Industria hainelor la mâna a doua a adus încasări de 7 miliarde de EURO la PIB-ul statelor europene, transmite Euronews. În medie, europenii, mai ales cei de sex feminin, aruncă 11 kg de haine anual la gunoi. Peste 85% dintre hainele aruncate pentru care au fost resurse consumate, animale sacrificate, păduri tăiate, râuri poluate cu vopsele și atmosfera poluată, sunt incinerate sau aruncate în depozitele de deșeuri.
Peste 150.000 de locuri de muncă „verzi” au fost create pentru că tot mai mulți europeni, din grija pentru mediu, îmbracă haine „second-hand” într-un context în care viitorul climatic se anunță a fi „sumbru”.
Industria de haine este a patra ca nivel de poluare la nivel global după industria petrolieră, industria auto și industria aeronautică. Experții specializați pe mediu îi sfătuiesc pe toți oamenii să păstreze hainele cât mai mult sau să le doneze ori să le vândă altor persoane care au nevoie.
Râurile și lacurile au ajuns să fie poluate din cauza industriei hainelor. Potrivit unor statistici, fiecare femeie din Europa aruncă anual la gunoi aproximativ 11 kg de haine. Însă, indiferent că este vorba de cămăși, blugi, sacouri, tricouri, geci de piele, salopete denim, fuste, rochii, chiar și lenjerii, toate hainele pot fi spălate și refolosite de alte persoane pentru o durată de timp mai îndelungată.
Mircea Ilie, co fondator Viitor, a declarat pentru Euronews:
„Se estimează că în materie de emisii de dioxid de carbon, industria de de textile contribuie la schimbările climatice mai mult decât transporturile aeriene și navale la nivel global combinate. Din punct de vedere al sustenabilității, sigur este mult mai bine să folosim produse și implicit textile care au fost deja produse odată”.
Georgiana, o clientă care cumpără deseori haine de la magazinele second hand ce a fost intervievată de corespondenții Euronews, se declară încântată:
„Mă îmbrac de la second-hand pentru că vreau să fiu diferită. Majoritatea hainelor pe care le găsesc aici sunt diferite față de ce se găsesc în magazinele noi. Te trezești pe stradă că mai poartă aceeași rochie ca alte 10 femei, dar aici nu”.
„Găsești haine destul de ok și calitative și la un preț decent față de magazine sau mall-uri”, a precizat Valentina.
„Sunt unicate, sunt de calitate, sunt frumoase, găsești lucruri deosebite”, a menționat Rodica.
În primii ani de la revoluția anticomunistă din 1989, românii cumpărau haine mai des de la magazinele second hand din motive financiare. După 2020, după mai multe veri secetoase și inundații catastrofale, românilor au început să le pese de schimbările climatice și să le combată prin a refolosi produsele.
În 2023, potrivit unui raport citat de Euronews, procentul celor care au cumpărat haine second hand în țara noastră a depășit 60%.
Rodica Bulăceanu, reprezentant al Organizației Humana, a declarat:
„Sunt cei din tinerea generație, dar și milenialii, care se îndreaptă spre astfel de locuri care creează până la urmă o altă viziune asupra unui job obișnuit, cu focus mai mult pe salvarea resurselor naturale”.
Chiar și marile magazine de haine au pus la dispoziție cumpărătorilor posibilitatea de a returna îmbrăcămintea folosită în schimbul unui voucher de reducere pentru a fi reciclate.
Sursa Foto: Shutterstock
Citește și despre mașinile second hand, care ar putea fi refolosite în loc să sfârșească în gropi de deșeuri auto: