Prima pagină » Black Friday » Porcul de Crăciun, la un click distanță. Specialiștii atrag atenția

Porcul de Crăciun, la un click distanță. Specialiștii atrag atenția

Porcul de Crăciun nu se mai cumpără nici de la obor, nici de la supermarket, ci se rezervă direct din ograda crescătorilor, transmite Antena 1. 

Costurile sunt mai mici, iar clienții consideră gustul ca fiind „nepreţuit”.  Doar că în loc să cumpere din piaţă sau de la crescători, comandă carnea de pe Internet.

Carnea de porc, mai scumpă decât era anii trecuți

Din cauza pestei porcine, cererea a devenit mare decât oferta.

Specialiştii atrag atenția clienților să cumpere carne de porc doar de la persoane autorizate şi care au avize sanitare.

Indiferent de preț, carnea de porc infestată  cu trichineloză poate fi duce la îmbolnăvire.

„Trichineloza este o boală parazitară majoră, transmisibilă de la animale la om, care ridică multe probleme în multe țări din lume, România fiind în top 3 mondial în 2019, în care aceasta înregistrează valori crescute de prevalență la porc și numeroase cazuri de îmbolnăviri umane. În România se înregistrează focare de trichineloză mai ales în preajma sărbătorilor de iarnă, care implică de la câteva persoane la câteva zeci, în funcție de câte au consumat din carnea de porc neverificată. Trichineloza a fost, este și rămâne o importantă boală parazitară care duce la cheltuirea unor sume importante atât în țara noastră cât și în alte țări. Pentru a nu risca să se îmbolnăvească, oamenii trebuie să evite consumul de carne de porc necontrolată și neverificată, iar pentru eradicarea trichinelozei singura soluție este ca România să desființeze creșterea tradițională a porcilor în coteț”, a spus Gherman, medic veterinar, profesor la disciplina de Parazitologie și Boli Parazitare a Facultății de Medicină Veterinară din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca.

Cu cât se vinde un porc pe Facebook

Pe reţelele de socializare, precum Facebook, anunţurile sunt însoţite de fotografii, iar la descriere apare şi preţul.

Între 15 şi 18 lei pe kilogram în viu, în funcţie de fiecare regiune a ţării. Cine îl doreşte însă tranşat ori transportat la domiciliu va plăti câteva sute de lei în plus.

Mihaela Bilic: „Carnea nu îngrașă, ci ajută la slăbit”

Carne de pui sau porc?, este întrebarea pusă de medicul nutriționist Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook .  Odată cu venirea toamnei și scăderea temperaturilor, se schimbă și apetitul.

„Frigul ne îndeamnă să mâncăm alimente hrănitoare, gata cu verdețurile, ne e poftă de carne! Și bine facem, indiferent de culoare și de animalul de la care provine, carnea este cea mai valoroasă sursă de proteine complete”.

Medicul spune că proteinele din carne țin de foame multe ore și au calorii negative. Organismul cheltuiește energie pentru metabolizarea lor.

„Carnea nu îngrașă, ci mai degrabă ajută la slăbit. Facem ce facem și tot la slăbit am ajuns! Întrebarea este ce alegem: vită, porc sau pui?”, se întreabă Mihaela Bilic.

Carnea de porc este tot o carne albă, în cărțile de nutriție e pusă alături de carnea de pasăre și de vițel. Porcul este un animal omnivor, de aceea grăsimea lui este mai puțin saturată, deci mai sănătoasă, față de grăsimea rumegătoarelor, adică vită sau oaie. Mușchiulețul are doar 4% grăsime, în timp ce costițele și ceafa împănate au până la 15% grăsime. Nu tot porcul e gras!  Porcul are avantajul că nu trebuie hrănit intensiv, poate fi sacrificat la orice vârstă și la orice greutate și va fi bun din vârful urechilor până în vârful cozii.

„Dacă mă întrebați pe mine, eu aleg porc…dar fiecare e liber să aleagă ce-i place, carne să fie”, a spus Mihaela Bilic.

Sursa Foto: Shutterstock

Citește și: Cât costă acum un kilogram de carne de PORC în viu. Mulți fac deja rezervări online

Autor
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele

Citește și