Prima pagină » Tu știi Ce Mai Fac Banii Tăi? » Răspunsul lui Iohannis la întrebarea cine sunt primii cinci finanțatori ai campaniei sale prezidențiale

Răspunsul lui Iohannis la întrebarea cine sunt primii cinci finanțatori ai campaniei sale prezidențiale

Candidatul ACL, Klaus Iohannis, susține că nu este interesat de identitatea marilor finanțatori ai campaniei sale prezidențiale.

„Habar n-am și nici nu mă interesează”, a răspuns Klaus Iohannis, invitat miercuri  de Gândul la dezbaterea „Vreau Președinte”, întrebat care sunt primii cinci finanțatori ai campaniei sale electorale și pe câți dintre aceștia i-a cunoscut personal. În opinia sa, finanțarea nu este preocuparea candidatului, ci a secretariatului general al partidului. „Nu mă ocup de așa aceva. Secretariatul general se ocupă de finanțarea campaniei. Eu mă ocup de partea politică”, a spus Iohannis, evaziv și în legătură cu cât a calculat ACL că va costa în final campania electorală: „Nu îmi propun nimic. Dacă aș putea aș face campania fără bani, dar este greu. Cu siguranță vom putea citi în Monitorul Oficial darea de seamă când se încheie totul”.

Klaus Iohannis a intrat în campanie cu susținerea PNL și a PDL, ambele partide avânt în ultimul an dificutăți financiare cunoscute. Dacă PNL a rămas cu datorii de peste 800.000 de euro față de compania Tempus numai după campania pentru europarlamentare din mai, la care se adaugă minusuri contabile din trecut, PDL a găsit, după încheierea mandatului de președinte al partidului al lui Emil Boc, restanțe de 2 milioane de euro.

Klaus Iohannis admite că actualul sistem de finanțare este netransparent. „Eu pot să vă spun că, în calitate de președinte al României, voi propune o discuție amplă despre modul în care se realizează finanțarea campaniilor electorale în România. Fiindcă așa nu, cum este acum nu mi se pare transparent, nu mi se pare trasabil și nu mi se pare contabil. După părerea mea, finanțarea unei campanii trebuie stabilită în așa fel încât să existe, totuși, o marjă de manevră pentru partide politice – evident, un partid mare trebuie să aibă posibilități să se manifeste altfel decât un mini-partid -, dar finanțarea trebuie să devină transparentă, realistă și să existe clar posibilitatea de de a urmări de unde vine finanțarea de unde vine, unde merge și cum se pune în practică finanțarea”, a spus el.

Întrebat însă dacă, în spiritul acestei transparențe, ar fi de acord să își publice în timp real, online, bugetul de venituri și cheltuieli de campanie, candidatul ACL a amânat acest moment până la modificarea legii. „Acum funcționăm după o legislație în vigoare. Ceea ce propun eu este pentru viitor, pentru a evita bănuieli de orice fel de tip”, a adăugat Iohannis.

 

Autor