Adevărul despre RCA. Ce ne diferențiază de alte țări?

Adevărul despre RCA. Ce ne diferențiază de alte țări?
Publicat: 11/09/2024, 15:10
Actualizat: 12/09/2024, 12:15

UNSAR lansează astăzi platforma de informare „Adevărul despre RCA” – http://www.adevaruldesprerca.ro. Proiectul își propune să aducă asigurarea RCA mai aproape de șoferi și păgubiți și să faciliteze accesul la informații clare, verificate și accesibile, în contextul în care dezinformarea și fenomenul fake news au ajuns la un nivel alarmant în spațiul public. Spre exemplu, chiar recent, o asociație fără competențe pe zona de asigurări vorbește despre despăgubirile plătite în baza polițelor RCA, dar “uită” să ia în calcul și despăgubirile plătite de către FGA – Fondul de Garantare a Asiguraților. De asemenea, se omite faptul că există dosare care sunt încă în rezervă, și care urmează să fie soluționate.

Desigur, este de înțeles că discuțiile se duc de cele mai multe ori înspre costul asigurărilor RCA. Ce este mai puțin cunoscut este că acest cost este influențat de mai mulți factori, însă cei mai importanți sunt: 1. Frecvența daunelor RCA (adică raportul dintre numărul daunelor și cel al polițelor emise) și 2. Dauna medie plătită pentru fiecare accident.

Deci ce ne diferențiază de alte țări? Să le luam pe rând:

  1. Frecvența daunelor RCA – este una dintre cele mai ridicate la nivel european. Spre exemplu, în România, frecvența medie a daunelor este de peste 6%. Adică, în fiecare an, din fiecare 100 de vehicule, cel puțin 6 sunt implicate în accidente cu pagube materiale, vătămări corporale sau decese – un număr alarmant comparativ cu alte țări. Spre exemplu, România are o frecvență medie a daunelor de aproape 3 ori mai mare față de Ungaria (2,2%) și de aproximativ 2 ori mai mare față de Slovenia (2,7%), Cehia (2,8%) și Polonia (3.3%).

  2. Dauna medie RCA. Practic, pentru fiecare accident rutier, asigurătorii din România plătesc, în medie, în baza polițelor RCA, despăgubiri de peste 2.400 EUR, mai mult decât în alte țări din Europa Centrală şi de Est. De exemplu, în Croația, dauna medie RCA este 2.176 EUR. Acest lucru înseamnă că, pentru fiecare accident, în România se plătesc despăgubiri cu până la 10% mai mari decât în Croația, cu 8% mai mari decât în Slovacia și cu 5-6% mai mari decât în Ungaria și Polonia. În unele țări, valoarea medie a daunelor RCA depășește nivelul din România, însă frecvența mai redusă a accidentelor rutiere în aceste state compensează impactul final asupra costului RCA.

În concluzie, pentru a putea reduce primele de risc RCA, este esențial să se intervină asupra celor doi factori principali care influențează costul asigurării: frecvența ridicată a daunelor RCA, care se situează printre cele mai înalte din Europa, dar și dauna medie RCA, care înregistrează creșteri semnificative an de an.

O asemenea evoluție în piața asigurărilor RCA poate fi realizată prin adoptarea cât mai rapidă a unor ajustări bine gândite la Legea nr. 132/2017 privind RCA. Aceste modificări trebuie să fie echitabile, având în vedere interesele tuturor părților implicate, și să genereze beneficii atât pentru consumatori (asigurați), cât și pentru persoanele prejudiciate în urma accidentelor rutiere provocate de asigurați. Prin intermediul „Adevărul despre RCA”, industria de asigurări își reafirmă angajamentul față de educație, bună informare și transparență, dorind să ofere șoferilor și păgubiților instrumentele necesare pentru a lua decizii informate cu privire la asigurarea RCA.

Despre UNSAR

Înființată în 1994, UNSAR – Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România reprezintă 21 de companii de profil. Acestea dețin o pondere de peste 90% din piața locală de asigurări. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea și reprezentarea intereselor asigurătorilor și reasigurătorilor din România, participarea la îmbunătățirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activității de asigurări în România și a dezvoltării durabile a industriei de profil pe plan intern și internațional. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federației Asigurătorilor și Reasigurătorilor Europeni – Insurance Europe. Asigurările reprezintă un sector – cheie al economiei românești, contribuind la dezvoltarea acesteia. Asigurătorii din România plătesc despăgubiri de 5,2 milioane EUR în fiecare zi calendaristică.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Mesajul Germaniei pentru Putin: Retrageți-vă trupele din Ucraina și începeți negocierile cu Kievul
Ce a apărut la mormântul lui Silviu Prigoană, la o zi după înmormântare: 'Nu trebuie...
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner...
Orașul din România în care casele de peste 1,5 milioane se vând ca pâinea caldă....
Legenda boxului vs. fenomenul digital: Cum s-au pregătit Mike Tyson și Jake Paul pentru confruntarea...
O profesoară a fost arestată după ce s-a aflat că avea o relație cu un...
Ucraina se pregătește să arunce în luptă brigada de soldați antrenată în Franța, dotată cu...
Blat făcut de Prigoană și Mihaela?! Silviu nu era de fapt căsătorit, dar avea un...
Nu mai cumpăra ACESTE 7 alimente congelate. Se găsesc în toate supermarketurile din România! Ce...
Ce măsuri dure ar putea lua Guvernul, după ce Bruxelles a avertizat că economia nu...
Văduva lui Silviu Prigoană, declarații bombă după decesul omului de afaceri
Ei sunt Florin și Axinia, doi dintre cei 9 români care au murit în urma...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Ce fel de dubă poți să conduci cu permis Categoria B?
Ciolacu va pune la dispoziţie explicaţiile Ucrainei în privinţa interdicţiei lui George Simion
GENIUL matematician, forțat să se CASTREZE chimic pentru că...
Obligatoriu pentru românii care au buletin! Trebuie să anunțe în termen de 24 de ore
Sindromul accentului străin. Boala misterioasă căreia medicii nu-i dau de cap
Regina Întunericului și Adriana Bahmuțeanu, replici dure după întâlnirea în taină cu Honorius Prigoană. Ce...
Mike Tyson vs. Jake Paul: Când (ora României) și unde se difuzează online meciul?
Cum îl apără Gabriela Cristea pe Tavi Clonda: “Tu îți permiți să-ți dai cu părerea...
Jake Paul, șocat de gestul adversarului său, Mike Tyson: "Trebuie să mă ciupesc Tocmai am...
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că...
Cercetătorii au anunțat „o descoperire crucială” în cazul tuberculozei