Supraviețuitorii și rudele victimelor tragediei de la Colectiv: „Judecători și procurori, să vă fie rușine!”
Supraviețuitorii tragediei din clubul Colectiv din București, dar și rudele acestora, se declară nemulțumiți de modul în care se desfășoară procesul privind incendiul de acum șase ani.
Totodată, ei se declară revoltați și de modul în care autoritățile au gestionat sistemul sanitar din România după incendiul în care și-au pierdut viața 65 de oameni.
Într-un mesaj postat pe pagina de Facebook, asociația Colectiv GTG 3010 scrie că la exact șase ani de la tragedia care a marcat întreaga țară, instanțele de judecată nu au reușit să găsească vinovații și să îi pedepsească.
„6 ani, 65 de morți, 0 condamnări. Dosarele Colectiv. Judecători, procurori ai Parchetului General, procurori ai Parchetui Militar, să vă fie RUȘINE”, se arată în postarea celor de la Colectiv GTG 3010.
Tatăl uneia dintre victimele din Colectiv: Este strigător la cer ca, după șase ani de la Colectiv, să nu avem un centru de mari arși în România
La rândul său, Eugen Iancu, președintele Asociației Colectiv și tatăl unuia dintre tinerii care au murit în tragedia din octombrie 2015, spune că, după șase ani, România încă nu are un centru pentru tratarea marilor arși, nici suficiente paturi și nici o bancă de piele.
„Este strigător la cer ca, după șase ani de la Colectiv, să nu avem un centru de mari arși în România. Îmi doresc să văd aceste centre construite în România, aceste centre ar salva vieți. Cumva, copiii noștri nu au murit degeaba. Nevoile unui mare ars sunt enorme și nu i le decontează nimeni. După Colectiv s-au făcut multe controale, s-au dat multe amenzi, s-au închis spații comerciale și atât. Din păcate, vedem și la șase ani după Colectiv că întotdeauna acționăm post. Legea ar trebui să impună prevenția“, a declarat Eugen Iancu pentru Sănătatea TV.
Sâmbătă se împlinesc șase ani de la tragedia de la Clubul Colectiv, în urma căreia 65 de persoane și-au pierdut viața și peste 160 au fost rănite. În amintirea lor, din începând cu anul 2019, la data de 30 octombrie este marcată în România Ziua pacientului cu arsuri, iar cu această ocazie, sâmbătă au loc mai multe evenimente comemorative.
Între orele 17.00-23.00, va fi organizată o adunare publică având drept obiect comemorarea victimelor de la Clubul Colectiv. Și Arhiepiscopia Bucureştilor a organizat o slujbă de pomenire la biserica „Sf. Nicolae” și slujba parastasului, care a fost oficiată în fața Clubului Colectiv de soborul de preoți.