schemele logice pe care le alcătuiești, toate ideile care se succed vertiginos în mintea ta și care par să îți dicteze informații fără oprire. Cere atâtea ciorne câte ai nevoie, dar nu rezolva subiectele pe ciornă, pentru că nu vor fi luate în considerare, iar timpul nu îți va permite să transcrii totul pe foaia de examen!
- Structurează-ți comentariul în scheme logice!
Este imperios necesar să treci prin filtrul conștiinței eseul pe care îl vei așterne în pagină și care valorează 30 de puncte, adică 30% din nota finală. Emoțiile, stresul, căldura, timpul și mulți alți factori te vor acapara și există posibilitatea să omiți anumite paragrafe importante. Cea mai bună modalitate constă în structurarea ideilor în scheme logice, care să respecte pașii pe care îi vei urma în realizarea eseului pentru subiectul al III-lea.
- Evită greșelile de ortografie și de punctuație!
Sunt convinsă că ai înțeles până în clasa a XII-a cum stă treaba cu greșelile de ortografie și de punctuație, așa că nu este nevoie să mai dezvolt acest subiect, dar îți amintesc să reticești de fiecare dată răspunsurile pe care le formulezi și să modifici anumite aspecte care nu se află în concordanță cu normele Academiei Române. Atenței! Dacă nu stăpânești bine acest domeniu, poți pierde, cumulat, până la 12 puncte din cele 100!
- Recitește lucrarea!
Consideră această lucrare ca fiind o carte scrisă de tine și recitește-o cu ochi critici! Cu siguranță vei observa anumite virgule care s-au strecurat printre cuvinte fără să îți ceară permisiunea sau, în unele cazuri, unele care au dispărut ca prin minune.
- Nu te grăbi să părăsești sala de examen!
Deși vei simți nevoia să evadezi din sala de examen și să te bucuri de libertatea care ți-a rămas până la următoarea probă, rămâi în sală atât cât poți și recitește întreaga lucrare! Vei salva multe puncte!
- Fii încrezător în forțele proprii!
Oamenii se simt adesea mai puțin încrezători în situații noi sau dificile. Poate cel mai important factor în dezvoltarea încrederii de sine este planificarea și pregătirea pentru necunoscut. Tu ai acumulat mult prea multe experiențe și suficient de multe informații încât să fii stăpân pe situație. Deși poate ai impresia că ai uitat tot și că efortul depus a fost în zadar, tot ce trebuie să faci e să ai încredere în tine și în forțele proprii și, astfel, vei vedea că visul tău va deveni realitate! Dormi bine, trezește-te devreme și du-te încrezător la examen! Succes!
Examenele de bacalaureat încep luni, 28 iunie, cu proba la limba și literatura română. În 2021 la examenul de Bacalaureat sunt înscriși 133.663 de candidați ( adică 114.137 de elevi din promoția curentă și 19.526 din promoțiile anterioare), comparativ cu anul trecut când s-au înscris 155.639 de elevi. În Capitală vor susține probele scrise ale examenului de Bacalaureat peste 15.300 de candidați.