Mărturiile comisarului care a strâns probele din cenușa de la Colectiv: „Nu văzusem niciodată atâtea cadavre la un loc. Pe ecranul telefoanelor vedeai cum sună mama, tata”

Publicat: 30 10. 2020, 12:30
Actualizat: 22 11. 2021, 12:04
Mărturiile zguduitoare ale comisarului care a strâns probele din cenușa de la Colectiv: „Nu văzusem niciodată atâtea cadavre la un loc. Pe ecranul telefoanelor vedeai cum sună mama, tata”. Foto: Mediafax FOTO si Ministerul de Interne

30 octombrie 2015. Ziua care în urmă cu cinci ani a schimbat România pentru totdeauna. Jumătate de deceniu s-a scurs deja de la tragedia care continuă să fie o rană deschisă pentru România: COLECTIV. Un cuvânt greu de pronunțat astăzi care a scos în stradă românii cu miile. Atunci, mulțimea furioasă a strigat pentru prima dată: „Corupția ucide”. Guvernul Ponta a picat la presiunea străzii. 64 dintre ei nu au supraviețuit flăcărilor și substanțelor nocive inhalate. Unul și-a pus capăt zilelor. Mulți alții au rămas cu semne pe viață: supraviețuitori, părinți, frați, surori, medici, polițiști, asistene, prieteni, pompieri. 

Nu văzusem niciodată atâtea cadavre la un loc și mai ales atâția tineri” este mărturia lui Florian Eniță, cel care a coordonat cercetarea la fața locului în tragedia Colectiv. Fostul comisar-șef de la Serviciul Omoruri a vorbit în exclusivitate pentru GÂNDUL.RO despre cea mai grea cercetare din cariera sa: fără lumină naturală, cu ajutorul unor generatoare electrice, polițiștii de la Omoruri au adunat săptămâni întregi obiecte și probe din incendiul de la Fabrica Pionierul.

În noaptea de 30 octombrie 2015, Florian Eniță era acasă. A deschis televizorul și a văzut câteva imagini de la Fabrica Pionierul. Știrile începuseră să curgă pe toate posturile de televiziune: „ Incendiu la Fabrica Pionierul. Sunt și doi morți”, scria alarmant pe burtierele posturilor de televiziune.

Comisarul care a condus cercetarea la Colectiv: „La fața locului am aflat că sunt 26 de cadavre”

Nu știam că este inițial clubul Colectiv. Au dat la știri și faptul că sunt două cadavre. În momentul acela Parchetul de lângă Tribunalul București a hotărât să preia dosarul și noi toți de la serviciul omoruri am fost alarmați. Am ajuns acolo fiecare cu ce a putut. Când am ajuns curtea era plină de ambulanțe, de autospeciale. A trebuit să-i lăsăm să-și facă datoria. Nu aveam cu ce să-i ajutăm, nu eram echipați pentru așa ceva. Ambulanțele au acordat primul ajutor, i-au luat pe cei răniți și transportat la spital. La fața locului am aflat că sunt 26 de cadavrele. Erau așezate într-o hală alăturată. Încă o persoană a decedat în drum spre spital. Au fost 27 de decese în noaptea aceea”, își amintește comisarul Florian Eniță.

Filmul unei tragedii

Comisarul Eniță împreună cu alți trei colegi de la Omoruri a rămas să cerceteze exteriorul locului până la șapte dimineața. În noaptea de 30 octombrie spre 31, polițiștii nu au putut intra în interiorul clubului. Pompierii i-au avertizat că trebuie să aerisească locul. Afară, 26 de corpuri zăceau acoperite cu folie.
Nu am intrat absolut deloc în interior în noaptea respectivă. Pompierii ne-au spus că trebuie să aerisească. Curtea era plină de obiecte personale pe care trebuia să le marcăm și să le ridicăm ulterior. Au plecat ambulanțele. Au fost examinate cele 26 de cadavre. Cei mai mulți erau foarte arși. Nu văzusem niciodată atâtea cadavre la un loc și mai ales atâția tineri. Au fost duse la IML. Tot ce era în curte și pe o suprafață destul de mare. Ei s-au împrăștiat după ce au ieșit din club prin curte și și-au lăsat obiectele personale. Fie că erau în stare de inconștiență sau de șoc au abandonat obiectele acolo. Era imposibil să supraviețuiești în acel container de tablă. Nu au mai putut deschide acea ușă. Au lovit în ușă, în pereți. Au încercat să scape de acolo dar era imposibil. Nu poti ieși zeci de oameni pe o ușă de 80 de cm. Aici s-a petrcut toată tragedia și au fost cuprinși de flăcări”, rememorează comisarul Florian Eniță.

Zgomotul telefoanelor mobile

Erau abandonate telefoanele peste tot. Pe alei, se auzeau din rucsacuri, genți. Nu puteam răspunde. Nu aveam cum. Dar vedeam pe ecran cum suna mama, tata. În următoarele săptămâni am folosit niște generatoare electrice pentru a lumina interiorul. Cercetarea nu se putea face decât pe bucăți mici. Astfel te încurci. Fiecare obiect a fost ambalat. E o muncă destul de grea în condițiile de întuneric deplin. Nu era o lumină naturală”, își amintește Florian Eniță.

În noaptea de 30 spre 31, în toate spitalele din București s-a desemnat câte un ofițer de la Serviciul Omoruri pentru a stabili starea de sănătatea a fiecărui pacient și pentru a începe o primă audiere.
Unii puteau vorbi, alții nu. Cei care erau internați în anumite locuri unde nu se putea pătrunde sub nicio formă. Și aici vorbesc de cei care erau în stare foarte gravă.În momentul în care a izbucnit incendiul unii dintre ei și-au dat seama că nu au pe unde să iasă. La ieșirea din club au ajuns foarte mulți oameni. Acolo s-a provocat o busculadă și nu au mai putut să iasă. Au mers în alte părți la etaj, în zona administrativă. Au fost câteva persoane care s-au ascuns în spatele garderobei, una era un fel de culoar. Acolo focul nu și-a făcut prezența și nici fumul. Au avut noroc că a fost un pic de oxigen și au reușit să scape cu viață din această încercare”, spune polițistul Florian Eniță

”Colectiv se poate repeta oricând”

„Au existat tot felul de voci care au spus că cineva a încercat să dea foc și să facă rău. Nu a fost așa în niciun caz. Probele coroborate cu imaginile pe care le-a văzut toată lumea arată că este o tragedie nefericită”, mărturisește Eniță.

El avertizează că, din păcate, o tragedie ca la Colectiv se poate repete oricând. „Dacă ne uităm în centrul vechi funcționează tot felul de cluburi. Acum sunt închise din cauza pandemiei. Dar dacă nu era pandemia ar fi funcționat. Aceste cluburi nu sunt făcute pentru așa ceva. Sunt restaurante care au o singură ieșire și aceea pe trepte cu o singură ușă. Oricând se poate repeta și va fi mai rău. Oamenii nu se mai pot evacua. Unii nu au autorizație ISU și așteaptă să o obțină de câțiva ani de zile. Se poate întâmpla oricând așa cum s-a întâmplat și în altă parte, în SUA sau alte țări”, spune Florian Eniță.

 

 

 

 

Volume 43%