UPDATE | Bacalaureat 2021. Subiectele și baremele la Limba română. Ce au avut de rezolvat absolvenții de liceu la primul examen
Examenul de Bacalaureat 2021 începe, luni, cu proba la Limba și literatura română. Gândul a publicat subiectele care au picat la BAC Limba română 2021. Din studioul Gândul, un profesor de Limba română rezolvă, după terminarea examenului, subiectele primite de candidați, iar după ora 15.00, vom publica baremul de corectare pe baza căruia vor fi punctate cerințele.
UPDATE ora 12.00: Silvia Sava, profesoară de Limba și literatura română la Colegiul Național „Emil Racoviță” din București, rezolvă LIVE, în studioul Gândul, subiectele primite de absolvenții clasei a XII-a, luni, la proba de Limba și literatura română de la Bacalaureat 2021.
UPDATE: Subiectele la BAC Limba română 2021 au fost publicate pe site-ul Gândul. Candidații au avut de rezolvat cerințele de pe varianta de subiecte cu numărul 4 la Profilul real. Tot varianta 4 a fost extrasă și pentru Profilul umanist – Filiera teoretică.
Vezi AICI SUBIECTELE la Limba română.
Subiecte BAC română 2021 Profil real
La Profilul real, la SUBIECTUL I, candidații au avut de rezolvat mai multe cerințe dintr-un text al lui Șerban Cioculescu, Viața lui I.L. Caragiale.
SUBIECTUL al II-lea a constat într-o analiză a unui text poetic din Ion Vinea, în care elevii au avut de evidențial relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice.
La SUBIECTUL al III-lea, absolvenții de liceu de la Profilul real au avut de realizat un eseu în care trebuiau să prezinte particularitățile unei nuvele studiate.
Subiecte BAC română 2021 Profil umanist
Candidații de la Filiera teoretică – Profilul umanist și de la Filiera vocațională – Profilul pedagogic au avut de rezolvat aceleași cerințe la SUBIECTUL I și SUBIECTUL al II-lea ca și cele pentru Profilul real.
La SUBIECTUL al III-lea, absolvenții de liceu de la Profilul umanist au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte în care trebuiau să prezinte particularitățile de construcție a unui personaj dintr-o nuvelă studiată.
Baremele la Limba și literatura română de la Bacalaureat 2021 vor fi publicate pe subiecte.edu.ro, după ora 15.00.
Peste 133.000 de candidați s-au înscris la examenul de Bacalaureat. Dintre aceștia, 114.137 sunt candidați care au absolvit în acest an clasa a XII-a, restul de 19.526 fiind candidați din promoțiile anterioare.
Toți candidații care au absolvit în 2021 liceul și se prezintă la examen susțin proba la Limba și literatura română. Dintre cei peste 19.000 de candidați care au absolvit în anii anteriori, susțin testul la Limba română doar cei care nu au promovat proba la examenele de Bacalaureat din anii anteriori la care s-au prezentat.
Testul la BAC Limba română începe la ora 09.00 și durează trei ore din momentul în care varianta de subiect extrasă dintre cele pregătite pentru examenul din iunie 2021 ajunge în sala de examen.
Primii candidați pot preda lucrarea la Limba română și pot ieși din sală după cel puțin o oră și jumătate de la începerea examenului.
BAC 2021. Cât de grele sunt subiectele la Limba română
Subiectele la BAC Limba română 2021 vor avea grad de dificultate mediu, iar formularea cerințelor trebuie să fie clară. La examenul de Bacalaureat 2021 nu vor fi „formulări de tip capcană”, spune ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
La Limba și literatura română, toți candidații vor avea cerințe comune la subiectele I și II, indiferent de profil. Diferența va fi făcută la subiectul al III-lea.
Subiectul al III-lea din cadrul probei de Limba și literatura română constă în realizarea unui eseu dintr-un text studiat, care aparține unuia dintre scriitorii canonici: Mihai Eminescu, Ion Creangă, Ion Luca Caragiale, Ioan Slavici, George Bacovia, Lucian Blaga, Tudor Arghezi, Ion Barbu, Mihail Sadoveanu, Liviu Rebreanu, Camil Petrescu, George Călinescu.
Din programa pentru Bacalaureat 2021, profil real și profil tehnologic au fost eliminați doi autori canonici, respectiv Eugen Lovinescu și Titu Maiorescu – Junimea.
Baremele la Limba și literatura română de la Bacalaureat 2021 vor fi publicate pe subiecte.edu.ro, după ora 15.00.
Utilizarea adecvată a tehnicilor de redactare în elaborarea unor texte
Candidații trebuie să cunoască reguli generale de redactare, precum structura textului, adecvarea la cerința de redactare, așezarea în pagină și lizibilitate. În plus, ei trebuie să relateze o experiență personală și să își exprime opiniile față de texte literare studiate sau la prima vedere.
Identificarea particularităților și funcțiilor stilistice ale limbii din diferite mesaje
Absolvenții claselor a XII-a trebuie să identifice limbajul standard, literar, colocvial, popular, regional, arhaic, argou sau jargon. În plus, trebuie să recunoască expresivitatea în limbajul comun și cel poetic.
Înțelegerea sensurilor unor mesaje
Candidații vor fi nevoiți să identifice și să înțeleagă specificul unui text literar, proză, poezie sau dramaturgie, ori texte nonliterare, jurnalistice, argumentative etc.
De asemenea, candidații trebuie să facă diferența între sensul denotativ și cel conotativ, dar și să identifice calitățile stilului, precum claritate, concizie, naturalețe, cursivitate etc.
Scopul mesajului este și el important de identificat, la fel ca elementele care ajută sau perturbă receptarea mesajului.
Folosirea corectă a achizițiilor lingvistice pentru producerea sau înțelegerea unor mesaje
Elevii care susțin examenul de Bacalaureat 2021 trebuie să aibă în vedere că programa la Limba română prevede ca ei să știe componentele și funcțiile actului de comunicare, normele limbii literare, tipuri de texte și structura lor, rolul verbelor în narațiune, dar și al formulelor de adresare.
Identificarea temei unui text la prima vedere sau studiat
Elevii trebuie să găsească tema, motivul sau viziunea despre lume dintr-un text studiat sau la prima vedere. De asemenea, ei trebuie să identifice genul literar din care face parte și modul de reflectare a acestuia.
Identificarea și analiza componentelor de structură specifice textului narativ
Elevii vor trebui să găsească particularități ale construcției subiectului în textele narative, instanțele comunicării și construcția personajelor. Aceștia trebuie să explice și să caracterizeze personaje în funcție de tipurile lor, dar și să găsească registrele stilistice în care se încadrează textul.
Ce a picat la BAC Limba română anul trecut
În 2020, la Subiectul I, punctul A, absolvenții de liceu au avut de rezolvat mai multe cerințe pe baza unui unui fragment din “Amintiri despre George Călinescu”, de Mircea Bandu.
La punctul B de la Subiectul I, candidaților și s-a cerut să redacteze un text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumenteze dacă mass-media contribuie sau nu la crearea imaginii publice a unei persoane, raportându-se atât la informațiile din textul de la subiectul I, cât și din experiența personală sau culturală.
La Subiectul II, elevilor li s-a cerut să prezinte, în minimum 50 de cuvinte perspectiva narativă dintr-un fragment din Arhanghelii, de Ion Agârbiceanu.
La Subiectul III, elevii au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularități ale unei comedii studiate.
Baremele la BAC Limba română 2020 au fost publicate pe subiecte.edu.ro.
Citește și: