Prima pagină » Comunicate de presă » Consiliul Județean Ilfov desfășoară un program de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al leziunilor precanceroase colorectale (P)

Consiliul Județean Ilfov desfășoară un program de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al leziunilor precanceroase colorectale (P)

Consiliul Județean Ilfov desfășoară un program de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al leziunilor precanceroase colorectale (P)
CJ ILFOV

Consiliul Județean Ilfov și Spitalul Universitar de Urgență Militar ,,Carol Davila” și Asociația ,,Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România” (COPAC) cooperează în vederea implementării unui program de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al leziunilor precanceroase colorectale la nivelul județului Ilfov.

Pentru a se înscrie în program, ilfovenii eligibili vor proceda astfel:

se vor adresa medicului de familie;

dacă nu au medicul înscris în program, vor completa următorul chestionar (Formular de înscriere pentru pacienți testare cancer colorectal – Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (copac.ro) și experții COPAC îi vor direcționa telefonic către cel mai apropiat medic din Ilfov;

instrucțiunile privind prelevarea probelor vor fi explicate pacientului de către medicul de familie;

după ce proba este în posesia medicului de familie, acesta urmează procedura pentru efectuarea screeningului colorectal.

Inițiativa se adresează cu precădere persoanelor care fac parte din grupuri vulnerabile, dar pot participa toți locuitorii județului care au domiciliul în mediul rural sau urban, cu vârsta cuprinsă între 50 și 74 de ani, cu scopul de a accesa în mod gratuit servicii publice de sănătate specifice.

 

De ce este atât de importantă prevenția?

Îmbătrânirea celulară afectează multe funcții biologice importante din organism rezultând în deteriorarea proteinelor și a ADN-ului din celule. Multe dintre aceste celule deteriorate ajung în starea numită „ senescență ” ca și consecință, acestea nu se mai divid și nu mai cresc dar rămân în continuare metabolic active. Senescența este un mecanism eficient de protectie împotriva cancerului, care blochează diviziunea celulelor canceroase însă acesta nu este întotdeauna eficient iar un cumul de mutatii poate produce o creștere necontrolată a celulelor care determină formarea și răspândirea cancerului . Odată cu vârsta, se pot acumula o serie de mutații crescând riscul apariției cancerului colorectal.