Odată cu înaintarea în vârstă, riscul de apariție a unor afecțiuni cu potențial grav este mai ridicat. Totuși, dacă sunt descoperite la timp, șansele de a fi tratate cresc. În plus, progresul mijloacelor diagnostice și terapeutice contribuie semnificativ la succesul terapiilor, în prezent fiind disponibile tehnologii foarte avansate, superioare celor tradiționale.
Printre afecțiunile grave care apar preponderent la vârstnicii de sex masculin se numără și cancerul de prostată. De aceea, vizita la urolog este foarte importantă. Un cancer de prostată poate evolua fără să producă simptome sau poate cauza manifestări similare altor afecțiuni, ca prostata mărită. De aceea, orice bărbat după vârsta de 50 de ani ar trebui să meargă la urolog anual, pentru consultație și investigații. O ecografie de prostată și un test PSA pot indica existența unei boli la nivelul prostatei, iar un examen RMN multiparametric și o biopsie de fuziune stabilesc clar dacă glanda prostatică este afectată de o tumoră malignă.
Cu cât cancerul de prostată este descoperit mai devreme, cu atât șansele de vindecare cresc. Pentru tratament, medicii indică, în funcție de caz, eliminarea prostatei, intervenție chirurgicală care poartă numele de prostatectomie. În prezent, prima opțiune este o operație la prostată cu robotul, care poate păstra continența și potența chiar și în cancerul de prostată local avansat. Robotul chirurgical este atât de precis, încât medicul poate elimina prostata fără să lezeze structurile anatomice înconjurătoare, salvând funcția urinară și funcția sexuală.
Prin intermediul unei console, medicul controlează brațele robotului, care operează cu acuratețe și finețe superioare mâinii umane. De asemenea, robotul poate opera în unghiuri greu de abordat în cazul altor tehnici, eliminând tremurul fiziologic și asigurând acces vizual în câmpul operator la rezoluție înaltă. Beneficiile chirurgiei robotice sunt semnificative: incizii de dimensiuni mici, sângerare redusă, recuperare rapidă, risc scăzut de complicații și durată de spitalizare mai scurtă decât în cazul chirurgiei clasice.
La Spitalul Clinic SANADOR, prostatectomia robotică este realizată cu ajutorul robotului chirurgical da Vinci Xi, care utilizează tehnologii avansate pentru obținerea celor mai bune rezultate. Intervențiile chirurgicale sunt efectuate de chirurgi urologi de elită într-un bloc operator modern, în condiții sporite de siguranță. Postoperator, pacienții beneficiază de îngrijiri avansate în Secția de Anestezie și Terapie Intensivă acreditată ca Secție ATI de categoria I.
În funcție de indicația medicului, tratamentul pentru cancerul de prostată poate include și alte proceduri, ca radioterapia externă sau internă, chimioterapia sau imunoterapia. Pacienții beneficiază, la Centrul Oncologic SANADOR, de terapii moderne efectuate cu echipamente performante, de o echipă medicală specializată în tratamentul afecțiunilor oncologice.