Ce afecțiune pot indica durerile intense de spate?

Ce afecțiune pot indica durerile intense de spate?
Ce afecțiune pot indica durerile intense de spate?
Publicat: 15/06/2023, 08:00
Actualizat: 21/06/2023, 13:16

Durerile de spate sunt frecvent întâlnite, orice persoană confruntându-se cel puțin o dată în viață cu astfel de neplăceri. Însă, dacă durerile sunt intense, persistente și sunt însoțite și de senzație de amorțeală sau de slăbiciune la nivelul membrelor, atât în brațe cât și în picioare, afectând considerabil calitatea vieții pacientului, atunci acestea pot indica o afecțiune a coloanei vertebrale: hernia de disc.

Una dintre cele mai des întâlnite boli degenerative spinale neurochirurgicale, hernia de disc apare atunci când se produce o deteriorare a unuia sau a mai multor discuri intervertebrale și se manifestă mai frecvent în partea inferioară a spatelui (lombar), cât și în zona gâtului (cervical). Însă, poate afecta orice altă zonă a coloanei vertebrale.

Suprasolicitarea, sedentarismul, poziția necorespunzătoare la birou, excesul ponderal sunt câțiva dintre factorii de risc care contribuie la dezvoltarea herniei de disc. În lipsa diagnosticului și a unui tratament adecvat, afecțiunea se poate agrava, având consecințe severe – durere cronică de spate, amorțeală, slăbiciune sau, când se produce compresia nervilor spinali, pacientul se poate confrunta cu impotență funcțională, dificultăți în deplasare, sau chiar paralizia membrelor inferioare. De aceea, efectuarea unui control de neurologie este recomandat pentru evitarea potențialelor complicații. Alături de examenul clinic, medicul va recomanda, pentru stabilirea unui diagnostic corect, efectuarea unor investigații imagistice, cum ar fi: RMN, CT, radiografie sau electromiografie (EMG).

Odată diagnosticul stabilit, medicul va decide care este cel mai potrivit tratament, în funcție de severitatea bolii și de particularitățile fiecărui pacient în parte. În cazurile ușoare, se recomandă terapia conservatoare. Dacă simptomele continuă să persiste și să se intensifice, apare un deficit motor sau există risc de paralizie, atunci singura soluție de tratament este chirurgia.

În prezent, datorită dezvoltării tehnologiei și tehnicilor medicale, hernia de disc poate fi tratată și minim invaziv, cu multiple beneficii pentru pacienți: incizii de mici dimensiuni, cicatrici aproape insesizabile, recuperare rapidă, risc redus de complicații, spitalizare de scurtă durată. La Spitalul Clinic SANADOR, intervențiile neurochirurgicale pentru tratarea herniei de disc sunt realizate în condiții de maximă siguranță în cadrul Secției de Neurochirurgie, de către o echipă medicală de elită, cu ajutorul microscopului ultraperformant, de ultimă generație, Zeiss Kinevo 900. Capacitatea acestuia de o oferi o imagine mult mărită a câmpului operator, precum și detalii esențiale despre structurile anatomice vizate, face posibilă realizarea și reușita chiar și a celor mai minuțioase intervenții chirurgicale.

Pe lângă cele mai avansate metode de tratament, pacienții cu afecțiuni ale coloanei vertebrale au acces la SANADOR și la consulturi de specialitate și investigații specifice, în vederea stabilirii unui diagnostic de certitudine, realizate cu aparate RMN moderne – Siemens Magnetom Vida și Siemens Magnetom Skyra, cu putere de 3 Tesla.

De asemenea, pacienții care au nevoie de recuperare pot apela la serviciile Departamentului de Medicină fizică și de reabilitare din Spitalul Clinic SANADOR, asigurate de personal medical empatic și foarte bine instruit. Planul terapeutic este stabilit de medicul specialist și adaptat pentru fiecare pacient în parte, astfel încât acesta să beneficieze de cele mai bune rezultate.

Carla Adamescu
Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar