Acest proiect este susținut de BCR Banca pentru Locuințe. BCR Banca pentru Locuințe oferă o variantă profitabilă și sigură de a economisi bani și de a beneficia de un credit ieftin, dacă clientul dorește ulteruior acest lucru. În prima etapă de economisire, recomandăm ca depunerile să se efectueze lunar astfel incât randamentul economiilor să fie cât mai mare (minumul este de 12%). Pentru banii economisiți banca acordă anual o dobândă, iar statul oferă o primă în proporție de 25% din economiile efectuate în decursul unui an calendaristic. Prima de stat se acordă doar cetățenilor români cu domiciliul stabil în România și nu poate depăși echivalentul în lei a 250 euro. Vă recomandăm să încheiați contracte chiar și pe numele copiilor și astfel, daca economisiți puteți încasa mai multe prime de la stat. BCR BpL a încasat integral Prima de la stat pentru anul 2013 și astfel până la sfârșitul sâptâmânii clienții BpL o vor primi în conturile de economisire.
Dificultățile economice și ratele scăzute ale dobânzilor la economisire au contribuit la reducerea economisirii. În septembrie, spre exemplu, nivelul mediu al dobânzilor pentru depozitele la termen ale populației era de circa 3,12%, cu 1,37 puncte procentuale mai puțin decât în septembrie 2013 și cu 3,48 puncte procentuale mai puțin decât în aceiași perioadă a lui 2007. Cele mai mari dobânzi din ultimii șapte ani au fost practicate în perioada martie-aprilie 2009, când au sărit de 14%, reiese din datele Băncii Naționale a României (BNR).
Sursă: BNR
Suma medie economisită per ocazie de economisire de către cei care economisesc în mod frecvent și ocazional s-a menținut la valoarea de 111 euro în 2013.
BCR sprijină nevoile de economisire ale românilor
Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor de economisire a românilor, BCR Banca pentru Locuințe oferă o variantă profitabilă și sigură de a economisi bani, sistemul de economisire-creditare. Produsul se adresează oricui vrea să pună deoparte niște bani, indiferent de venituri sau vârstă.
În prima fază, cea de economisire, clienții beneficiază de o primă de la stat, în valoare de 25% din suma depusă la bancă timp de un an, nu mai mult de 250 de euro, precum și de un randament anual de minim 12%, cu condiția de a economisi constant.
După cinci ani, clienți pot alege fie să-și retragă sumele puse deoparte și câștigurile (dobânda și prima de la stat), fie pot continua contractul, dacă întrunesc criteriile de eligibilitate, având acces la o finanțare avantajoasă în lei, fără risc valutar.
BCR Banca pentru Locuințe ofere credite destinate spațiului locativ, cu rate ale dobânzii de 5% pe an, fixe pe toată perioada de rambursare.
Românii vor să economisească, însă au salarii foarte mici
Anul trecut, românii care economiseau au reușit să pună deoparte, în medie, 40 de euro pe lună, față de 181 de euro în Austria sau 90 de euro în Slovacia, reiese dintr-un raport al Erste Group. Totodată, doi din cinci români spuneau că preferă să economisească fără a apela la un produs din sectorul financiar.
România se află pe primul loc în Europa Centrală și de Est în ceea ce privește importanța acordată de populație economisirii. Astfel, 84% dintre români consideră că economisirea este importantă, față de o medie de 77% la nivelul statelor din Europa Centrală și de Est.
Cu un an înainte, românii reușeau să economisească în jur de 9% din venitul lunar, la fel de mult ca austriecii, cehii sau germani. Sumele erau însă cele mai reduse din cele 12 state analizate de Erste, din cauza diferențelor foarte mari între veniturile medii din România și cele din restul Europei.
Astfel, în termeni nominali, românii economiseau în 2012 în jur de 39 de euro pe lună. Germanii conduceau acest top, cu economii lunare de 178 de euro, ei fiind urmați de austrieci (164 de euro), polonezi (90 de euro), slovaci (83 de euro) și cehi (78 de euro).