Comisia Europeană a aprobat notificarea Ministerului Finanțelor cu privire la prelungirea programului IMM INVEST PLUS și a componentelor IMM INVEST ROMÂNIA, AGRO IMM INVEST, IMM PROD, GARANT CONSTRUCT, INNOVATION şi RURAL INVEST

Comisia Europeană a aprobat notificarea Ministerului Finanțelor cu privire la prelungirea programului IMM INVEST PLUS și a componentelor IMM INVEST ROMÂNIA, AGRO IMM INVEST, IMM PROD, GARANT CONSTRUCT, INNOVATION şi RURAL INVEST
Foto: Pixabay (ilustrativ)
Publicat: 02/02/2023, 14:27

COMUNICAT DE PRESĂ

Privind aprobarea ”Schemei de ajutor de stat SA.105503 (2022/N) – Romania, Comunicarea Deciziei Comisiei Europeane nr. C(2023) 6579 /26.01.2023, prin care s-a aproba prelungirea Programului IMM INVEST PLUS până la data de 31.12.2023.

Comisia Europeană a aprobat notificarea Ministerului Finanțelor cu privire la prelungirea programului IMM INVEST PLUS și a componentelor IMM INVEST ROMÂNIA, AGRO IMM INVEST, IMM PROD, GARANT CONSTRUCT, INNOVATION şi RURAL INVEST, cu majorarea plafoanelor pentru ajutoare de stat acordate sub forma de garanții pentru împrumuturi și granturi.

Aplicația programului este deschisă, beneficiarii eligibili ai programului IMM INVEST PLUS se pot înscrie accesând portalul www.imminvest.ro.

Prin prelungirea perioadei de emitere de garanții până la 31.12. 2023, Guvernul României va majora plafonul total al programului IMM INVEST PLUS la 20.250.000.000 lei, echivalentul în lei a 4.110.340.000 de euro, iar numărul maxim de beneficiari se va ridica la 26.708 beneficiari.

Pragurile valorice ale ajutorului de stat, constituit din valoarea comisionului de risc, a comisionului de administrare, aferente garanţiei acordate pe toată perioada de valabilitate a creditului şi a dobânzilor aferente creditelor/liniilor de credit pentru o perioadă de 12 luni de la acordarea creditului, au fost majorate până la 2.000.000 euro pe întreprindere/UAT-uri, până la 250.000 euro/întreprindere în cazul beneficiarilor din domeniul agriculturii primare și până la 300.000 euro/întreprindere în cazul beneficiarilor din domeniile pescuitului şi acvaculturii.

Alte modificări importante ale programului, în ediția 2023, se referă la:

  • companiile start-up pot aplica pe toate componentele programului: IMM INVEST ROMÂNIA, AGRO IMM INVEST, RURAL INVEST și GARANT CONSTRUCT;

  • completarea categoriilor de beneficiari pentru componentele AGRO IMM INVEST și RURAL INVEST cu grupurile de producători recunoscute în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 37/2005 privind recunoaşterea şi funcţionarea grupurilor şi organizaţiilor de producători, pentru comercializarea produselor agricole şi silvice;

  • eliminarea condiției ca sediul principal şi/sau secundar al beneficiarului care aplică pe componenta IMM PROD să fie situat în zona urbană.

Schema de ajutor de stat atașată programului IMM INVEST PLUS facilitează accesul la finanțare pentru diferite categorii de beneficiari, care pot accesa credite cu garanții de stat, cu dobânzi subvenționate pe o perioadă de până la 12 luni și cu costuri aferente comisionului de risc și a comisionului de administrare, subvenționate din bugetul Ministerului Finanțelor, pe toată durata de valabilitate a garanției acordate.

Valoarea maximă a unei finanțări poate ajunge la 10 milioane lei pentru proiectele de investiții și până la 5 milioane pentru capital de lucru, iar garanția de stat poate acoperi până la 90% din valoarea împrumutului. Durata maximă a creditelor va fi de 72 de luni pentru creditele de investiții și de 36 luni pentru creditele/liniile de credit pentru capital de lucru.

Programul IMM INVEST PLUS se adresează tuturor categoriilor de IMM-uri, intreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie, start-up-urilor și Unităților Administrativ Teritoriale pe componenta GARANT CONSTRUCT.

Scurta prezentare a programului IMM INVEST PLUS

Componenta IMM INVEST ROMÂNIA facilitează accesul la finanțare a întreprinderilor mici și mijlocii şi întreprinderilor mici cu capitalizare de piaţă medie, inclusiv start-up-urilor, prin accesarea unuia sau a mai multor credite pentru realizarea de investiții sau credite/linii de credit pentru capital de lucru, inclusiv pentru refinanțarea altor credite de investiții sau cheltuieli destinate achiziției de părți sociale și acțiuni.

Componenta AGRO IMM INVEST este dedicată întreprinderilor mici și mijlocii şi întreprinderilor mici cu capitalizare de piaţă medie, inclusiv start-up-urilor, din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar.

Componenta IMM PROD are ca obiectiv acordarea de garanții guvernamentale solicitate pentru asigurarea lichidităților și finanțarea investițiilor de către IMM-uri, inclusiv start-up-uri, care activează în sectoare productive.

Componenta GARANT CONSTRUCT are ca obiectiv acordarea de garanții guvernamentale pentru îmbunătățirea eficienței energetice, susținerea investițiilor în domeniul energiei verzi și alinierea la obiectivele de mediul implementate de:

  1. IMM-uri şi întreprinderi mici cu capitalizare de piaţă medie din sectorul construcțiilor, inclusiv start-up-uri, precum și arhitecți și birouri individuale de arhitectură

  2. Unități Administrativ Teritoriale (municipii, orașe, comune).

IMM INVEST ROMÂNIA este principalul program guvernamental lansat încă de la debutul pandemiei COVID 19, în data de 24 aprilie 2020, fiind dedicat întreprinderilor mici și mijlocii pentru a le asigura accesul la credite bancare cu garanții de stat și costuri de finanțare subvenționate.

Bilanțul celor trei ani de implementare a IMM INVEST înregistrează circa 65.000 de garanții acordate, in valoare de peste 41 miliarde lei, care au susținut credite de peste 48 miliarde. În urma acestei injecții de capital în economie, peste un milion de locuri de muncă au fost salvate.

Valoarea garanțiilor acordate în anul 2020 reprezintă 28,4% din valoarea tuturor garanțiilor acordate de FNGCIMM în 18 ani activitate desfășurată în perioada 2002 – 2019.

În anul 2020, numărul garanțiilor acordate s-a dublat comparativ cu anul precedent, iar valoric creșterea a fost de 349%, programul IMM INVEST având o contribuție majoră la această creștere.

Decizia CE nr. C(2023) 6579 /26.01.2023 este publică și poate fi consultată pe larg accesînd link-ul https://ec.europa.eu/competition/elojade/isef/case_details.cfm?proc_code=3_SA_105503

Pentru informatii suplimentare :

021.310.18.74 int.193

[email protected]

Serviciul Marketing si relatii clienti

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Românii sunt verificați. ANAF face măcel. Este obligatoriu în România
Daniela Condurache, tarif de lux. Cât încasează la un eveniment
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor