Nouă ani de la tragedia din Colectiv. În fața fostului „Club al morții” se ține slujba de pomenire a celor decedați

Publicat: 30 10. 2024, 12:59

Miercuri s-au împlinit 9 ani de la cea mai mare tragedie românească de după Revoluție: incendiul devastator de la Colectiv, în urma căruia 64 de tineri au murit. Un număr de 27 dintre aceștia au pierit la fața locului, iar ceilalți, în zilele cutremurătoare ce au urmat, după ce au fost transferați în spitalele din București.

Incendiul devastator a izbucnit în seara zilei de 30 octombrie 2015, în Clubul Colectiv, situat în str. Tăbăcarilor nr. 7, sectorul 4 din Bucureşti.

În acea seară, în Clubul Colectiv, trupa „Goodbye To Gravity” susţinea un concert de lansare a unui nou album. Potrivit martorilor, incendiul a izbucnit din cauza unor artificii aprinse în timpul concertului, extinzându-se rapid la tavan.

La scurt timp, sutele de tineri care se aflau în club s-au îmbulzit spre singura ieșire din locație, acolo unde s-a creat o ambuscadă fatală. Ieșirea din club se făcea printr-un container, astfel că evacuarea a fost extrem de dificilă. Rezultatul: sute de tineri au rămas blocați în hală, asta în timp ce buretele topit de pe tavan pica pe ei…

Sute de răniți transportați în spitalele precare din București

Sute de persoane rănite au fost transportate la spitalele Floreasca, de Arşi, Elias, Militar, ”Sf. Pantelimon”, Judeţean Ilfov, ”Sf. Ioan”, ”Bagdasar-Arseni”, Municipal, Colţea, ”Marie Curie” şi „Grigore Alexandrescu”. Ulterior, 34 dintre răniţi au fost transferaţi la clinici medicale din Austria, Belgia, Olanda, Germania, Marea Britanie, Norvegia, Israel şi Elveţia.

Condițiile precare din spitalele bucureștene și lipsa unor condiții pentru tratarea marilor arși a făcut ca tragedia de la Colectiv să se transforme într-un coșmar fără sfârșit… Cu imunitatea extrem de scăzută, zeci de tineri continuau să piară la zile bune după incendiu, din cauza infecțiilor nosocomiale din spitalele Capitalei.

Dosarul Colectiv, cine a fpost condamnat

Fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat definitiv la 12 mai 2022 de Curtea de Apel Bucureşti la 4 ani închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu tragedia din octombrie 2015 de la clubul Colectiv.

Slujbă de pomenire în Piața Bucur

Și patronii Clubului au primit pedepse cu executare. Vezi AICI ce alte pedepse s-au primit în Dosarul Colectiv

Miercuri, în Piața Bucur, acolo unde se află fosta clădire Pionierul, în care funcționa Colectiv, zeci de persoane s-au strâns pentru a aprinde o lumânare în memoria victimelor acestei tragedii.

Eugen Iancu, tatăl unui tânăr decedat în urma incendiului și președinte al Asociației Colectiv GTG 3010, a declarat la fața locului că în cei 9 ani de la tragedie în România nu s-a schimbat nimic.

„În momentul în care ai un astfel de dezastru, te gândești la prevenție. Când un astfel de dezastru îți lasă în urmă 200 de victime și îți mor 66, te întrebi: unde s-a greșit? La noi, nu s-a schimbat nimic, în legislație, în modul în care construim. Dureros este că nu s-a întâmplat nimic în lumea medicală”, a declarat Eugen Iancu, marți, în fața fostului Club Colectiv.

Foto: Alexandra Pandrea, Gândul


Citește și:

VIDEO | Ce spun părinții victimelor incendiului din Colectiv, la 8 ani de la tragedie! ”Multă lume evită poveștile triste”

Pianistul Alex Penescu, supraviețuitor al incendiului din Colectiv: „Am aflat de la radio că unul dintre prietenii mei cei mai buni a murit”