Ce să faci dacă ai o URGENȚĂ medicală de Paște?
Sărbătorile pascale înseamnă timp petrecut alături de cei dragi, activități relaxante și mese care includ preparate tradiționale. O problemă de sănătate, care să strice liniștea sărbătorilor, poate apărea în orice moment chiar și la persoanele care nu suferă de boli cronice. De aceea, este important ca fiecare persoană să știe ce are de făcut în cazul unei urgențe medicale sau chirurgicale.
Bucătăria românească este savuroasă, dar include alimente grele. Consumul excesiv de ouă, preparate grase, carne, pască, alcool și alte produse care îngreunează procesul de digestie pot duce la urgențe gastroenterologice, ca pancreatita acută. Pentru persoanele care au ținut post, trecerea la alimentația care conține produse animale este cu atât mai solicitantă pentru sistemul digestiv.
Durerile abdominale, greața și vărsăturile, starea generală alterată, intoleranța alimentară, chiar și pentru lichide, indică o afecțiune digestivă. În caz de manifestări severe, persoanele afectate trebuie să solicite ajutor medical de urgență, pentru a preveni apariția unor complicații severe. Tratamentul pentru pancreatită acută trebuie instituit cât mai devreme, în primele 12-24 ore de la primele manifestări, pentru o evoluție cât mai favorabilă. Acesta poate include, în funcție de specificul fiecărui caz, medicamente împotriva durerii, fluide pentru corectarea dezechilibrului electrolitic, proceduri de îndepărtare a factorilor cauzatori, precum calculii de la nivelul bilei și terapie suportivă.
Pentru astfel de situații, este bine de știut că la Spitalul Clinic SANADOR funcționează nonstop, inclusiv de sărbători, singurul Compartiment de Primiri Urgențe din sistemul medical privat. Compartimentul dispune de un Serviciu de Ambulanță, cu flotă proprie de ambulanțe, care asigură acces la îngrijiri prespitalicești și transport specializat la Spitalul Clinic SANADOR, dar și de dispecerat propriu (021.9699), disponibil permanent.
În Compartimentul de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR pacienții au acces la analize în urgență efectuate prin protocolul point-of-care, adică la patul bolnavului, dar și la investigații imagistice performante, efectuate cu echipamente moderne, ultraperformante, cum ar fi, de exemplu, CT 128 slice sau RMN cu putere 3 Tesla. La Spitalul Clinic SANADOR sunt realizate, de asemenea, proceduri de endoscopie diagnostică și terapeutică, inclusiv pentru pancreatită acută. Colangiopancreatografia endoscopică retrogradă (ERCP), o procedură care îmbină endoscopia și radiologia pentru a evalua afecțiunile biliare și pancreatice, este efectuată, de asemenea, în Spitalul Clinic SANADOR, cel mai mare spital multidisciplinar privat.
Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR funcționează cu 25 linii de gardă, astfel că, după stabilizare, pacienții beneficiază, în funcție de caz, de consultații de specialitate și chiar de internare, dacă este necesar. Echipa medicală din Compartimentul de Primiri Urgențe din Spitalul Clinic SANADOR este formată din medici și asistenți medicali cu experiență în medicina de urgență, pregătiți să intervină prompt în orice situație. Astfel, atât pacienții adulți cât și cei pediatrici beneficiază de servicii medicale de urgență la standarde internaționale, datorită organizării foarte bune, dotărilor de excepție și echipei medicale foarte bine pregătite.